«Πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την τραγωδία στην Πύλο, με το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες του Λιμενικού Σώματος στον χειρισμό του περιστατικού, τόνισε ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, ωστόσο υπογράμμισε εμφατικά ότι «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη».
Αλληλεγγύη προς όλους όσοι την έχουν ανάγκη
«Η αλληλεγγύη προς όσους το έχουν ανάγκη -συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών- είναι ζωντανή στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στις αρμόδιες αρχές υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν ό,τι μπορούν. Σαφώς, όμως, υπάρχει ένα ισχυρό κύμα κατά της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί άμεσα ή έμμεσα από την πολιτική Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σημαντική πολιτική και ηθική μάχη που πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας. Σε αυτές τις εκλογές αλλά και στο μέλλον, για μένα το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας μάχης δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι και να αγωνιστούμε για το σωστό. Αυτό είναι το καθήκον μας, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ιδεολογικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα ανθρώπινων αξιών, όπως τόνισαν ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος Ομπάμα όταν ήρθαν στην Ελλάδα για να στηρίξουν τον ελληνικό λαό το 2015-2016».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν η ελληνική ακτοφυλακή προσπάθησε να στείλει το σκάφος στην Ιταλία, ο Α. Τσίπρας ανέφερε: «Η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι όντως πραγματοποίησε επιχείρηση προσέγγισης του πλοίου με σχοινί προκειμένου να επιθεωρήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο. Προηγουμένως, είχε αρνηθεί ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση υποστηρίζοντας ότι υποτίθεται ότι ένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα να την πραγματοποιήσει στην ανοικτή θάλασσα, ακόμη και αν η περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητά του για έρευνα και διάσωση. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα στο σύνολό του και η έρευνα συνεχίζεται, αλλά αυτό που πρωτίστως είναι απαραίτητο, είναι η ειλικρίνεια για το τι ακριβώς συνέβη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μάθουμε».