Σε κατά μέτωπο επίθεση προς τον απόντα, Κυριάκο Μητσοτάκη, προέβη ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
«Δε σας άφησε ο κ. Γεωργιάδης;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντηθεί το καλοκαίρι με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είχε δεσμευθεί πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο.
«Καλούμαστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε πολίτη και άνθρωπο» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως με το προς συζήτηση σχέδιο νόμου κάθε άτομο θα μπορεί να καθορίσει την ταυτότητα του φύλου με διαδικασία που δεν συνάδει σε ψυχιατρικοποίηση της απόφασής του.
Κατά τον πρωθυπουργό, είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας για όποιον θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός ή ως φιλελεύθερος. «Καμία θρησκεία ή αντίληψη για την οικογένεια δεν επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται στον θεσμικό Καιάδα» είπε ο πρωθυπουργός και παρέθεσε στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη, αφήνοντας την πρώτη αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.
«Είστε υπέρ ή κατά.
Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι.
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί.Το έχουμε σκεφτεί, ναι.
Όλοι μας το έχουμε σκεφτεί» παρέθεσε από το ποίημα του γνωστού ποιητή.
Εν συνεχεία, υποστήριξε πως η θεσμική αβελτηρία που είχαν επιδείξει τα κόμματα εξουσίας σκοντάφτει στις ανθρώπινες τραγωδίες, ενώ συμπλήρωσε πως «στο ρου της ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στη διαρκή αντιπαράθεση». «Σε αυτή την αντιπαράθεση», ανέφερε, «οι αρνητές της συλλογικής προόδου κατέφευγαν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι “έτσι έχουν τα πράγματα”». «Και υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης αυτών των ανθρώπων που τους συναντάμε στο διάβα του χρόνου. Είναι η βαθιά πίστη τους στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων» είπε, πετώντας το δεύτερο καρφί προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ή όπως είπε ένας άλλος γκουρού του νεοφιλελευθερισμού: το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα».
«Εμείς, λοιπόν, τι να κάνουμε αγαπητοί φίλοι, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση. Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε» εξήγησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε σε ανάλογο ύφος: «Άλλωστε το τι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και τι όχι, καθορίζεται και από τους εκάστοτε πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς. Κάποτε, για παράδειγμα, ήταν φυσιολογικό και νομικά κατοχυρωμένο οι εργάτες να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα. Ήταν φυσιολογικό και νομικά κατοχυρωμένο οι γυναίκες να μην λογίζονται ίσες απέναντι στους άνδρες. Ή ακόμα χειρότερα να αποτελούν ιδιοκτησία τους. Κάποτε η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα. Και η σκλαβιά θεωρούνταν απώτατη συνέπεια του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Γιατί; Γιατί έτσι είχαν τα πράγματα. Και οι ισχυροί έντυναν, όπως και τώρα, την ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους, την περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων με στολές μεταφυσικές, πατριωτικές, ή ό,τι άλλο θέλετε».
Κατά όσων καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση απαντά πως «έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο.Το δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου». Έπειτα, ο πρωθυπουργός πέρασε ξανά στην επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ: «Και αν το ερώτημα προς την κυβέρνηση απαντάται με παρρησία και ευθυκρισία, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση ποιός θα το απαντήσει; Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας; Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων;».
«Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης» επισήμανε, «που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Και διερωτήθηκε: «Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κ. Γεωργιάδης;», ενώ απηύθυνε το ίδιο ερώτημα στον κ. Βορίδη που βρισκόταν στην αίθουσα.
«Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;» ήταν το επόμενο δηκτικό ερώτημα του πρωθυπουργού. «Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας…» σχολίασε εξίσου ειρωνικά και εξήγησε: «Γιατί στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς. Και έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
«Δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές»
Στρεφόμενος στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως μπορεί μεν να κυβέρνησε 24 χρόνια, αλλά δεν τόλμησε να προβεί σε αυτές μεγάλες δικαιωματικές τομές. «Κάποια στιγμή, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους μάλλον από ενοχή που συγκυβερνήσατε με τον κο Βορίδη και τον κο Γεωργιάδη, τους αποκαλείτε ακροδεξιούς, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές» σημείωσε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Εσείς, παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα, αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές». Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει κάνει πράξη το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.
«Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών» υποστήριξε και έκλεισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «ώρα δικαίωσης» όσων βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού.