Σίγουρος ότι σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση «θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κυβερνώντος κόμματος, «κάναμε καλά και δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο… με μεγάλες προσπάθειες, δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις, περνώντας μέσα από σαράντα κύματα και έχοντας απέναντι μας όχι μόνο μέρος των πιστωτών μας αλλά και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου» και καταφέραμε «να πετύχουμε εκεί που τρείς κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν: Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμά, να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να ξανανοίξουμε μετά από οκτώ χρόνια τη πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «δε τελειώσαμε ακόμη», ότι «έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και δε πρέπει να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας».
«Όχι ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Όχι ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσουμε. Ή ότι δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που οι αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό -και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας- να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων, και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με τη τρόικα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης δείχνει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης
Για το «ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί στο επόμενο EG την ερχόμενη Πέμπτη, ότι «έχει γραφτεί λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 και υλοποιήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια» και έχει «ένα σαφές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών και στόχων».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός ο ρεαλιστικός ορίζοντας είναι μέχρι το EG της 21ης του Ιούνη να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, η συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας.
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι το τέλος του κόσμου
Μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά λέγοντας ότι ένα από τα κύρια θέματα που παραμένει πράγματι ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Το κλίμα των μεταξύ μας συζητήσεων έχει τους τελευταίους μήνες βελτιωθεί. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η μή συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.
Σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα Εθνικά
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε όλοι μια αυξημένη νευρικότητα από πλευράς των γειτόνων μας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή της Συρίας αλλά και στις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της».
Όπως σημείωσε με νόημα «Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τη θέση της σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης και συμμαχιών για τη υποστήριξη των δίκαιων θέσεών της».
Απαράδεκτη η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σημειώνοντας ότι «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».
«Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».
Έχουμε απέναντί μας όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας
Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα περίμενε κανείς από την αξιωματική αντιπολίτευση πως «δεν θα έψαχνε ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν το ίδιο το μέλλον, τη θέση και τις προοπτικές της χώρας και του ελληνικού λαού».
Εξηγώντας τους λόγους που κατά τη γνώμη του η ΝΔ ακολουθεί τη συγκεκριμένη στάση είναι ότι ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και εκδοτικά συμφέροντα ζητάνε από τον κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει ένα «αντισύριζα μέτωπο» καταφέρνοντας όπως είπε «να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος».
«Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν».
Αναφορά στο χθεσινό δημοσίευμα του Documento
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Από τις μεγάλες και πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος, μέχρι τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης και εταιρειών συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα και τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων. Και από τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στα δημόσια έργα και τη σαπίλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την υπόθεση Novartis και την υπόθεση του Ναρκοπλοίου Νoor1 που διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε το Κινέζο… ο φόβος τους είναι ότι θα τα καταφέρουμε».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «την καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε. Θα την υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος διότι αυτό αξίζει στον ελληνικό λαό των αμέτρητων θυσιών και στερήσεων. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα του για δικαιοσύνη και διαφάνεια. Να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικοδόμηση ενός παρακράτους οικονομικού εγκλήματος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στον ηθικό εκφυλισμό αλλά και στην χρεοκοπία της χώρας πριν οχτώ χρόνια».