Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ (Video)

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ (Video)

«Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και επένδυση στην καινοτομία, διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου, για θέματα πανδημίας, οικονομίας και κοινωνίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι: « Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ – Καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες».

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα των αγορών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων κλείνει με την ιστορική τομή της πανδημίας ενώ όσον αφορά τις πατέντες σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς.

Πρόσθεσε δε ότι: «Η ΕΕ προτάσσει τους νόμους του κέρδους πολυεθνικών έναντι της υγειονομικής ασφάλειας» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι : Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη» και ότι: «Το μοντέλο του λοκντάουν ήταν αποτυχημένο. Ασυγχώρητο λάθος η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ο μη σωστός επιδημιολογικός έλεγχος».

Ακόμα αναφέρθηκε στον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα από κορονοϊό σημειώνοντας: «Ένας στους χίλιους συμπολίτες μας έχει χάσει τη ζωή του σε έξι μήνες» και συνέχισε επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που, οπως ανέφερε: «είναι η μοναδική που βρήκε όχι καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα ήταν άτολμη και φθάσαμε να έχουμε 8,2% ύφεση».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η αναδιάρθρωση του χρέους του 18 και το μαξιλάρι δίνουν βεβαιότητα έναντι των αγορών». Αναφερόμενος στον κίνδυνο να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική η ανάπτυξη είπε ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διόγκωσης της ανεργίας.

Εν συνεχεία, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντάς της «ιδεοληπτική στάση», «την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία».

«Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το 8ωρο σχολίασε πως: «θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες».

«Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές. Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής», είπε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε: «Η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο».

«Καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της», κατέληξε.

Ετικέτες

Documento Newsletter