Έξω φρενών έγινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή μετά τις κωμικοτραγικές δικαιολογίες που παρέθεσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης για το διαχειριστικό φιάσκο στην πρόσφατη κακοκαιρία. «Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι δεν έχουμε ραντάρ ή war room και δεν πατήσατε record στις συσκέψεις για να κρατήσετε πρακτικά;» ρώτησε τον πρωθυπουργό και τον Χρήστο Στυλιανίδη, συμπεραίνοντας: «Ή είστε κατσαπλιάδες ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη και αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό».
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κύπριου υπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπενθύμισε τη συγγνώμη που ζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας πως ο υπουργός μπορεί να μίλησε επί 20 λεπτά, αλλά δεν υπέδειξε ποια ήταν τα λάθη που οδήγησαν στη δημόσια απολογία. «Μας είπατε ότι δεν έχουμε ραντάρ και war room για να προβλέψουμε επακριβώς πού θα πέσει το χιόνι, πόσα εκατοστά θα έχουμε στην Αττική Οδό, πόσα στη Νέα Οδό, πόσα στη Μεσογείων, πόσα στην Κατεχάκη, πόσα στη Μαραθώνος» είπε και πρόσθεσε πως η ΕΜΥ διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα.
Ειδικότερα, επισήμανε πως οι επιστήμονες της ΕΜΥ διασαφήνισαν ότι είχαμε ένα μοντέλο που έδωσε επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, την περιοχή που θα καλύψει και τον χρόνο που θα έρθει. «Ακόμα και μετεωρολόγοι που είναι βουλευτές της ΝΔ (σ.σ. Γ. Καλλιάνος) διέψευσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω» υπογράμμισε και διερωτήθηκε: «Δηλαδή, τι είναι αυτό τώρα; Ήρθατε εδώ να πείτε πάλι συγγνώμη, αλλά φταίει ότι δεν είχαμε ραντάρ;»
Ανέφερε, επίσης, πως η ΕΜΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες που αντιμετώπισε η Αττική, ανατρέχοντας στο εντονότερο φαινόμενο που καταγράφηκε το 2008 και το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. «Γιατί τότε μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν κι εσείς δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε; Ή μήπως θα μας πείτε κι εσείς, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η Κατεχάκη και η Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του ελληνικού κράτους;», ήταν τα απανωτά ερωτήματα που απηύθυνε σε έντονο ύφος προς τον υπουργό και τον Κυρ. Μητσοτάκη και διαπίστωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να «πετά την μπάλα αλλού», βγάζοντας στη «σέντρα» τον κ. Πατούλη.
«Και θέλω να σας ρωτήσω κ. υπουργέ και κ. πρωθυπουργέ», συνέχισε το σφυροκόπημα, « σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της ταλαιπωρίας χιλιάδων συμπολιτών μας το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική Οδό, ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο να διακόψει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων; Διότι η εταιρία, που έχει βαρύτατες ευθύνες, άλλα λέει. Λέει ότι σας ζήτησε στις συσκέψεις να σταματήσει η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και εσείς αρνηθήκατε. Κι έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά».
Στηλίτευσε δε ότι «ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα (των αποζημιώσεων) λες και δεν έχει νόμους αυτό το κράτος για να πληρώσει η εταιρία αυτά που πρέπει να πληρώσει…». Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να διασφαλίσει η εταιρία ότι δεν θα προκύψουν λοιπές αξιώσεις από τους πολίτες. «Δεν είναι ρόλος μεσίτη και διαμεσολαβητή ο ρόλος του πρωθυπουργού» υποστήριξε και επανήλθε στα εξής κρίσιμα ερωτήματα: «Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι δεν έχουμε ραντάρ και δεν πατήσατε record για να κρατήσετε πρακτικά; Ή είστε κατσαπλιάδες ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την εθύνη και αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό;». Κατόπιν τούτου, συμπέρανε ότι η συγγνώμη που ζήτησε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Στυλιανίδης ήταν προσχηματική.
«Νομικός σας σύμβουλος ο πρόεδρος της Αττικής Οδού»
Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι λιγότερο προκλητικός, εκφράζοντας την εξής απορία: «Οι χιλιάδες συμπολίτες μας που έμειναν εγκλωβισμένοι σε Κατεχάκη, Μεσογείων και Μαραθώνος από ποιον θα αποζημιωθούν;». Με αφορμή την αιχμή του πρωθυπουργού περί αφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της παραχωρησιούχου εταιρίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Οφείλατε κ. Μητσοτάκη αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρίας που είναι νομικός σας σύμβουλος, να αφήσετε την νομική διαδικασία ανοιχτή σε κάθε πολίτη. Διότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους, δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα».
Κλείνοντας, θύμισε ότι στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. «Εσείς την επομένη (της τραγωδίας) είπατε ότι ¨δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις¨. Θα πληρώσετε τώρα τα δικά σας καμώματα και κριτική όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση» κατέληξε.