Τσίπρας: «Οι ηγεσίες να μην αφήνουν τα προβλήματα να ωριμάσουν, γιατί αυτά θα σαπίσουν»

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πρώτη μέρα της διεθνούς διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Τσίπρα και η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κυρίαρχη. Σε αυτήν αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι μάλιστα βράβευσαν από κοινού τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Από συνώνυμο του εμφύλιου σπαραγμού, θα συμβολίζουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών», είπε για τη Συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας που δήλωσε πολύ συγκινημένος επειδή ήταν εκεί κι ο Ζάεφ. « Ήταν δύσκολες ημέρες για εμάς. Σήμερα είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Και τότε ήμασταν πάρα πολύ περήφανοι. Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς τους 153 βουλευτές που στήριξαν και ψήφισαν τη Συμφωνία, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Είναι αυτοί στους οποίους χρωστάμε το γεγονός ότι γράψαμε ιστορία. Και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το Ποτάμι και από ανεξάρτητους βουλευτές», είπε

«Επρεπε να λυθεί πιο νωρίς»

«Αναρωτιέμαι αν σήμερα, όπου ακόμη και σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ποιες θα ήταν οι πιέσεις που θα ασκούνταν στη χώρα μας, σε όποια κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής μας χώρας χωρίς λύση, με το τότε συνταγματικό της όνομα. Θεωρώ ότι αυτή η διένεξη έπρεπε να λυθεί πολύ πιο νωρίς. Επειδή οι συνθήκες δεν θα ήταν ώριμες. Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες, όταν ασχολούνται με δύσκολα θέματα. Αλλά, δεν είναι μια πολιτική ούτε προς όφελος των λαών, ούτε σταθερότητας. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε, είναι οι ηγεσίες να μην αφήνουν τα προβλήματα να ωριμάσουν, γιατί αυτά θα σαπίσουν», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για τις Πρέσπες ανέφερε: «Ήταν δική μου ιδέα να πάμε στις Πρέσπες και επέμενα. Γνώρισα αυτήν την περιοχή σαν φοιτητής και εντυπωσιάστηκα από το φυσικό της περιβάλλον. Κυρίως, όμως, γιατί οι Πρέσπες είναι ένας τόπος που μέχρι τη συμφωνία μας, ήταν συνώνυμο του μίσους, του εμφυλίου σπαραγμού, της οδύνης και του πολέμου. Ήταν η λίμνη από την οποία πέρασε ο ηττημένος Δημοκρατικός Στρατός με βάρκες προς την τότε Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Ήταν βαριά φορτισμένη αυτή η περιοχή. Οι Πρέσπες από εδώ και στο εξής, και στους αιώνες, δεν θα συμβολίζουν τον πόλεμο, αλλά την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών».

«Προστατευτικές δικλίδες»

«Η σοφία αυτής της συμφωνίας είναι ότι τις προστατευτικές δικλίδες τις έβαλε προκαταρκτικά. Οι δικλίδες οι ουσιαστικές έχουν ήδη τεθεί. Καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει, εάν δεν υφίσταται η ίδια η ύπαρξη της χώρας αυτής στο μέλλον, εάν δεν σεβαστεί τη συμφωνία. Θέλω να είμαι πολύ σκληρός σε αυτό. Τι έβαλε η συμφωνία; Συνταγματική αλλαγή. Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο προς την πλευρά του Ζόραν (σ.σ. Ζάεφ) να το υλοποιήσει. Και μάλλον πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι ακόμη: Είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο που λέγαμε δεν βγαίνει, δεν προχωράμε. Και διακόπηκαν για δέκα ημέρες οι συνομιλίες. Γιατί μου είχε πει «δεν μπορώ, δεν μπορώ να αλλάξω το σύνταγμα». Και του είπα δεν μπορώ να κάνω πίσω από αυτό. Κάνε μια προσπάθεια, εάν δεν μπορείς, θα είμαστε πάλι φίλοι. Η φιλία μας θα μείνει, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία».

Βολές κατά Μητσοτάκη

«Τρία μνημόνια (σ.σ. με τη Βόρεια Μακεδονία» δεν κυρώθηκαν ποτέ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρότι ήταν προς όφελος της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν το έκανε φοβούμενος την εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε ερώτηση εάν το έκανε εκείνος σε περίπτωση που ήταν ξανά πρωθυπουργός, απάντησε: «Θα τα είχα φέρει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και δεν θα εξαρτούσα την εξωτερική μου πολιτική από τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Εδώ ανέλαβα το κόστος με τη (σ.σ. μη) επανεκλογή μου με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα αναλάμβανα το κόστος απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση;».

Διαβάστε επίσης:

Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Ραγκούσης: Χρειάζεται ένας φορέας που θα φέρει την προοδευτική παράταξη στην εξουσία

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση «κύκλων» Δούκα στον Ανδρουλάκη: «Οι απειλές του αποδεικνύουν την πολιτική αδυναμία του»