Τσίπρας: Κίνδυνος από την άνοδο της ακροδεξιάς – Πολιτισμός για όλους όχι για τις ελίτ (Photos)

Τσίπρας: Κίνδυνος από την άνοδο της ακροδεξιάς – Πολιτισμός για όλους όχι για τις ελίτ (Photos)

Την βασική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος έφθασε συνοδευόμενος από την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, χαιρέτισε για αρκετή ώρα τους παρευρισκόμενους, αλλάζοντας κουβέντες με παλιούς συντρόφους, καλλιτέχνες και συγγραφείς και φωτογραφήθηκε με όσους του το ζήτησαν.

Αφού έκανε τον κύκλο και χαιρέτισε τους περισσότερους ο κ. Τσίπρας πήρε το μικρόφωνο και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό: “Βρισκόμαστε πριν από μία κρίσιμη μάχη, όχι μόνο εκλογική, όχι μόνο για την ευρωβουλή, πιστεύω ότι είναι μία μάχη που έχει πολιτισμικά χαρακτηριστικά καθώς είναι μία μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, και εδώ στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη”, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι “ειδικά όταν στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που αμφισβητεί θεμελιώδεις αξίες, οράματα, ιδέες που θεμελίωσαν την Ευρώπη αλλά και που κινητοποίησαν τους μεγάλους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης. “Αυτή η αντιπαράθεση αγγίζει πρωτίστως τους ανθρώπους της διανόησης που ήταν στην προμετωπίδα αυτών των αγώνων για τις αξίες”.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, παρότι βγάζει συχνά ομιλίες σε πολυπληθή ακροατήρια, για την ομιλία του καθώς είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην σχέση της αριστεράς με τους ανθρώπους της διανόησης και του πολιτισμού, μία σχέση εξήγησε που έχει σφυρηλατηθεί σε δύσκολες στιγμές, ιστορικές στιγμές μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις, εξορίες και κακουχίες. Συνέχισε αναφέροντας ότι “πρέπει να χτίσουμε μία νέα σχέση με την κοινωνία βασισμένη πάνω στην δική μας αντίληψη για την γνώση και τον πολιτισμό…Αυτό διακρίνει την δική μας αντίληψη, πρέπει να δώσουμε μία μάχη ώστε η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην γνώση να είναι για όλους και όχι για λίγους”.

Η διαμάχη ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση διαπερνά οριζόντια όλες τις κοινωνικές σχέσεις. “Είναι πολύ σημαντική και η 13η σύνταξη και η αύξηση στον κατώτερο μισθό”, είπε ο πρωθυπουργός, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες, ωστόσο, συνέχισε, “πέρα από αυτά η κοινωνία θα αλλάξει όταν αλλάξουν και ποιοτικά οι σχέσεις των ανθρώπων, οι σχέσεις τους με την εξουσία και οι σχέσεις μεταξύ τους. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλουμε οι πολλοί να αφομοιώνεται η γνώση”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε την σύνδεση και με την προεκλογική αντιπαράθεση λέγοντας ότι “Βλέπουμε μία κυρίαρχη μορφή προεκλογικής καμπάνιας που προέρχεται από την Λατινική Αμερική, που βασίζεται στην αναπαραγωγή ψεύτικων ειδήσεων, ύβρεων αθλιότητας, χτυπημάτων κάτω από τη μέση. Σε αυτή την μορφή εμείς αντιπαραβάλουμε το έργο μας, τις ιδέες μας, τα ιδανικά μας, το όραμά μας”.

Απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας ότι “θα ήθελα να ζητήσω από εσάς που πλαισιώνετε τον αγώνα και έχετε πάρει θάρρος, γιατί μέχρι πριν από λίγους μήνες ήμασταν κλεισμένοι. Από την επόμενη ημέρα την σχέση συντροφικότητας και ζωντάνιας να την μετατρέψουμε σε προωθητική δύναμη για να δουλέψουμε για το μέλλον του τόπου. Είσαστε η κινητήρια δύναμη με τις ιδέες σας, της αριστεράς”.

Συνεχίζοντας την πολιτική αναφορά φωτογράφισε τον αντίπαλό του και την αναφορά του για τον “ψυκτικό από το Περιστέρι”, λέγοντας: “Χθες στο Αιγάλεω αναφέρθηκα στους ψυκτικούς και τους επιστήμονες, έκανα όμως παράλειψη δεν αναφέρθηκα στους ανθρώπους του πνεύματος. Θέλουμε ο πολιτισμός να αφορά τον ψυκτικό από το Περιστέρι, την κομμώτρια από την Αγία Βαρβάρα, τον τεχνικό από το Κερατσίνι, θέλουμε ο πολιτισμός να είναι για τους πολλούς και όχι προνόμιο της ελίτ”.

Έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα που επίσης προκάλεσε το χειροκρότημα των παραβρισκόμενων: “Αισθάνομαι ότι θα κυβερνήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια χωρίς μνημόνια αυτή την φορά και θα κάνουμε πολύ περισσότερα για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του”.




Ετικέτες

Documento Newsletter