Τσίπρας: Φυγομαχούν Μητσοτάκης-Γεννηματά για τις μίζες

Τσίπρας: Φυγομαχούν Μητσοτάκης-Γεννηματά για τις μίζες

Οι υποθέσεις διαφθοράς θα φτάσουν μέχρι τέλους, είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή. Ζήτησε την υπερψήφιση της προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, την ερχόμενη εβδομάδα η εξεταστική για τον χώρο της υγείας, προανήγγειλε.

«Οσο θα έχουμε εμείς την πλειοψηφία σε αυτή την Βουλή και θα την έχουμε για πολλά χρόνια, όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φτάσουν μέχρι τέλους», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την Βουλή να ψηφίσει την προανακριτική επιτροπή για τις συμβάσεις εξοπλιστικών, από το 2001 έως το 2003, που υπέγραψε ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μάλιστα, ανήγγειλε νέα συζήτηση περί εξεταστικής την ερχόμενη εβδομάδα, για την «υπόθεση της Νοβάρτις και τις υποθέσεις που αφορούν το πάρτι στον χώρο της υγείας». Παρατήρησε εξάλλου, αναφερόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι «κατά την συζήτηση αυτών των υποθέσεων, δεν θα είστε τόσο ανέμελοι όσο σήμερα»

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «επέλεξαν να φυγομαχήσουν. Να απουσιάσουν από την συνεδρίαση». Σημείωσε μάλιστα, πως «η κ.Γεννηματά ζήτησε να αναβληθεί, προκειμένου να είναι παρούσα», αλλά «επέλεξε να απουσιάζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Επίσης αναφέρθηκε σκωπτικά στον Κ.Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αλίμονο δεν υπήρχε πτήση για να μιλήσει το πρωί και να πάει στην Μάλτα». Ακόμη, άφησε αιχμές για τον Κώστα Σημίτη, μιλώντας για «φαντάσματα που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και ζητάνε εκλογές».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «στις δικογραφίες περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο», τονίζοντας ότι «μιλάμε για πράξεις η παραλείψεις που συνέβησαν το 2003, έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια και μόλις σήμερα καλείται η Βουλή να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή». Αναρωτήθηκε μάλιστα, αν αυτό «σχετίζεται με την απροθυμία της Βουλής; Σχετίζεται με πολιτικές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, που τόσα χρόνια δεν πρόκοψαν να φέρουν την δικογραφία; Με κάποιου είδους συνομωσία σιωπής;». Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως «αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή, τον Γενάρη του 2015, η συζήτηση αυτή δεν θα γινότανε ποτέ», σημειώνοντας ότι «ο λαός περιμένει μια καθαρή απάντηση από τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία»

Ειδικά για την εξεταζόμενη υπόθεση, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου έχει παραγραφεί από το 2006», αφού «χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση». Στο σημείο αυτό, σχολιάζοντας τις νομοθετικές προβλέψεις για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, είπε πως «υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη γι’ αυτούς που πέρασαν στο Σύνταγμα της χώρας αυτή την διάταξη» και «σήμερα απολύτως υποκριτικά όλοι δημοσίως, όταν αναφέρονται σε αυτό το έκτρωμα, ντροπή για μία ευρωπαϊκή χώρα, καταθέτουν την υπόσχεση ότι θα καταργηθεί». Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «αυτό το άρθρο προτάθηκε από τον κ.Βενιζέλο και ψηφίστηκε από 268 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με ευρύτατη συναίνεση» και «προφανώς δεν επρόκειτο περί λάθους, είναι η συνταγματική σας ασπίδα για να ξελασπώνετε». Όμως – διευκρίνισε – «δεν καλύπτει αυτή η ασπίδα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», προσθέτοντας πως ουσιαστικά «δύο περιπτώσεις δεν καλύπτει, το να είναι αλαζόνας ή ερασιτέχνης».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η προανακριτική επιτροπή, ο Αλ.Τσίπρας επισήμανε ότι «για μας, το να πέσει άπλετο φως στο πάζλ που συγκροτεί την χρεοκοπία της χώρας, αποτελεί πολιτική μας δέσμευση», ενώ «δεν είμαστε σίγουροι ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων» και «γιατί ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκει κανείς. Μπορεί να ψάχνει για τα εξοπλιστικά και να βρει κι άλλα πράγματα, ενδεχομένως μίζες από την περίοδο του χρηματιστηρίου». Τέλος ο πρωθυπουργός σχολίασε πώς «όσοι λένε ότι αποφασίζουμε την προανακριτική για λόγους εντυπωσιασμού, λένε ανοησίες. Κανείς σήμερα δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιες αποκαλύψεις», αφού «η μαγκιά του «ε σιγα και τι έγινε», απορρέει από την ανοσία της κοινής γνώμης».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα χρέη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «χρωστάτε τα δύο κόμματα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τα θαλασσοδάνεια». Αναρωτήθηκε μάλιστα για τις επαφές των εκπροσώπων των δύο κομμάτων με ομολόγους τους στο εξωτερικό, «πώς πάτε και τους αντικρίζετε; Νομίζετε ότι δεν ξέρουν τι είστε και τι κάνατε στα κόμματά σας;». Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «η σημερινή σας ψήφος υπέρ της προανακριτικής, καλοδεχούμενη μεν, δεν σας ξεπλένει δε», αφού «το μεγαλύτερο έγκλημα των κομμάτων σας δεν είναι τόσο τα πιθανά ποινικά αδικήματα των υπουργών, αλλά η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την ελληνική κοινωνία».

Documento Newsletter