Την προσφορά του θεσμού των περιφερειακών συνεδρίων στην οργάνωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας όχι από το Κέντρο αλλά από τις Περιφέρειες, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.
Τόνισε πως όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός κατά Περιφέρεια, «τότε ψηφίδα-ψηφίδα θα μπορούμε να συνθέσουμε το παζλ και να αποκτήσουμε ένα ρεαλιστικό, φιλόδοξο και αισιόδοξο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».
«Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς»
«Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει με μια μεγάλη καμπή για τον τόπο, μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίου.
Σημείωσε ότι αυτή η μεγάλη περιπέτεια ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει «και αυτή τη φορά, εκεί που άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε». «’Η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σε μερικούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα», είπε.
Σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν».
«Η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική»
«Σήμερα μετά από οχτώ ολόκληρα σκληρά χρόνια σκληρά, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική, να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς τις υποδείξεις τρίτων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Μια αναπτυξιακή πολιτική προφανώς θα έχει κανόνες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, στην ΕΕ», είπε, για να τονίσει ότι όμως «το θέμα είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη, ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλη θα είναι, να κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό και σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της χώρας».
Μίλησε για ανάπτυξη «που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς», αλλά που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία και που θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
«Την 1η Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά»
Την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίου.
Σημείωσε ότι «άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας». Απαντώντας έτσι και σε αναφορά του Περιφερειάρχη που ζήτησε μειωμένο ΦΠΑ αντί του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να συσχετίσουμε τη συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική”, επισημαίνοντας ότι “είναι αίτημα δεκαετιών των νησιωτών μας».
Πρόσθεσε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική εξίσωση στο ΦΠΑ και πως την ιδέα την έδωσαν στους δανειστές κάποιοι εγχώριοι, θυμίζοντας ότι ήταν στο mail Χαρδούβελη.
Ανακοίνωσε ότι η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, σε πρώτη φάση πιλοτικά για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο. Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, και οι μικρές Κυκλάδες, σε πρώτη φάση πιλοτικά.
Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επεκταθεί στο σύνολο των νησιών, εκτός από την Κρήτη.
«Εξορθολογήσαμε το σύστημα των άγονων γραμμών, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος από 46 εκατομμύρια κατέβηκε στα 10»
«Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων γραμμών βρισκόταν περίπου στα 46 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εμείς εξορθολογήσαμε το σύστημα, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος από 46 εκατομμύρια κατέβηκε στα 10. Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πύκνωσαν». Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίο, καλώντας ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Σημείωσε ότι με μέρος των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν το 2017, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 2 ελικοπτέρων, παντός καιρού για πτήσεις μεταφοράς επιβατών από τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, στη Ρόδο και τη Σύρο για τις αεροδιακομιδές «που σώζουν ζωές σε πολίτες ακριτικών νησιών». Ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
«Οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό»
Μιλώντας για την «βασική παραγωγική δραστηριότητα» για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι επιδόσεις βελτιώνονται καθώς το 2017 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ: Οι αφίξεις αυξήθηκαν 12%, οι διανυκτερεύσεις 16%, οι εισπράξεις 17%.
Είπε ότι η τάση αυτή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα συνεχιστεί και φέτος και πως ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.
Ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Μιλώντας για τα ενεργειακά θέματα, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε τα εγκαίνια προ μηνός από τη Σύρο της πρώτης από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών. Επ’ αυτού επισήμανε ότι αναθεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.
Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, τόνισε, θα λειτουργήσει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια, επιδιώκεται να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.
Ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα
Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, που αποσκοπούν στην στοχευμένη στήριξή τους.
Ειδικότερα, για το Νότιο Αιγαίο, ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα. Επίσης ακόμα 47 έργα που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου εντάσσονται σε άλλα προγράμματα, εξασφαλίζοντας άλλα 55 εκατομμύρια ευρώ.
«Έτσι ο αρχικός προϋπολογισμός για το Νότιο Αιγαίο, αυξάνεται περισσότερο από τέσσερις φορές», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι έτσι χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς, από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί προτάσεις από 2 βιομηχανικές επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκατομμύρια ευρώ, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ανέφερε ειδικότερα ότι από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία” θα διατεθούν συνολικά 33 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στο πρόγραμμα “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ” που ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 6 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του ενός εκατ.
«Η αύξηση του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού προσωπικού, στο τομέα της υγείας, είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας»
Μιλώντας για τον τομέα της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας σε αυτό τον τομέα.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δώσαμε μάχη ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σαντορίνη να μη ρημάξει, αλλά να λειτουργήσει». Υπογράμμισε ότι η απαξίωση της δημόσιας Υγείας δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν μια στοχευμένη επιλογή που ξεκίνησε πολύ πριμ από τα μνημόνια, από το μεγάλο πάρτυ της διαφθοράς και διαπλοκής μέχρι τη στοχευμένη υποβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
«Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε για μια ακόμη φορά με συμφέροντα μεγάλα και μικρά», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα αναφορικά με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ανέφερε ότι:
- Στο
νοσοκομείο Ρόδου κατά την περίοδο 2015-2018 διορίστηκαν 95 γιατροί, και το
2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 16 θέσεις επιμελητών. - Στα
νοσοκομεία της Κω, της Σύρου, της Νάξου, της Καλύμνου και της Λέρου
διορίστηκαν 25 γιατροί και καλύφθηκαν αντίστοιχες θέσεις νοσηλευτικού και
άλλου προσωπικού. - Στα
υπόλοιπα νησιά έγιναν 23 διορισμοί επικουρικών γιατρών, προκηρύχθηκαν 31
θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, και τοποθετήθηκαν ή πήραν παράταση των
συμβάσεών τους 29 εργαζόμενοι. - Η
δραστηριοποίηση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει τη λειτουργία τομέων στα μεγαλύτερα
νησιά και την κάλυψη όλων των Κυκλάδων με αεροδιακομιδές και πλωτές
διακομιδές. - Στη
Σύρο λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2016 βάση αεροδιακομιδών όλο το χρόνο 24
ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. - Με
την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού, στο δυναμικό του ΕΚΑΒ θα προστεθούν 9
ασθενοφόρα μικρού όγκου, 1 Κινητή Μονάδα και 2 ασθενοφόρα για δυσπρόσιτες
περιοχές. Ενώ προγραμματίζεται και διαγωνισμός για 3 πλωτά μέσα. - Για
την στήριξη και βελτίωση των υποδομών, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Ν. Αιγαίο έχουν δεχτεί
προτάσεις ύψους πάνω από 2 εκατ. ευρώ, για αναβάθμιση του εξοπλισμού των
νοσοκομείων της περιφέρειας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχει δεχθεί
προτάσεις για ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έργων
συνολικής αξίας 14,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτά βρίσκεται και το έργο που αφορά
την μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου
Καρπάθου, προϋπολογισμού 6.1 εκατ. ευρώ.
Ικανοποίηση από τους ομιλητές, στην λήξη εργασιών του συνεδρίου, για την διαδικασία διαλόγου που αναπτύχθηκε
Την ικανοποίησή τους για την διαδικασία διαλόγου που αναπτύχθηκε στην διάρκεια των εργασιών του Αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου που ολοκληρώθηκαν σήμερα το βράδυ, εξέφρασαν με τις ομιλίες του, στην λήξη εργασιών του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Γ. Μαραγκός.
«Το συνέδριο ήταν ιδιαιτέρως θετικό στην αναζήτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας αφού μέχρι τώρα ο σχεδιασμός γινόταν πίσω από κλειστές πόρτες» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Σύρου επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει θετικά βήματα χρειάζονται όμως ταχύτεροι ρυθμοί διότι μας πιέζει ο χρόνος.
«Μέσα από τον διάλογο και τις αντιθέσεις θα επέλθει η σύνθεση» τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος αναφερόμενος στις ανάγκες και στην διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου. Ο δήμαρχος Ρόδου στην τοποθέτηση του ζήτησε να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά τονίζοντας ότι είναι το μόνο μέτρο που απαιτείται για την επιβίωση των νησιών και που δεν υποκαθίσταται όπως τόνισε από το μεταφορικό ισοδύναμο.
«Ήταν ένα διήμερο σοβαρών πολιτικών διεργασιών στην διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι των νησιωτών μετέφεραν τις αγωνίες τους στα στελέχη της κυβέρνησης» ανέφερε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος αναφέρθηκε στους τομείς που τα νησιά έχουν ανάγκες όπως η στελέχωση των υπηρεσιών , η υγεία, τα έργα υποδομών κ.α.
Ζήτησε επίσης να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι καλύτερο ως μέτρο παρά το μεταφορικό ισοδύναμο.