Αναστολή της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ζήτησε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη ενδεχόμενης επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης από τις μαζικές συγκεντρώσεις που θα διεξαχθούν εναντίον του επίμαχου σχεδίου νόμου θα ανήκει αποκλειστικά στην αρμόδια υπουργό και την κυβέρνηση.
O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε την τοποθέτησή του στηλιτεύοντας την επιμονή της Νίκης Κεραμέως να προβεί στην εν λόγω νομοθέτηση παρά το επικίνδυνο μείγμα συλλογικών αντιδράσεων και αύξησης του ιικού φορτίου. Κατά τα λεγόμενά του, απέναντι στο σχέδιο νόμου βρίσκονται πρυτάνεις, φοιτητές, αστυνομικοί και γονείς, με τους τελευταίους να αγωνιούν για τη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 20.000 έως 24.000 τη στιγμή που η υπουργός «πέρασε στα μουλωχτά» τροπολογία που εξίσωσε τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. «Δεν λογαριάζετε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η σκέψη και ο φόβος όλων μας είναι αν θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από τον ιό» συμπέρανε.
«Οι 4 αθλιότητες της κυβέρνησης»
Συμπυκνώνοντας την κριτική του για τα ζητήματα που μονοπώλησαν την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας παρέθεσε «τέσσερις κυβερνητικές αθλιότητες» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να εφαρμόζει πρακτικές που αναδύουν αντιδημοκρατική κουλτούρα.
«Αθλιότητα πρώτη, η προσπάθεια που έγινε το Σάββατο προκειμένου αυτές οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου να μην προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες. Μάταιος ο κόπος. Δεν είμαστε στην εποχή όπου ό,τι δεν προβάλλεται στην τηλεόραση, δεν υπάρχει. Παλιότερα ήταν έτσι. Σήμερα το διαδίκτυο δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια» είπε.
Δεύτερη αθλιότητα -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν η ανάρτηση οδηγιών από τον «αόρατο αρχισυντάκτη» στην αίθουσα σύνταξης της Δημόσιας Τηλεόρασης που προέτρεπε τους παραγωγούς να μην παίζουν πλάνα από το μπαλκόνι του βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Στεφανάδη, ενώ αντίστοιχη ντιρεκτίβα δόθηκε και για τον παραιτηθέντα από το Εθνικό Θέατρο, Δημήτρη Λιγνάδη μαζί «με άλλους». «Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι που δεν έπρεπε να παίζουν δίπλα στον κ. Λιγνάδη, τον οποίο κάλυπτε η κ. Μενδώνη επί δύο εβδομάδες;» διερωτήθηκε και διαπίστωσε: «Τέτοιου είδους σκονάκια στην Δημόσια Τηλεόραση είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε. Ούτε στην ¨Λούφα και Παραλλαγή¨. Κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ έχει καταντήσει η Δημόσια Τηλεόραση που αμέσως μετά τις εκλογές πέρασε στην ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού».
«Τρίτη αθλιότητα» χαρακτήρισε την απόπειρα εξίσωσης της επίσκεψής του στην Πάτρα με το «κορονογλέντι» του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Τόνισε δε πως στη δική του περίπτωση, επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη που τηρήθηκαν όλα τα μέτρων και «χωρίς να πιούμε ούτε καφέ». «Η επικοινωνιακή σας πολιτική είναι για τα πανηγύρια. Σίγουρα, όχι τα Ικαριώτικα…» σχολίασε δηκτικά. «Με ρώτησε ο δημοσιογράφος: “Υπάρχει ρίσκο;”. Βεβαίως, είπα και κάλεσα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθεί το ρίσκο. Άλλο το “δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο” και άλλο ότι “αντιλαμβάνομαι το ρίσκο”. Σ’ αυτό το είδος της αθλιότητας έχετε πέσει. Με fake news και αλλαγή των λέξεων για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», ήταν τα λόγια του.
«”Παγώστε” το. Αλλιώς, η ευθύνη δική σας»
Τούτων δοθέντων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου που ευλόγως προκαλεί αντιδράσεις», οι οποίες «ίσως επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η ευθύνη για τυχόν αύξηση κρουσμάτων αλλά και της συρρίκνωσης της Δημοκρατίας θα βαραίνει αποκλειστικά την υπουργό και την κυβέρνηση.