Τσίπρας: «Επανεκκίνηση της οικονομίας με ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, ρευστότητα στις επιχειρήσεις και νέο πτωχευτικό»

Τσίπρας: «Επανεκκίνηση της οικονομίας με ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, ρευστότητα στις επιχειρήσεις και νέο πτωχευτικό»

«Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας πρέπει να στηριχθεί σε δίκαιες και στέρεες βάσεις. Πρέπει να στηριχθεί στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Για να δοθεί η δυνατότητα σε μια ολόκληρη γενιά να παράξει, να δημιουργήσει στη χώρα της», σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της χώρας. «Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι είναι οξύμωρο να μιλάμε  για την επόμενη ημέρα ενόσω διαρκεί η παρατεταμένη, μακρά και βαθιά νύχτα, εδώ κι ένα χρόνο,  της πανδημίας.  Δεν λέει να ξημερώσει δηλαδή αυτή η επόμενη ημέρα. Είμαστε σε μεγάλες δυσκολίες, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό. Η κριτική μας μπορεί να είναι μονότονη, διαρκής. Θέλω να πω όμως ότι είναι έντιμη και βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε κριτική προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και τις συνέπειες των κυβερνητικών μέτρων στην οικονομία, χαρακτηρίζοντας ως «άσχημα νέα» τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενος προς τους εμπορικούς φορείς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η επόμενη ημέρα θα πρέπει να βασιστεί σε «ένα σοβαρό σχέδιο με τρία μέρη: Στήριξη της οικονομίας όσο διαρκούν τα  υγειονομικά μέτρα. Στήριξη για την επανεκκίνηση της οικονομίας  με χρονικό ορίζοντα τους επόμενους μήνες. Μεσοπρόθεσμο σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «σε ότι αφορά τη στήριξη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, προτείνουμε ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα παρουσιάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Μάλιστα την επόμενη βδομάδα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Βασικοί πυλώνες της πρότασης αυτής είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους,  είναι η ρευστότητα στις  επιχειρήσεις. Και είναι ένα μόνιμο πτωχευτικό πλαίσιο, σε αντικατάσταση  αυτού που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση  πριν από λίγους μήνες. Ευτυχώς δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Διότι είναι ταφόπλακα  για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε ότι αφορά τη ρύθμιση του  χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, του χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας, θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος όσο κι αν σήμερα η κυβέρνηση  το αρνείται , δεδομένου ότι δεν θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη επανεκκίνηση οι επιχειρήσεις ιδίως οι μικρομεσαίες, αν δεν υπάρξει αυτή η ορθολογική προσέγγιση. Ούτε το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει   φόρους, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος,  αλλά ούτε οι επιχειρήσεις θα μπορούν να γίνουν βιώσιμες».

«Το δικό μας σχέδιο, είναι η στήριξη  των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  μέσω ενός εργαλείου που  ιδρύσαμε στην δική μας  διακυβέρνηση και δεν αξιοποιείται όπως πρέπει από την σημερινή κυβέρνηση. Και είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες καλές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί και στην χώρα μας από την δική μας κυβέρνηση αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπου δημιουργούνται χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με σκοπό να αναλάβουν μέρος  του ρίσκου των τραπεζών και να περάσουν το όφελος στην μικρή και μεσαία επιχείρηση, για να αυξήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες  για δανεισμό και να στηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια με καλύτερους όρους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας ως εξής την τοποθέτησή του:

«Εμείς δεν θεωρούμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ζόμπι. Το αντίθετο. Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας πρέπει να στηριχθεί σε δίκαιες και στέρεες βάσεις. Πρέπει να στηριχθεί στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Για να δοθεί η δυνατότητα σε μια ολόκληρη γενιά να παράξει, να δημιουργήσει στη χώρα της. Για να εκμεταλλευτούμε την όρεξη, τις ικανότητες και τη δυναμική νέων ανθρώπων και επιχειρήσεων που θέλουν να δουλέψουν. Τις ικανότητες και την δυναμική του κόσμου της δημιουργίας.».

Ο χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter