Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ είχε πολλά παράδοξα. Το μεγαλύτερο όμως ήταν η… αρνητική διάθεση που έδειξαν οι δύο δημοσιογράφοι του σταθμού να κάνουν τις ερωτήσεις που θα περίμενε κάποιος να κάνουν ελέω προεκλογικής περιόδου.
Χαρακτηριστικό ήταν πως έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να αναφέρει δύο φορές on air πως πρέπει να αναφερθεί και στο μακεδονικό για να του κάνουν τη… χάρη και να του δώσουν ένα ισχνό βήμα.
Μάλιστα προξενεί εντύπωση πως ο Αλέξης Παπαχελάς απέφυγε επίμονα να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα αν και γνώστης του διεθνούς ρεπορτάζ.
Φυσικά και δεν ελέχθη τίποτα περί άλλων πολύ σημαντικών ζητημάτων όπως της οικονομίας ή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κρίση με την κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το μακεδονικό και τις εσωτερικές αντιδράσεις που συνάντησε η Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστά “υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλία” και εξήγησε: “Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης και εσείς εδώ στο ΣΚΑΙ -που παλαιότερα είχατε την άποψη ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα με συμβιβασμό- ενορχηστρώσατε μία εκστρατεία που δίχασε τον ελληνικό λαό. Προβάλλατε ότι ο Τσίπρας πρόδωσε, ότι έκανε μία κακή συμφωνία, όταν το όνομα Μακεδονία το είχαν δώσει από το 2005, όπως αποδεικνύουν οι επιστολές του Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους και προς τους άλλους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως προέκυψε από τις επιστολές -και πράγματι είχε βγει και τότε στη δημοσιότητα -από το 2005 είχε διαμορφώσει την λύση για διπλή ονομασία με σύνθετη ονομασία στο εξωτερικό και την συνταγματική ονομασία -Δημοκρατία της Μακεδονίας- στο εσωτερικό. Και αυτά όταν εμείς αναγκάσαμε τους γείτονες να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα, να γκρεμίσουν τα αγάλματα, να αφήσουν την αρχαία Μακεδονία… Αν έστελνα εγώ επιστολή στον πλανητάρχη και σε όλους τους αρχηγούς κρατών με αυτό το περιεχόμενο τι θα γινόταν;”.
Σε παρατήρηση ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο μίας διαπραγματευτικής τακτικής απάντησε ότι αυτά όμως δημιουργούν τετελεσμένα, που τα βρήκε μπροστά του όταν συζητούσε με τον Ζάεφ, και πρόσθεσε ότι “και μετά το Βουκουρέστι δουλεύανε επάνω στη διπλή ονομασία”. Εξήγησε ότι “δεν μέμφομαι τον Καραμανλή για την τακτική του τότε αλλά τη ΝΔ που ακολούθησε την γραμμή Σαμαρά και έβγαλε τον λαό στο δρόμο… Στήθηκε μία εθνική σκευωρία για να πληγεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…”. Εμείς βάλλαμε τον πήχη πολύ ψηλά, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που πρέπει να το πιστωθεί ζητήσαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.
Σε ερώτηση γιατί άφησε εκτός την αντιπολίτευση, απάντησε ότι ” η αντιπολίτευση ήταν απόλυτα ενήμερη και ότι είχε κάνει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και ρώτησε: για τις επιστολές που είχε στείλει ο Καραμανλής είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς; Επέμεινε ότι το θέμα είναι η αμετροέπεια και η υποκρισία της ΝΔ που τότε είχε δώσει το όνομα και μετά δίχασε την ελληνική κοινωνία ξεσηκώνοντας ενάντια σε μία επωφελή Συμφωνία και πρόσθεσε ότι “το αποτέλεσμα της Συμφωνίας είναι ότι σήμερα έχουμε ένα φιλικό κράτος στα Βόρεια σύνορά μας, με τον ελληνικό στρατό να ενεργοποιείται και ελληνικά αεροσκάφη να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων”.