Τσίπρας-Ερντογάν: Όλα στο τραπέζι και όλα on camera

Σπάνια δύο ηγέτες κρατών αναφέρονται, μπροστά στις κάμερες, σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα τα οποία συνήθως και λόγω της διπλωματικής αβρότητας συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ωστόσο -κατά γενική ομολογία- η παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το πρωί στην Αθήνα «μύριζε μπαρούτι».

Η πρώτη επιβεβαίωση ότι το κλίμα δεν ήταν καλό ήρθε όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε στον κ. Ερντογάν ότι βάση της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι η Συνθήκη της Λωζάνης και ως τέτοια δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η απάντηση Ερντογάν, ήταν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη δεν εφαρμόζεται ενώ αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακόμη και στον τρόπο εκλογής του Πατριάρχη στο Φανάρι για να ισχυρισθεί ότι αντίστοιχα εμποδίζεται η εκλογή του αρχιμουφτή στη Θράκη με το διορισμό από το κράτος.

Το μπρα-ντε-φερ Παυλόπουλου – Ερντογάν ανάγκασε κάποιους δημοσιογράφους αργότερα στο Μαξίμου να ρωτούν ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αν η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τη δήλωση του ΠτΔ για να λάβουν την απάντηση ότι ο κ. Παυλόπουλος «εξέφρασε τις πάγιες Ελληνικές θέσεις» και ότι το ταγκό θέλει δύο.

Κι ενώ προς στιγμήν και μετά την ήπια προσφώνηση του πρωθυπουργού στο Μαξίμου προς τον Τούρκο πρόεδρο οι πάντες νόμιζαν ότι επανερχόμαστε στη διπλωματική αβρότητα ήρθαν οι κοινές δηλώσεις στη μεγάλη αίθουσα του Μαξίμου για να επαναλάβουν το σκηνικό που παίχτηκε λίγη ώρα πριν στο προεδρικό μέγαρο. 

Απάντηση Τσίπρα για Θράκη, Λωζάνη, Κυριακό και Τούρκους αξιωματικούς

Αυτή τη φορά ήταν ο Τούρκος πρόεδρος που άνοιξε εκ νέου όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, από τη Θράκη, το Αιγαίο μέχρι και το Κυπριακό αναγκάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να του υπενθυμίσει ότι το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, αποτελεί «τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», ότι «τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων έναντι των Ελλήνων πολιτών (Θράκη) είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι διμερές», ότι η παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει να τερματιστεί και ότι το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα είναι θέμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης οι αποφάσεις της οποίας είναι απολύτως σεβαστές καθώς στην Ελλάδα ισχύει η διάκριση των εξουσιών.

Ίσως η μοναδική είδηση ήταν ότι όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός «συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα».

Κατόπιν τούτων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή ιδιωτική επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κομοτηνή. Από το γενικότερο κλίμα δεν ξέφυγε και το πρόγραμμα των δύο κυριών, της Μπέττυς Μπαζιάνα και της Εμινέ Ερντογάν το οποίο αναβλήθηκε λόγω ασθένειας της δεύτερης. Τελικά επιλέχθηκε η λύση να πιουν οι δυο τους ένα τσάι στο ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένει η κα. Ερντογάν και να ξαναθυμηθούν την προηγούμενη συνάντησή τους στην Κίνα στην απαγορευμένη πόλη.








Οι δηλώσεις κατά την συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα

Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπου παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος, αναφορά που αφορούσε κυρίως τις Ελληνικές μειονότητες στην Τουρκία.

Ο ίδιος αφού ανέφερε πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας συνέχισε:

«Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα» ( Όλη η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί).

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για γέφυρες μεταξύ των δύο κρατών

«Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερα ΕΔΩ






Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για κατάθεση στεφάνου.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Περισσότερα ΕΔΩ