Τσίπρας προς Μέρκελ: Ό,τι και να κάνει το ΔΝΤ νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά (Video)

Τσίπρας προς Μέρκελ: Ό,τι και να κάνει το ΔΝΤ νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά (Video)

Κατηγορηματικός ο Αλέξης Τσίπρας, στον τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ», είπε απευθυνόμενος στην ‘Ανγκελα Μέρκελ, «το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, πολλά ήταν τα επιμέρους θέματα που εθίγησαν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι παντελώς κατηγορηματικός, στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

«Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ», είπε απευθυνόμενος στην ‘Ανγκελα Μέρκελ, «το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Ενώ ας σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη των σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να μεταθέτει την άνοιξη την απόφασή του για τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην «παρεξήγηση», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση περί τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ο πρωθυπουργός εξήγησε στην ομόλογό του, ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια, συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης». 

Επ’ αυτού μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε νωρίτερα σήμερα, πως η πλευρά των εταίρων ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.

Στο γενικότερο ζήτημα και σύμφωνα πάντα με την ελληνική θεώρηση, «η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση, δεν θα πρέπει στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να θέλει να προσθέσει, με τεχνητό τρόπο μάλιστα, την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Συνεπώς, «η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση», εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευδε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος εφέρετο να είχε πει στον πρωθυπουργό, ότι «όσοι βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής μου, βρίζουν εμένα». 

Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών, εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος απέρριπτε και τη σεναριολογία περί αναζωπύρωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων: «Δεν υπάρχει αναζωπύρωση, όχι ακόμη τουλάχιστον. Όλα μπορούν να συμβούν, το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αναφορά του.

Εκτός, όμως από την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε μια πολύ εγκάρδια συνάντηση. Ο Γερμανός σοσιαλιστής πολιτικός ήταν υποστηρικτικός σε όλα τα ελληνικά αιτήματα στο θέμα της οικονομίας, υποστήριζαν, τέλος, οι ίδιες πλευρές.

 «Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους για να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην κρίση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η θέση μας είναι σαφής για το Κυπριακό. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό. Μια ανεξάρτητη ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τουρκία – Κυπριακό

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Προσφυγική Κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Μέρκελ: Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό

Η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το σχέδιο δράσης των υπουργείων Εσωτερικών είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Για το θέμα της ελληνικής οικονομίας οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ, αλλά με τους θεσμούς, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και ζητήματα όπως το προσφυγικό που είναι θέμα που απασχολεί την Ελλάδα καθώς αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τη χώρα, η οποία δέχτηκε μεγάλα κύματα προσφύγων από την Τουρκία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Δηλώσεις Άγκελα Μέρκελ (νωρίτερα):

Το μήνυμα ότι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο έστειλε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στις «καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την πρόθεση να γίνουν περισσότερο από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας.





Ετικέτες

Documento Newsletter