Γιατί ο Τσίπρας ζητά αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών
Εξέπληξε αρκετούς στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Παρασκευής στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε επί λέξει στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους», ούτε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με την Ουάσινγκτον μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ήδη βέβαια από το πρωί στα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που «έχτισε» τη συμφωνία για τις βάσεις και τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης «θυμήθηκε» το αντιιμπεριαλιστικό του παρελθόν.
Η αλήθεια βέβαια είναι αρκετά διαφορετική. Η πρώτη παραδοχή είναι ότι επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε με την κίνησή του αυτή ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν απέσπασε μια δημόσια δήλωση στήριξης της χώρας μας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά ούτε πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν κατάφερε να πάρει κάτι παραπάνω πέρα από την πάγια αμερικανική θέση ότι «δεν θέλουμε σύγκρουση, βρείτε τα με την Τουρκία». Αλλιώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να ζητήσει την αναστολή της ψήφισης.
Οι κινήσεις Αποστολάκη και η πικρία των Τούρκων
Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι βεβαίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε «τρέξει» το 2018 το μεγαλύτερο μέρος της ανανέωσης της συμφωνίας για τις βάσεις στη χώρα μας και συγκεκριμένα για τη Σούδα, το Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία και τη βάση στον Βόλο, ενώ η Αλεξανδρούπολη είναι άλλο θέμα.
Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» έγραφε εκείνες τις μέρες με αρκετή δόση πικρίας ότι «η ανάπτυξη των υφιστάμενων βάσεων στην Ελλάδα αποτελεί το κύριο σχέδιο της Ουάσινγκτον, η οποία συνεχίζει να βελτιώνει το μέγεθος τόσο της θαλάσσιας δύναμης όσο και αυτών σε ξηρά και αέρα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2018 ότι «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη συμμαχία και μάλιστα με τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως στον Βόλο, στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα την Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών».
Λίγες ημέρες μετά οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ με νωπή ακόμη τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η χώρα μας ταυτίστηκε πλήρως με τα αμερικανικά συμφέροντα στα δυτικά Βαλκάνια.
Και τότε γιατί ο Αλ. Τσίπρας ζητά την αναστολή της ψήφισης της συμφωνίας, θα αναρωτηθεί κανείς. Το μυστικό βρίσκεται ακριβώς στη λέξη «αναστολή». Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ζητά ούτε την κατάργηση ούτε την αλλαγή της. Ζητά την αναστολή της ψήφισής της από τη Βουλή προκειμένου η χώρα μας να έχει στα χέρια της ένα μέσο πίεσης, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να αποσπάσει μια δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ ότι θα στηρίξουν τη χώρα μας έναντι των προκλητικών και παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων.
Στην αντίθεση περίπτωση, λένε στην Κουμουνδούρου, θα βρεθούμε εκτεθειμένοι σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή και μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη δεκαετή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, έχοντας μάλιστα δώσει τα πάντα.
Η εκκωφαντική σιωπή που ανέβασε τους τόνους
Ήταν δηλαδή ακριβώς αυτή η εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών, που ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να ανεβάσει τους τόνους.
Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει σαφέστατο δείγμα των προθέσεών του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή όταν είχε τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους».
Αυτό που απασχολεί έντονα τον τέως πρωθυπουργό είναι τι θα γίνει σε περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας και ειδικά αν ο Ερντογάν βγάλει ένα ερευνητικό πλοίο ΝΔ της Κρήτης και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, την οποία άλλωστε αμφισβητεί ευθέως. «Η αναστολή ψήφισης της συμφωνίας για τις βάσεις είναι ένα ισχυρό όπλο που επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες ώστε οι ισχυροί σύμμαχοί μας να πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις» λέει συνεργάτης του κ. Τσίπρα.