Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη επιτέλους ανοίξτε τα χαρτιά σας (Video)

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη επιτέλους ανοίξτε τα χαρτιά σας (Video)

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, τόσο για τα πεπραγμένα της στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο και για τις προγραμματικές της δηλώσεις ως Κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά του για μια σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι «Η κάλπη δεν εξαγνίζει. Ούτε σβήνει λεγόμενα ή πεπραγμένα» εκφράζοντας την εντύπωση του για τη «μετατροπή», όπως είπε, «των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας».

Στο σημείο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη Βρετανική παροιμία «You can’t teach an old dog, new tricks» για να καταλήξει λέγοντας επί λέξει: «Σας παρακολουθώ αυτές τις μέρες να δίνετε συνεντεύξεις και να λέτε ότι νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη δίπλα σας. Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω. Σε αυτή την αίθουσα, εδώ και τρία χρόνια τα έχουμε ακούσει όλα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό, ακόμη και στην τρομοκρατία έναντι εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε. Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό;».

Για την Οικονομία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο τριών φάσεων της κυβέρνησής του, δηλαδή τα όσα εξήγγειλε ο ίδιος στη ΔΕΘ, τη δέσμη μέτρων για το 2019 ύψους 1,14 δις ευρώ, και την κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δις ευρώ).

«Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε 7 δις ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δις εφάπαξ… Από τα οποία 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο 18 και 19. Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά. Και εσείς ήρθατε προχθές και είπατε ότι θα πάτε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκ περισσότερο για να απαλύνετε και τους πιο ευκατάστατους».

«Εσείς αυτό το σχέδιο το απορρίπτετε πριν καν το συζητήσετε με τους δανειστές. Και έχετε λέτε ένα άλλο σχέδιο, το οποίο ούτε το έχουμε δει, ούτε το έχετε πει στους δανειστές, απ΄ όσα τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και σας ρωτάω ευθέως μήπως μας κοροϊδεύετε;».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας απηύθυνε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα: «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δις για το 2020. Γιατί τόσο είναι το κενό που δημιουργείται με βάση το στόχο του 3,5%».

«Αυτό είναι τελικά το σχέδιο σας; Αφού ακυρώσετε όλες τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε, να φέρετε νέες ισοδύναμες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020;», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση να περάσει στους δήμους δημιουργεί δήμους δύο ταχυτήτων, αφού οι πλούσιοι θα έχουν υψηλά έσοδα και οι λαϊκές συνοικίες θα τη βγάζουν με τα ελάχιστα.

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο σημείωσε ότι κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;

Για το ασφαλιστικό ρώτησε την Κυβέρνηση «πότε θα τελειώσει το κρυφτούλι» και «αφού είναι τόσο επωφελής και καινοτόμα η πρόταση σας γιατί αυτή η μυστικοπάθεια; Εμείς σας παραδώσαμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς το χάος και τις τρύπες δισεκατομμυρίων που μας είχατε αφήσει. Σήμερα στελέχη σας βγαίνουν και λένε ανατριχιαστικά πράγματα που σηματοδοτούν βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης. Κάθε συνταξιούχος και κάθε εργαζόμενος σε αυτό τον τόπο οφείλει να γνωρίζει».

Για τον εκλογικό νόμο κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι πριν δει τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής, έχει βγάλει συμπεράσματά της γιατί έχει «αλλεργία με την αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών» καλώντας την ταυτόχρονα να μη διανοηθεί να κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς για τον εκλογικό νόμο».

«Αν θέλετε συνεννόηση είμαστε δω να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Αφήστε λοιπόν στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Μιλήστε τη γλώσσα της αλήθειας και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Και κυρίως, μη βαφτίζετε τις ιδεολογικές σας απόψεις ως κοινή λογική.

Αυτό είναι ίδιον ολοκληρωτισμού, όχι συμπεριφορά πρωθυπουργού μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ανοίξτε λοιπόν τα χαρτιά σας με λιγότερη έπαρση και με μεγαλύτερη επίγνωση ότι δεν είστε ούτε ο νόμιμος ούτε ο μόνιμος κάτοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Ο μόνιμος ιδιοκτήτης είναι ο λαός και όλους μας κρίνει. Και μας κρίνει αυστηρά αν διαψεύσουμε τις προσδοκίες του. Πολύ πιο αυστηρά όμως αν δεν διεκδικήσουμε καν, αν δε παλέψουμε καν για να επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες αυτές, πιστεύοντας ίσως ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζετε μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Σας προειδοποιώ να μη το επιχειρήστε αυτό. Σε κάθε περίπτωση εδώ θα είμαστε και θα δούμε πως θα πορευτείτε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter