Τσίπρας προς Ερντογάν: Θεμέλιος λίθος η συνθήκη της Λωζάνης

Τσίπρας προς Ερντογάν: Θεμέλιος λίθος η συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

Να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι απάντησε ο Τσίπρας για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

«Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νίκου Λιονάκη.

«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».

Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος

«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας», σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» και σημείωσε: «Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».

«Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισήμανε πως «δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εάν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων μας».



Οι δηλώσεις κατά την συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα

Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπου παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος, αναφορά που αφορούσε κυρίως τις Ελληνικές μειονότητες στην Τουρκία.

Ο ίδιος αφού ανέφερε πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας συνέχισε:

«Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα» ( Όλη η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί).

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για γέφυρες μεταξύ των δύο κρατών

«Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κυβερνητικές πηγές: Το Ταγκό θέλει δύο 

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση, με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο», επεσήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις» και σημείωσε πως «είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της».

Σε ερώτηση για το τάιμινγκ της επίσκεψης Ερντογάν, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε: «Οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων».






Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για κατάθεση στεφάνου.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Περισσότερα ΕΔΩ

Documento Newsletter