Τσίπρας – Λι Νακ Γιον: Οικοδομούνται σχέσεις συνεργασίας με τη Νότια Κορέα

Τσίπρας – Λι Νακ Γιον: Οικοδομούνται σχέσεις συνεργασίας με τη Νότια Κορέα

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Νακ Γιον, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Πέρα από την ευχή το ολυμπιακό πνεύμα να μας αγγίξει όλους, θα έλεγα ότι θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα η διεθνής κοινότητα να απευθυνθεί και προς τη βορειοκορεατική πλευρά, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά των έλεγχο των βαλλιστικών όπλων». 

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να είναι ασφαλείς οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ν. Κορέα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον ομόλογό του της Δημοκρατίας της Κορέας Λι Νακ Γιον, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μία αφορμή για όλους μας να αναστοχαστούμε πώς η ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να ενεργήσει για την ευημερία και την πρόοδο και πώς η στρεβλή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην παγκόσμια καταστροφή. «Η πυρηνική απειλή δεν είναι μία απειλή που αφορά μία συγκεκριμένη περιοχή, είναι μία παγκόσμια απειλή» σημείωσε. «Ως εκ τούτου, οι Ολυμπιακοί στη Νότια Κορέα είναι πολύ καλή αφορμή για να αναστοχαστούμε πόσο κρίσιμο είναι η παγκόσμια κοινότητα να απαιτήσει την ορθή εφαρμογή της τεχνολογίας, την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά ταυτόχρονα και να απαιτήσει και να προωθήσει έναν γενικευμένο αφοπλισμό» πρόσθεσε.

«Αυτό είναι το μήνυμα που, ως μία δύναμη ειρήνης, η Ελλάδα θέλει να αναδείξει, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στον πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τις απειλές από τη Β. Κορέα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας και ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα που στέλνετε στη Β. Κορέα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ Γιον, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επίσης, ο Κορεάτης πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 21% των παραγγελιών που έρχονται στη Ν. Κορέα προέρχονται από την Ελλάδα και είπε ότι επιθυμεί περισσότερες εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Ν. Κορέα.

Αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει γρήγορα ένα τέτοιο σύστημα σε όλους τους τομείς.

Πρέπει να διευρύνουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας, να μειώσουμε τις διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των χωρών μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη χώρα του, με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ν. Κορέα.

Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία

Η Κορέα είναι μια φιλική προς την Ελλάδα, χώρα, όχι μόνο γιατί θαυμάζει τον πολιτισμό μας αλλά και γιατί αντιλαμβάνεται πως μπορούν να δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα.

Δεν θεωρείται άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας επέλεξε την Ελλάδα, ως τον πρώτο του σταθμό στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως δεν είναι και τυχαίο το μήνυμα που έστειλε ο πρέσβης της Κορέας στην Ελλάδα Γιονγκ Τζιπ Αν, μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πως «οι δύο χώρες έχουν τα σωστά συστατικά για την οικοδόμηση ισχυρών διμερών σχέσεων».

Αφορμή για την επίσκεψη του Λι Νακ Γιον είναι η παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για τον λόγο αυτό θα παραβρεθεί την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία), ωστόσο η οικονομική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψής του.

Υψηλή τεχνολογία, ναυπηγεία, αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαπανεπιστημιακή συνεργασία είναι οι τομείς που η χώρα μας μπορεί να πετύχει σημαντικές συμφωνίες.

Στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών εταιρείες κολοσσοί, όπως η Samsung, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κορεατική εταιρεία έχει εξαγοράσει ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κορέα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ανταλλακτικά πλοίων. Το κλείσιμο μιας τέτοιας συμφωνίας συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς θα εξάγουμε σε μια χώρα που διαθέτει από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου. Αντίστοιχο υψηλό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για αγροτοδιατροφικά προϊόντα με την Κορέα να επιθυμεί να εισάγει φέτα, λάδι, κρασί και ελιές.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δυο ανδρών θα βρεθούν και ζητήματα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, καθώς ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα σχολεία της Κορέας, αλλά και θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σημειώνεται πως η Κορέα είναι φίλη χώρα προς την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται τόσο με την οικονομική συνεισφορά της για το προσφυγικό, μέσω της UNHCR, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ όσο και από την επιλογή της να μην έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη δίκη μας περιοχή, όσο και στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το πέρας των συνομιλιών ο Αλέξης Τσιπρας και ο Λι Νακ Γιον θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Καθώς η βασική ατζέντα είναι οικονομική θα ακολουθήσει οικονομικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν κορεατικοί κολοσσοί, όπως η Hyundai και Sumsung.

Στη συνέχεια, το ελληνικό κλιμάκιο -που θα αποτελείται από τους υπουργούς Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας Στεργιο Πιτσιόρλα, Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο- θα έχει διευρυμένες επαφές με τους Κορεάτες ομολόγους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter