Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φέρει την κοινωνία και την οικονομία σε μια κατάσταση που δεν ήταν ποτέ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φέρει την κοινωνία και την οικονομία σε μια κατάσταση που δεν ήταν ποτέ

«Η εκλογική διαδικασία του κόμματος την Κυριακή (15/5), θα δώσει μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι». . Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ειδικότερα για το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια και την οικονομία.

«Αλίμονο αν δεν είχαμε διαφορετικές απόψεις. Δεν εκλέγεται μόνο πρόεδρος αλλά και Κεντρική Επιτροπή. Η διαδικασία διεξάγεται σε μια περίοδο χρόνου σημαντική. Η κοινωνία περνάει δύσκολα με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαμε να μην συνδέσουμε την προοπτική ενίσχυσης του κόμματός μας με τις πολιτικές εξελίξεις. Πιστεύω ότι θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση η ενδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι μια εσωκομματική διαδικασία, αφορά το πολιτικό σύστημα», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Το κάλεσμά μας είναι στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι συμφωνούν μαζί μας και με τις αρχές μας. Δεν τους καλούμε απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν αλλά να έχουν ενεργή συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Προχωράμε σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, αν έχουμε εκλογές με την απλή αναλογική, να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπούμε σε μια κυβέρνηση. Αυτοί θα αποφασίσουν».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θέλω να μιλήσω για νούμερα. Για εμάς ο πήχης είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε στόχο να κερδίσουμε τις εκλογές. Για να πετύχουμε αυτόν τον πήχη, ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους για να κερδίσουμε. Όχι 200.000 και 300.000».

«Τα κόμματα αναγκάζονται από την ίδια τη ζωή και από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους. Η κρίσιμη κάλπη θα είναι αυτή που θα έχουμε μπροστά μας με την απλή αναλογική, που θα διαμορφώσει συσχετισμούς. Είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του εκλογικού νόμου και πιστεύω πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως γίνεται σε σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα συζητάν για μέρες, καταθέτουν τις απόψεις τους και δεν το κάνουν στο παρασκήνιο», ανέφερε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές και υπογράμμισε:

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες είναι διαφορετικά από ότι στις βόρειες χώρες. Στη Γερμανία υπήρξε αυτό λόγω της μετατόπισης της σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε δυο κόμματα με βαθιές διαφορές, ιδεολογικές. Όχι όσο στο παρελθόν, αλλά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομία. Με τη Νέα Δημοκρατία οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι όποιες συγκλήσεις θα έχουν να κάνουν στη βάση των δυο αυτών πόλων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, επεσήμανε: «Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεζαβαντάζ. Εκτιμώ ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και έχει στόχο να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους αυτή την ώρα. Όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, οι πολίτες θα θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα χαρτιά του κάθε κόμματος για την επόμενη ημέρα. Η θέση του πρωθυπουργού, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, είναι πολύ κρίσιμη. Το ποιος θα είναι αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι κρυφός άσσος στο μανίκι ενός πολιτικού. Θεωρώ απολύτως θεμιτό να προσπαθεί ο καθένας να κερδίσει τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο, όμως, να λέει «δεν θα είναι ο τάδε», αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι. Αν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει τον Χ ή τον Ψ, πρέπει να μας πει ποιον θέλει. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει».

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, απάντησε: «Δεν είμαι μάντης για να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Αίσθησή μου είναι ότι αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Οσο η κοινωνική ένταση επιτείνεται, θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Να υπάρξει κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Η δυσκολία αυτή δεν θα φύγει από τη μια ημέρα στην άλλη. Για το πότε θα είναι ο χρόνος των εκλογών δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να σας πω την αξία του να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη του αύριο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Αύριο πρέπει να δοθεί η απάντηση».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Έχετε πάει το τελευταίο διάστημα σε ένα καφενείο; Έχετε περπατήσει σε έναν εμπορικό δρόμο; Εκεί είναι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις κατά τη γνώμη μου. Το κλίμα έχει αλλάξει, έχει γυρίσει. Ο κόσμος είναι σε βαθιά απογοήτευση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτή είναι η εικόνα από τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις στην κοινωνία. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η μεγάλη συζήτηση θα είναι η μεγάλη αποτυχία των σφυγμομετρήσεων. Μπορεί να μην είναι εσκεμμένη. Πέρα από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα των πολιτών είναι πώς θα πληρώσουν τον λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τρεις και τέσσερις φορές επάνω; Πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με πληθωρισμό στο 10%. Κάνω περιοδεία σε λαϊκές περιοχές και βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση. Ανθρώπους που λένε δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας, όχι για πολυτελείς αγορές».

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, εξήγησε πως: «Όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι 20-25% και στην Ελλάδα είναι 80%, υπάρχει τεράστια διαφορά. Που οφείλεται αυτό; Όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν έχουν εμπνευστεί την πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετακυλίει το 99% της αύξησης στην χονδρεμπορική τιμή στον καταναλωτή, ποιος ευθύνεται; Αυτή τη ρήτρα πρέπει να ξέρεις ιερογλυφικά για να καταλάβεις πως βγαίνεις, εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021. Επί των ημερών μας, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από το 2015 ως το 2019 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 19%. Δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής όταν έπεφτε η τιμή».

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια αγωνία μην τυχόν και συσσωρευτούν χρέη στο μέλλον, αλλά δεν έχετε αγωνία για το πώς θα πληρώσει σήμερα ο πολίτης. Όταν ένας άνθρωπος έχει 1.000 ευρώ εισόδημα και έχει λογαριασμό 1.600, πώς θα πληρώσει; Θα τους πούμε μπαταχτσήδες; Που βγήκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος με τα εκατομμύρια δάνεια απλήρωτα, να μας πει μπαταχτσήδες; Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση; Τα μέτρα μας πήρε…»

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και εννέα μήνες. Από τη ΔΕΘ μίλησα για το κύμα της ακρίβειας και ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα είναι παροδικό. Ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και είναι πρωταγωνίστρια στο ράλι αισχροκέρδειας. Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, οι λογαριασμοί ήταν τριπλάσιοι. Ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας, έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλχημείες κυβέρνησης με τα υπερκέρδη

«Η ΡΑΕ βγάζει ότι τα υπερκέρδη είναι 950 εκατ. ευρώ, και μετά αρχίζουν οι αλχημείες από την κυβέρνηση και οι αφαιρέσεις. Εδώ πρέπει να δούμε στην πηγή, στη χονδρεμπορική, το πού διαμορφώθηκε η τιμή. Τα 500 εκατ. ευρώ που λέτε εσείς, με το 90% που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα μιλάγαμε καν για υπερκέρδη. Τον Απρίλιο στους Δελφούς ο υπουργός Ενέργειας έλεγε ότι στην Ελλάδα εν υπάρχουν υπερκέρδη. Ακόμα κι αν φορολογηθούν τα 500 εκατ. ευρώ, που είναι το 1/3 από τα πραγματικά, θα πρέπει να δώσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Θα γίνει αυτό; Εγώ λέω ότι δεν θα γίνει», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πόρισμα υπερκερδών των εταιριών ενέργειας.

«Η ΡΑΕ έχει ευθύνες αλλά και δικαιολογίες, καθώς έχει αποψιλωθεί και δεν έχει ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά έχει ευθύνες γιατί αυτή η ιστορία είναι από τον περασμένο Ιούλιο. Θα έπρεπε να δημοσιοποιεί κάθε ημέρα στοιχεία. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη γκάφα και μίλησε για υπερκέρδη και μετά άρχισε να πιέζει τη ΡΑΕ να δώσει μικρό αριθμό υπερκερδών μην τυχόν και φορολογήσει αυτούς που ευνοεί. Αυτή είναι η έγνοια της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, αλλά να κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να έχουμε μια μείωση στο 50%. Βλέπετε ότι δεν γεμίζει το καλάθι της νοικοκυράς, δεν μπορούμε να βάλουμε βενζίνη έχει φτάσει στα 2,50 ευρώ. Θα πρέπει να αποσυνδεθεί η ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο. Όπως έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία, που το διεκδίκησαν και το πέτυχαν. Κάτι που δεν έκανε ο πρωθυπουργός. Εμείς λέμε ότι στην πηγή όπου διαμορφώνεται η αισχροκέρδεια, εκεί να υπάρχει πλαφόν στο κέρδος του παραγωγού. Δεν μπορείς να έχεις κέρδη όταν στενάζει η ελληνική κοινωνία. Το τρίτο που θα κάνουμε, είναι να επανέλθει το «Δ» στη ΔΕΗ. Να είναι δημόσια, για όλους. Είναι μια ανοικτή εκδοχή να επανέλθει το 51% στο δημόσιο. Σε πρώτη φάση πρέπει να επανέλθει το management», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Όλα αυτά τα παιδάκια, τα Golden Boys, ο κ. Στάσσης που χτίζει βίλες, τα γαλάζια παιδιά έχουν οδηγήσει τη μισή κοινωνία σε απόγνωση. Εμείς αφήσαμε επτά γενικούς διευθυντές, γίναν 15. Οι βοηθοί παίρνουν 8.000 ευρώ τον μήνα. Έχουν πέσει σαν τις ακρίδες πάνω στον δημόσιο πλούτο. Απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμοί 7 δισεκατομμύρια σε δυο χρόνια. Δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε αυτό. Ποτέ άλλοτε. Πού πήγαν τα λεφτά; Γυρνάω παντού βλέπω επαγγελματίες, μισθωτούς, εργαζόμενους, συνταξιούχους και όλοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Πού πήγαν τα λεφτά; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα», σχολίασε.

Σε αναφορά στα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας σχολίασε με σκωπτική διάθεση «Σε εμάς θα πείτε για μνημόνια, που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτά; Σε εμάς που καταφέραμε να γεμίσουμε τα ταμεία, να αφήσουμε 37 δισεκατομμύρια, όταν τα βρήκαμε άδεια και δεν είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις;».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει έστω ένα θετικό που να αναγνωρίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Θετικό του πρωθυπουργού; Του αρέσουν τα ντολμαδάκια… Με ρωτάτε για θετικά ενός πρωθυπουργού που έχει φέρει την κοινωνία και την οικονομία σε μια κατάσταση που δεν ήταν ποτέ. Με τα δικά μας λεφτά μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Με ξένα κόλλυβα έκανε καλή δουλειά. Στη μείωση που είχαμε κάνει εμείς πρόσθεσε άλλο λίγο και είπε «εγώ τα έκανα δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Έχω αναγνωρίσει ότι η συνέχεια της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι θετικό. Βάλαμε τις βάσεις, ήρθε ο επόμενος υπουργός και το συνέχισε. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα πω είναι όλα μαύρα, αλλά θα πω ότι ο κόσμος περνάει χειρότερα από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου. Αυτό μου λέει ο κόσμος».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν περισσότερα από τον κατώτατο μισθό. Αυτοί που τον δίνουν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πλατφόρμες με τους ντελιβεράδες, που πιέζουν τους μισθούς και τους εργαζόμενους. Αυτοί είναι που αρνούνται και έχουν δημιουργήσει λόμπι. Ο μισθός δεν αυξήθηκε μόνο στην Ελλάδα και την Εσθονία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα παραμένει κατώτερος από το 2009. Εμείς τον αυξήσαμε χωρίς να υπάρχει αύξηση πληθωρισμού. Ο κ. Μητσοτάκης υπό τη δική μας πίεση είχε πει θα τον αυξάνει ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης. Δεν έγινε αυτό, δεν το είδαμε», ανέφερε για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Εμείς πράγματι προετοιμάσαμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά μπήκαμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θα σου δώσω διευκολύνσεις, θα μου δώσεις στήριξη και εγγυήσεις έναντι της Τουρκίας. Επειδή δεν πήραμε τις εγγυήσεις, δεν ολοκληρώσαμε τη συμφωνία. Ουδέποτε εμείς βάλαμε στο τραπέζι ρήτρα για επ’ αόριστον ανανέωση συμφωνίας. Όλες οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν ότι είναι θετικό για τη χώρα εφόσον είναι στο ΝΑΤΟ να δώσουμε διευκολύνσεις στις ΗΠΑ αλλά να ανανεώνονται οι συμβάσεις για να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να διεκδικεί περισσότερα για τη χώρα. Ο μόνος που έφερε επ’ αόριστον σύμβαση, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε ο πατήρ Μητσοτάκης δεν το έκανε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι έχει μαζί του και στηρίζεται από μια πλειάδα ΜΜΕ, λέει αυτά που λέει στη Βουλή. Ήρθε και μας είπε αδαείς και ανόητους, λες και δεν βλέπουμε το άρθρο το οποίο διαβάζουμε μέσα στη Βουλή», σχολίασε για τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε.

Για τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η συμφωνία με τη Γαλλία είχε εγγυήσεις ασφάλειας σε ό,τι αφορά την ελληνική επικράτεια. Το κρίσιμο θέμα αφορούσε την υφαλοκρηπίδα και την εθνική κυριαρχία. Οι σύμμαχοί μας οι Γάλλοι δεν έβγαλαν κιχ σε υπερπτήσεις και παραβιάεις, ενώ εχουν πάρει 7 δισεκατομμύρια και κάναμε τη συμφωνία. Οι σύμμαχοί μας οι Γάλλοι, μαζί με τους Ιταλούς, ετοιμάζονται να δώσουν αντιεροπορικά συστήματα στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν 40 F-16 στην Τουρκία. Είναι το «ευχαριστώ» επειδή στείλαμε όπλα στην Ουκρανία και πήραμε θέση αντί να μείνουμε ουδέτεροι. Οι ΗΠΑ για «ευχαριστώ» δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά».

«Σε μια εποχή που η χώρα έχει δώσει 7 δισεκατομμύρια για τα Rafale και τις φρεγάτες, ενώ δεν έχουμε 1 δισεκατομμύριο για να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και πληρώνουμε βενζίνη 2,50 ευρώ, πρέπει να συνεχίσουμε την κούρσα εξοπλισμών; Θα είναι επιτυχία της κυβέρνησης αυτό; Επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να πουλάνε όπλα;» πρόσθεσε.

«Θεωρώ βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αεροπλάνα στην Τουρκία. Η πολιτική των ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει την Τουρκία. Η Τουρκία παρουσιάζεται δύναμη ειρήνης, ενώ εδώ και 48 χρόνια κατέχει παράνομα τη Βόρεια Κύπρο, ενώ η Ελλάδα στέλνει όπλα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ένταση στα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε: «Φοβάμαι ότι δεν θα χαλαρώσει η κατάσταση με την Τουρκία. Αν ήταν να χαλαρώσει, δεν θα βλέπαμε αυτή τη στάση. Να γίνεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και ένα μήνα μετά να έχουμε υπερπτήσεις, που σηματοδοτούν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στο Αγαθονήσι, και την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να έχει στρατό στη Λέσβο. Δεν υπάρχει βάση στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση όταν έχει τη στρατιά του Αιγαίου απέναντι. Επίσης είχαμε ανακοίνωση πως το καλοκαίρι το Oruc Reis θα βγει ξανά στο Αιγαίο. Φαίνεται πως η στρατηγική του να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, να καλούμε στη Βουλή τον Ζελένσκι μαζί με τους Ναζιστές δεν έχει αποτέλεσμα».

Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να θέσει τα θέματα αυτά στον κ. Μπάιντεν. Το κρίσιμο είναι το ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μας θεωρούν δεδομένους, δεν βοηθά στην πολιτική μας. Αντίθετα, το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν είναι δεδομένος αναβαθμίζει τον ρόλο του. Αντί να θέσει η Ελλάδα ζήτημα, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας, στο ΝΑΤΟ για τις σκανδιαβικές χώρες, άφησε την Τουρκία να το κάνει. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Τέλος, για τις κινήσεις της Τουρκίας συμπλήρωσε: «Καλό είναι να μην βλέπουμε το πόσο επιδέξιος είναι ο απέναντι. Ο Ερντογάν καλά κάνει. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Μικρή σημασία έχει εδώ η διαφωνία μας με την κυβέρνηση. Στα εθνικά θέματα πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να δει το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να πάρουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Η άλλη πλευρά αναβαθμίζει τον ρόλο της, ενισχύεται και εμείς θα είμαστε πάλι ουραγοί των εξελίξεων».

 

Documento Newsletter