Τσίπρας: Η κρίση δεν είναι ευκαιρία ρεμούλας, αλλά ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη

Τσίπρας: Η κρίση δεν είναι ευκαιρία ρεμούλας, αλλά ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη

Δίχως να αφήσει καμία πτυχή της επικαιρότητας ασχολίαστη, ο Αλέξης Τσίπρας, με ήπιους τόνους λόγω της έκτακτης συνθήκης, άσκησε ολιστική κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο παράλληλα για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Αρχίζοντας την τοποθέτησή του από τα ζητήματα που άπτονται της υγειονομικής αντιμετώπισης της κρίσης, στηλίτευσε την υποκριτική ρητορική του πρωθυπουργού αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ που βρέθηκε μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

«Κάποιοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν golden boys. Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής και υπαγορεύατε την απόλυσή τους ή τη μείωση του μισθού τους γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν» επέκρινε και διαπίστωσε πως ο χρόνος που κερδήθηκε έναντι του ιού δεν αξιοποιήθηκε προς όφελος και ενίσχυση του ΕΣΥ, των γιατρών και των νοσηλευτών, της δημιουργίας κλινών ΜΕΘ και Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και επάρκεια διαγνωστικών τεστ.

«Γιατί ανοίγετε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό. «Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;» ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την σπουδή του πρωθυπουργού ενώ η επιστημονική κοινότητα παρουσιάζεται βαθιά διχασμένη για το εν λόγω ζήτημα.

Παραθέτοντας τα σχετικά δεδομένα που προκύπτουν από την Ιταλία και την Γερμανία, τα οποία είναι αναντίστοιχα σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην χώρας μας, έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό εάν πρόκειται για τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. «Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός;», ήταν το επόμενο ερώτημα που έθεσε, τονίζοντας ότι μοιάζει αδιανόητη η συγκεκριμένη λογική.

«H κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία για την κυβέρνηση»

Θίγοντας τα ζητήματα της πλημμελούς λειτουργίας του Κοινοβουλίου αλλά και των σκανδαλωδών υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την πανδημία, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κρίση έγινε ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και δυο μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά μέτρα για τον κορονοϊό για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων. Ακόμα και για να περάσετε το εγκληματικό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο» είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως η κρίση είναι ευκαιρία για να περάσει η κυβέρνηση ρυθμίσεις που ευνοούν τους ιδιώτες της Υγείας, τους μεγάλους εργοδότες και τους ισχυρούς «φίλους», όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ λόγω και της παρουσίας του κ. Σκέρτσου στο κυβερνητικό συμβούλιο. «Ευκαιρία και για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπο σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη» υπογράμμισε, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Κυρ. Μητσοτάκη να εξηγήσει τι έχει κατά νου όταν αποφασίζει να δώσει ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

«Που πήγαν αυτά τα λεφτά θα μας πείτε; Γιατί καταργείτε τη ¨Διαύγεια¨ για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ; Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό; Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, αλλά και επιβράβευση των ¨φρόνιμων¨ και τιμωρίας των ¨άτακτων¨;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που απηύθυνε στον πρωθυπουργό.  

«Γνωρίζατε για τα vouchers και συνεναίσατε κ. Μητσοτάκη;»

Αναφερόμενος στα σκανδαλώδη vouchers, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τη σκιώδη διαδικασία ταπεινωτική για τους επιστήμονες και τη μεσαία τάξη. Χωρίς να επαναλαμβάνει τις γνωστές πτυχές του σκανδάλου, ρώτησε για άλλη μια φορά τον κ. Μητσοτάκη εάν ήξερε και είχε εγκρίνει τον σχεδιασμό της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων.

«Το επιτελικό σας κράτος, με το οποίο υπερηφανευόσασταν ότι θα ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ήταν εν γνώσει των vouchers; Ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;» ρώτησε τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως έχει δημοκρατικό καθήκον να απαντήσει στα ερωτήματα.

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο από μία προοδευτική πλειοψηφία»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κρίση ευκαιρία για σταθεί το πολιτικό σύστημα στο δίπλα σε κάθε πολίτη για να αντιμετωπιστεί η δοκιμασία της πανδημίας.

«Αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο» σημείωσε και κατέστησε σαφή την ανάγκη προώθηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις με βάση τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών που πυροδότησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη», κατέληξε.

Documento Newsletter