Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έκανε δήλωση σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θέτοντας ερώτημα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το εάν θα στηρίξει έστω και μία φορά τους εργαζόμενους, ή θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, στηρίζοντας τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Η πρόταση, η οποία κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1/1/2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι «το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για το εάν θα στηρίξει τους εργαζόμενους, αποδεχόμενος την πρόταση, ή θα συνεχίσει να πορεύεται πλάι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
Πριν από έναν χρόνο προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, καταθέτουμε πρόταση νόμου για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, δηλαδή 698 ευρώ για φέτος και 751 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Παράλληλα, από το 2022 και μετά η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού επιστρέφει στους κοινωνικούς εταίρους.
Διαβάστε επίσης: Αχτσιόγλου: Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού
Ενάμισι χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι προβλέψεις της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνουν την αποκατάσταση των απωλειών που είδαν οι εργαζόμενοι στους μισθούς τους την περίοδο 2010-2014, όταν με μία απλή υπουργική απόφαση εξανεμίστηκαν στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού
Γιατί η ανάπτυξη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη ή δε θα υπάρξει.
Ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά έταζε «πολλές και καλές δουλειές» και δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Θα στηρίξει έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει όπως ξέρει να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;