Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για δειλία και ρεβανσισμό για μία διαδικασία που θα γυρίσει μπούμερανγκ -κατά τα λεγόμενά του- στη ΝΔ.
Ο τέως πρωθυπουργός στηλίτευσε την πρωτοφανή εικόνα με τα άδεια υπουργικά έδρανα, καθώς με την πρόφαση της θεσμικότητας οι υπουργοί βρίσκονται στα βουλευτικά έδρανα ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αίγυπτο. «Αυτή την εικόνα εδώ δεν την έχω συναντήσει ποτέ ξανά. Κανείς μας δεν την έχει συναντήσει. Και μάλιστα για ένα θέμα που δεν είναι δευτερεύον, αλλά κρίσιμο» είπε και σχολίασε καυστικά ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν έχουν τα κότσια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δη όταν κατηγορούν έναν πολιτικό τους αντίπαλος με τέσσερα φερόμενα κακουργήματα.
Πρόσθεσε δηκτικά ότι η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του τέως αν. υπουργού Δικαιοσύνης επειδή «ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis» αποτελεί χατίρι του Κυρ. Μητσοτάκη στον Αντ. Σαμαρά. «Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι δυο φορές δειλός που δεν παραπέμπει κι εμένα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι ακόμα κι αν είναι υπαρκτή η σκευωρία, ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν θα μπορούσε να την είχε στήσει μόνος του. «Με εξαιρείτε από την Προανακριτική για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και το διεθνή εξευτελισμό» συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας.
Τι εστί σκάνδαλο Novartis και τα «καυτά» έγγραφα του FBI
Κατά τον Αλ. Τσίπρα, η εν λόγω Προανακριτική είναι ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος πολίτης πώς στήθηκε ο μηχανισμός του σκανδάλου Novartis, αναφέροντας κάποια παραδείγματα.
Δείτε επίσης: Τι εστί σκάνδαλο Novartis και τα «καυτά» έγγραφα του FBI
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων όταν η λιτότητα βρισκόταν σε φάση κορύφωσης, σημειώνοντας παράλληλα πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έφτασε τα 32,68 δις ευρώ την περίοδο 2000-2014. «Novartis είναι η μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου από τις χαριστικές πράξεις υπέρ της ίδιας και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά 12 δις τον χρόνο, όταν -θυμίζω- το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων ευρώ» είπε και πρόσθεσε πως Novartis είναι και το μεγάλο φαρμακευτικό κόλπο κατά το οποίο η χώρα μας, ως χώρα μέσου επιπέδου ανάπτυξης, επελέγη ως τιμή αναφοράς. «Έπαιρναν δηλαδή τιμή από εμάς, σε πρώτη φάση 29 χώρες και σε επόμενη φάση άλλες 50 χώρες. Η υψηλή τιμή, λοιπόν, του φαρμάκου εδώ μεταφραζόταν σε υψηλή τιμή αναφοράς διεθνώς» εξήγησε.
Επικαλέστηκε δε και δύο έγγραφα του FBI για την υπόθεση, διερωτούμενος ειρωνικά μήπως ο Παπαγγελόπουλος… έστησε και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ. «Εκτός δηλαδή αν ισχυρίζεστε ότι είναι προϊόν σκευωρίας το έγγραφό του FBI που περιγράφει το σκάνδαλο που διερευνούν οι αμερικανικές αρχές και το οποίο κάνει ονομαστική αναφορά σε 7 από τα 10 αρχικώς εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα» είπε για το πρώτο έγγραφο, ενώ ανέγνωσε απόσπασμα από το δεύτερο: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών και ότι η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Novartis».