Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πάει τριήμερα στην Τήνο αλλά δεν πατά στη Βουλή – Ως εδώ η καραντίνα της Δημοκρατίας

Εξαντλήθηκε η υπομονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το παρατεταμένο και βολικό για την πλειοψηφία κοινοβουλευτικό lockdown, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ενώπιον της Ολομέλειας πως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «σπάει» την καραντίνα του Κοινοβουλίου. «Να σας ενημερώσω από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις. Είτε το θέλετε, είτε όχι» ξεκαθάρισε και στηλίτευσε την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη διαδικασία, σχολιάζοντας καυστικά το τριήμερο του στην Τήνο και τις πτήσεις με αγνώστου… πατρότητας ελικόπτερα.

Διαβάστε επίσης: Με ποιας εταιρείας ελικόπτερο επιστρέψατε από την Τήνο κ. πρωθυπουργέ;

Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που έχει προκαλέσει κοινωνικές και εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλεσε την κυβέρνηση «κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της δημοκρατικής λειτουργίας». «Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο τρόπος που εδώ και μήνες με ευθύνη του πρωθυπουργού ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία χωρίς την παρουσία βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών και με μυστικές ψηφοφορίες χωρίς την εγγύηση της μυστικότητας ενώ τίθενται κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα και τη ζωή των πολιτών», ήταν η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί από τον κ. Τσίπρα.

«Με τη μέθοδο Πέτσα – Νικολάου θα διαχειριστείτε τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε την υπολειτουργία του Κοινοβουλίου με τα εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς με… θύμα το δημόσιο χρήμα. Αναφέρθηκε στην «καταιγίδα απευθείας αναθέσεων» που συντελούνται «εκτός διαφάνειας και ελέγχου». «Έτσι όπως διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα, έτσι θα διαχειριστείτε και τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που ανήκουν στον ελληνικό λαό;» αναρωτήθηκε και εξέφρασε τον φόβο ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης με «συνδυασμό των μεθόδων Πέτσα – Νικολάου». Τούτων δοθέντων, συμπέρανε -πετώντας «καρφί» στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ- πως αυτό σημαίνει επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009.

«Έχετε αγνοήσει 14 Επίκαιρες Επερωτήσεις»

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι η συμπολίτευση έχει παραπέμψει στις καλένδες 14 Επίκαιρες Επερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ο Κυρ. Μητσοτάκης προτιμά να απαντά στα αιτήματα της Φώφης Γεννηματά. «Έχετε το δικαίωμα να αρνείστε τα δικά μου αιτήματα. Όχι, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής» έκρινε και χαρακτήρισε «αλεξικέραυνο του πρωθυπουργού» τον πρόεδρο της Βουλής.

Υπενθύμισε δε ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα επιμένει ο ίδιος στην Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά την αναστολή των αλλαγών στην εισαγωγή των μαθητών στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς «το 1/3 των εισακτέων θα κοπεί και 25.000 οικογένειες θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ. «Και ζητώ να απαντήσει γιατί (ο πρωθυπουργός) αρνείται να έρθει. Η απάντηση είναι ότι θέλετε να δώσετε πελατεία στα κολέγια» εκτίμησε και στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «είχε να πάει τριήμερο στην Τήνο με πλοία και ελικόπτερα, αλλά αρνείται να έρθει στη Βουλή».

«Αυτά συμβαίνουν σε άλλα καθεστώτα»

«Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία δεν είναι χαρακτηριστικά μιας Δημοκρατίας. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα» σχολίασε και συμπλήρωσε κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως επίσης δεν γίνεται να μας κοροϊδεύετε κι από πάνω. Να μας λέτε ότι μπορεί να μιλούν οι βουλευτές στην Ολομέλεια μέσω διαδικτύου αλλά να μην μπορούν και να ψηφίζουν. Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Και είναι ντροπή την εσωτερική σας αδυναμία να στοιχίζετε τους βουλευτές σας πίσω από την κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να την μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι ντροπή το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας».

«Σπάει» το κοινοβουλευτικό lockdown

Πριν περάσει στα του νομοσχεδίου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «σπάει» την καραντίνα του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση». Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει «εδώ και τώρα ένα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και στο lockdown της Bουλής», καθώς «έχουν ανοίξει τα πάντα, αλλά η Βουλή παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού».

Πρότεινε τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του Κοινοβουλίου προκειμένου να εμβολιαστούν οι ελάχιστοι βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί και ενημέρωσε ότι «από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις. Είτε το θέλετε είτε όχι. Εκτός αν θέλετε να συνεχίσετε αυτόν τον αυτοεξεφτελισμό».

«Δεν είναι εύκολη η διαχείριση της κατάστασης»

Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα, ο Κ. Τασούλας αντέτεινε ότι είναι δύσκολη η διαχείριση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εν μέσω πανδημίας. Ανέγνωσε έκθεση που έκανε λόγο για 107 κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Βουλή από τον Μάρτιο έως το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου και υποστήριξε πως δεν φιλοδοξούσε όταν εκλέχθηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα να διαβάζει τέτοιες εκθέσεις και ούτε να βλέπει μία μασκοφορεμένη Βουλή. Ως προς την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου, απάντησε πως «η Βουλή δεν μπορεί αποτελεί μία όαση διαφορετικής λειτουργίας και τύχης» σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, ξεχνώντας πιθανώς τους προκλητικούς εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών ή αυτούς που έγιναν εκτός σειράς και με βάση κομματικά και πελατειακά κριτήρια.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η λειτουργία του Κοινοβουλίου είναι δική του ευθύνη και όχι του Κυρ. Μητσοτάκη, κρίνοντας πως «η βουλή έχει ήδη ανοίξει, προσεκτικά και σιγά – σιγά». «Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό που δεν κάνετε κι εσείς αφού εδώ βρίσκεται το 1/3 της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας» ανέφερε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαβεβαίωσε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες πως «σύντομα η Βουλή θα λειτουργήσει με πολύ μεγαλύτερη παρουσία».

«Χρειάζεται κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας»

«Πέρα από αυτό για τον κορονοϊό, χρειάζεται και ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας», ήταν η ανταπάντηση του κ. Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής, εξηγώντας παράλληλα πως η πανδημία έχει μετατραπεί σε πρόσχημα πρόσχημα για την πλειοψηφία με σκοπό να διατηρήσει την κοινοβουλευτική λειτουργία σε καταστολή. «Η κυβέρνηση έκανε lockdown με 200 κρούσματα και άνοιξε τα πάντα με 3.000 κρούσματα» επισήμανε και σχολίασε δηκτικά πως μόνη ελπίδα για να επανέλθει η κανονικότητα είναι «να… φέρουμε τουρίστες στη Βουλή». Τέλος, προέβλεψε ότι η κοινοβουλευτική καραντίνα θα αποτελέσει στίγμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον Κ. Τασούλα.

 

Ετικέτες