Κάλεσμα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στα δημοκρατικά κόμματα για να μην χαθούν άλλα δέκα χρόνια για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, περιγράφοντας παράλληλα τους κύριους άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αφήσουν τους βουλευτές τους να πράξουν κατά συνείδηση χωρίς την επιβολή κομματικής πειθαρχίας.
Σημαντική κρίνεται, επίσης, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι για την κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχουν προτάσεις – τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση και προτάσεις που επιδιώκουν τη συναίνεση. «Γιατί αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αυτό επιτάσσει το πολιτικό μας καθήκον. Οι αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε τεχνολογία εξουσίας»
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κρίση έφερε στο προσκήνιο λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία αλλά και το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.
«Ενός κράτους του οποίου η οργανωτική δυσμορφία δεν ήταν αποτέλεσμα της δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης» είπε και συμπλήρωσε ότι αυτή η ανεπάρκεια ήταν απόρροια πολιτικής επιλογής, καθώς το «οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας».
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην θωράκιση του κοινοβουλευτισμού, της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής υπό τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλουν την γνώση τους ως εξουσία.
Οι άξονες της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους κύριους άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάνοντας ειδική μνεία στον προτεινόμενο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση που δεν προκύπτει η απαιτούμενη πλειοψηφία από τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής και εξήγησε ότι με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού οι κίνδυνοι αφενός της δυισμού του πολιτεύματος και αφετέρου η δημιουργία αντικινήτρου συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Επισήμανε δε και τα σκέλη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
«Να στηρίξετε την αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών»
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την στήριξη των κομμάτων για να πάψει να υφίσταται ως έχει το περιβόητο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, καλώντας τα κόμματα να βάλουν τέλος στην σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια.
Έκρινε δε πως είναι κοινός τόπος όλου του πολιτικού φάσματος η τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. «Και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι ήρθε η ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών, θεσπίζοντας παράλληλα χρονικό όριο στις θητείες των βουλευτών.
Εξορθολογισμός σχέσεων εκκλησίας – κράτους
«Νομίζω ότι σήμερα, η πολιτεία, η εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί έχουν πλέον κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος ταυτόχρονα την ανάγκη για την επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων.
Έπειτα, υποστήριξε ότι πρέπει να αφεθούν στην άκρη παλιές διενέξεις και συγκρούσεις, όπως επίσης μονομερείς ενέργειες. «Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους γιατί το κράτος δε θρησκεύει, αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε περαιτέρω: «Αυτή η ρητή κατοχύρωση δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/482162702305433/?__xts__%5B0%5D=68.ARA_oP0xmbokJrWqrhEyA6RhCcBXY1KZxePtp_-9eja_WW5ulaf4KBRgzgbJK3KYP6VDfPiLrGADy69GzCgd7C3JVDP-ezTeAAkOO3ypzS5di5NpxibFF9f4Fw6iwB3HevIq7fm9pe2IUi1qis47Lr6dZSxA5M78DxIVR9pegtNctWHuLwk8HJa3yvcxEk__sjRYsMPb00dXhZ1NCVjf3f3Q4myl4EbSYnz3eDocewM1kRHq7RqCEWuaI8eIF48emuilAIrDEHNGWVq-ihQGKadO2d54QBtVGIACsbQYYaXKTkB2avviGSMZ2XPcdDE_1YUxVCOFinCHXnZljUjO9wZj&__tn__=-R