Το «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ» του αγωγού EastMed, αλλά και οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τριμερών συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Λευκωσία.
Στις κοινές δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ως θεσμό και στρατηγική συνεργασία που παίρνει σάρκα και οστά. «Είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά, η Μεσόγειος Θάλασσα θέλουμε να είναι θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και όχι εντάσεων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθεροτητα, τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στις γειτονικές χώρες και τους λαούς της περιοχής».
Ο αγωγός EastMed και ο EuroAsia Interconnector
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για το «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ» όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τον αγωγό EastMed (που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη) και το παράλληλο πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector (ένα μεγαλόπνοο έργο ανάπτυξης ηλεκτρικής ενέργειας και πληροφοριών, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης). Έκανε λόγο για κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες. «Στην πραγματικότητα μιλάμε για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη που συμβάλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που αποτελεί και βασική στρατηγική της ΕΕ» ανέφερε. Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι σήμερα συμφώνησαν να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία γι’ αυτό το «ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας έργο» το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018, χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική.
Επιπλέον, συμφώνησαν και για τις ενεργειακές υποδομές που θα συνδέσουν το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Συνομίλησαν και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που παρουσιάζει, επίσης, σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία. Επιπροσθέτως, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, τομέας «στον οποίο σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε την επόμενη περίοδο», ενώ σε ό,τι αφορά στην περιβαλλοντική συνεργασία υπέγραψαν συμφωνία για το Υποπεριφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης από Υδρογονάνθρακες.
Συζήτησαν, δε, εκτενώς για την οικονομία και τη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τονίζοντας τη σημασία που έχει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Κεντρικών Ενώσεων Επιμελητηρίων των τριών χωρών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι πέραν των αγωγών, «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι και οι αγωγοί που συνδέουν τους ανθρώπους, τους λαούς μας, τους πολιτισμούς μας», παραπέμποντας στον τουρισμό που «αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες μας». Επισήμανε ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, «μία φιλόξενη χώρα, όπου κανείς μπορεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του». Υπενθύμισε ότι πριν από μήνες υποδέχτηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ισραηλινό Πρόεδρο, με τον οποίο εγκαινίασαν την έναρξη των εργασιών για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το οποίο θα δημιουργήσει νέα προοπτική οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης στη ΝΑ Μεσόγειο. Στόχος μας, η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018. #CYGRIL #PartnersForOurFuture
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 8, 2018
Ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το οποίο θα δημιουργήσει νέα προοπτική οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης στη ΝΑ Μεσόγειο. Στόχος μας, η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018. #CYGRIL #PartnersForOurFuture
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 8, 2018