Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αν θες κοινωνικό μέρισμα, ψήφισε τα θετικά αντίμετρα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αν θες κοινωνικό μέρισμα, ψήφισε τα θετικά αντίμετρα

Το γάντι στον πρόεδρο της ΝΔ πέταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της ψηφοφορίας – στη Βουλή – της συμφωνίας με τους δανειστές. Στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, να επιστρέψει το 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων στην ελληνική κοινωνία, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα το πράξει όταν πρέπει και με ασφάλεια έναντι των στόχων.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «τζάμπα μάγκα», λέγοντας ότι «μέσα στην απελπισία του ο άνθρωπος που καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη, ήρθε να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο από αυτό που δώσαμε. Τι έγινε ξαφνικά και έγινε τόσο χουβαρντάς ο κ. Μητσοτάκης;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε την ανάγκη κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, «μονάχα όταν έμεινε χωρίς αφήγημα και σε στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία και τις εκλογές».

Προηγουμένως, είχε φροντίσει να καταψηφίσει την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ, «προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, ακόμα και εντός του κόμματός του». Επιπρόσθετα, δεν ψήφισε τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στην Υγεία, αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού θέλει τώρα κοινωνικό μέρισμα, «να ψηφίσει όχι 800 εκατ. ευρώ που ζητά προσχηματικά ο ίδιος, αλλά 3,6 δισ. ευρώ θετικών μέτρων».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για την τεχνική συμφωνία, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή, πιθανότατα στις 16 Μαΐου, θα εμπεριέχονται 12 άρθρα για κάθε ένα από τα λεγόμενα θετικά αντίμετρα.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα απομείωσης του χρέους, κάτι που θα δώσει δικαίωμα στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να δανείζεται από τις αγορές χρήματος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κυβέρνησή του «θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων, την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων», στο τέλος του 2017. «Θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα τις κερδίσει. 

Documento Newsletter