Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση – Μας χωρίζει άβυσσος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην Υγεία

Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση – Μας χωρίζει άβυσσος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην Υγεία

Τις ιδεολογικές, πολιτικές και πρακτικές διαφορές ανάμεσα στον «προοδευτικό» ΣΥΡΙΖΑ και την «συντηρητική, νεοφιλελεύθερη» ΝΔ θέλησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία, όπως είχε κάνει και προ δύο ημερών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Αυτές οι διαφορές που υπάρχουν και είναι τεράστιες, όπως είπε, θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο καθώς περνάει η λαίλαπα των Μνημονίων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμβληματική μεταρρύθμιση» και είπε πως αποτελεί αναγκαία θεσμική συμπλήρωση της μεταρρύθμισης που έγινε τη δεκαετία του ’80 στον χώρο τη Υγείας. Αναφέρθηκε στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Μίλησε για εικόνα διάλυσης και πάρτι προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των πολιτών παραπέμποντας ειδικότερα στις περιπτώσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν. Υπενθύμισε τι έχει πράξει έως τώρα και τόνισε τις βασικές αλλαγές που επέρχονται με το σημερινό νομοσχέδιο. Κεντρικός άξονας της αντίληψης που διαπνέει την κυβέρνηση και σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η στήριξη και ανάδειξη του Δημόσιου χαρακτήρα, της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, ακόμα και αυτών που δεν έχουν χρήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπερήφανη που φέρνει αυτό νομοσχέδιο, γιατί το κάνει πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, καθώς είναι πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει παλαιότερα σε συνθήκες ευμάρειας και ανάπτυξης, ωστόσο δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει «ιδιοκτησία», αυτήν της κυβέρνησης. Για να τονίσει πως θα είναι διπλά περήφανη η κυβέρνηση όταν σε δύο χρόνια από τώρα, και ενώ θα έχει λειτουργήσει στην κοινωνία, ο πολίτης που έχασε εδώ και 7 χρόνια την αξιοπρέπεια του, τη δουλειά του, που είδε τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται, θα μπορεί να συγκρίνει και να πει με σιγουριά: ναι, αυτοί πάλεψαν με εντιμότητα και αποφασιστικότητα παρά τις δυσκολίες και έφτιαξαν υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του, όταν κάποιοι άλλοι μοίραζαν τα ιμάτια του ΕΣΥ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με πείσμα ώστε η ευημερία των αριθμών να συνοδευτεί από την πραγματική ευημερία των ανθρώπων και πως «οι παρεμβάσεις μας στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Υγεία, αποδεικνύουν την προσήλωση μας στην παραπάνω αρχή». «Για τους πολλούς, αυτή είναι η δική μας περηφάνια και όραμα και θα το κάνουμε πράξη παρά τις δυσκολίες», σημείωσε.

«Είμαστε η μέρα με τη νύχτα και στον τομέα της Υγείας»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα και στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια της καθημερινές ανάγκες σε δύσκολες συνθήκες, ξανανοίξαμε το σύστημα υγείας στους πολλούς, καταργήσαμε το εισιτήριο, ανοίξαμε το συστημα στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και σήμερα προχωράμε παραπέρα».

Απαντώντας σε κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι είναι ψέμα η δυνατότητα πρόσβασης στους ανασφάλιστους, σημείωσε ότι σήμερα σβήνονται τα χρέη που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλους αυτύς που πήγαιναν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και δεν είχαν να πληρώσουν. «Θα σας πρότεινα να ζητήσετε μια συγγνώμη από 1,5 εκατ. πολίτες έχασαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισότιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ιδίως της υγείας, και τους χρεώνετε το λογαριασμό στην εφορία», του είπε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευνοεί αυτή την ιδεολογική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση: «Η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης και κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού, η δυνατότητα η πρόληψη και η διάγνωση να γίνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι στα ιδιωτικά είναι το δικό μας σύστημα, το δικό σας ποιο είναι;», έθεσε το ερώτημα. Βέποντας στην πρώτη σειρά των εδράνων τους βουλευτές της ΝΔ Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα που συγκροτούν τον Τομέα Υγείας του κόμματος, σχολίασε ότι σε αυτή την ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών των δύο πλευρών «βοηθούν» και οι «μεταγγραφές» της ΝΔ «αν και δεν ξέρω αν είναι επιπέδου Μέσι ή Νεϊμάρ». Παραπέμποντας σε σημερινές δηλώσεις του κ. Φωτήλα ότι -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- η λύση είναι να διοχετευθούν οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα «που υπηρετεί με σαφήνεια τα ιδωτικά συμφέροντα στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας». «Εμείς έχουμε την αντίληψη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της καθολικότητας. «Δεν μπορείτε να κρυφτείτε ακόμα κι αν θέλετε, λέτε τα πράγαμτα με το όνομά τους και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Το ίδιο έγινε και στην Παιδεία όπου έχετε υιοθετήσει πλήρως τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κ. Διαμαντοπούλου».

«Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού»

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ με αφορμή τις αλλαγές στην Παιδεία, σχολίασε ότι η ΝΔ γίνεται σημαιοφόρος του λαϊκισμού γιατί για εκείνη, αριστεία είναι αν τα παιδάκια του δημοτικού θα κρατάνε ή όχι τη σημαία ανάλογα με τον βαθμό. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι μιλάνε για αριστεία ενώ είχαν αφήσει τα σχολεία χωρίς καθηγητές, με φωτοτυπίες αντί για βιβλία, είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της παιδείας. «Αριστεία για εμάς δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 ή 8 χρόνια του, έχουν δικαίωμα το εθνικό σύμβολο να το κρατούν ολοι», είπε και τόνισε πως άνοιγμα του δρόμου προς την αριστεία είναι το να ανοίγουν στην ώρα τους τα σχολεία, να ανοίγουν αντί να κλείνουν βιβλιοθήκες, να δίνεται η δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μπορούν να μένουν στη χώρα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα ενώ τον είχαν συρρικώνσει οι προηγούμενοι.

Σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με σταθερά βήματα. Στο σκέλος της οικονομίας, η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί, η χώρα καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και βρίσκεται σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα», σημείωσε. Τόνισε ότι ήδη από τώρα πρέπει να δίνεται η μάχη για τη διαμόρφωση της νέας εποχής, οργανικό κομμάτι της οποία είναι «η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τρόπο καθολικό και ισότιμο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Μέλημά μας η πρόσβαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους»

Τόνισε ότι για την κυβέρνηση το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας, είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται το επίπεδο ζωής των πολιτών, της δυνατότητας πρόσβασης σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούν τις εγγυήσεις για την ομαλή κοινωνική αναπαραγωγή.

«Με αυτή την έννοια, η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής, για όσους ζουν σε αυτή τη χώρα, είναι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Μιας Ελλάδας ισότητας και δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

«Φροντίδα μας και μέλημα μας ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλους τους πολίτες, καλύπτοντας μια διαχρονική έλλειψη στο οικοδόμημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός. Έτσι ώστε να μην διαιωνίζονται δύο βασικές στρεβλώσεις του συστήματος που διαμόρφωσαν τοπίο συνολικής υποβάθμισης της Υγείας: Ο νοσοκομειοκεντρικός και ιατροκεντρικός του χαρακτήρας καθώς και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Χαρακτηριστικά αυτού του τοπίου που είχε διαμορφωθεί, είπε, η «ασφυξία» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και η ανεξέλεγκτη παρουσία ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών μονάδων νοσηλείας και αποκατάστασης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το κενό -που «οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το αντιμετώπισαν συνειδητά ως ευκαιρία να διευκολύνονται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο»- έρχεται σήμερα να αντιμετωπίσει η μεταρρύθμιση.

Το στρεβλό τοπίο

Περιέγραψε ότι έτσι οργανώθηκε και συντηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ένα καθεστώς: μη τεκμηριωμένης επιστημονικά ιατρικής πρακτικής, προκλητικής ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλευτικών πράξεων, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών, ανοχής και συχνά συγκάλυψης των κοινωνικά εγκληματικών φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών. Τα επακόλουθα αυτής της προβληματικής λειτουργίας, είπε, είναι: η κατακερματισμένη και ασυνεχής υγειονομική φροντίδα, η ανεπαρκής πρόληψη και αγωγή υγείας, η αρνητική εξέλιξη των δεικτών υγείας του πληθυσμού σε αντίθεση με χώρες της Ευρώπης που επένδυσαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η διεύρυνση του «ζωτικού χώρου» για την επιχειρηματική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης, η δημιουργία εκτεταμένης ζώνης «υγειονομικής φτώχειας» στην κοινωνία. Και τόνισε ότι η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει έφτασε στο αποκορύφωμα του την πενταετία 2010-2014.

Δημιουργία 239 μονάδων ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές, με προσωπικό 10-12 ατόμων η καθεμία

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει προσέγγιση που «αναβαθμίζει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, αντί να μένουμε μονάχα στην ενίσχυση του τελευταίου σταδίου, που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή» και «αυτή είναι και η θεμελιώδης αρχή πίσω από τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο προχωρά η δημιουργία 239 μονάδων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Η κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας, θα στελεχωθεί από 10 έως 12 άτομα προσωπικού. Περιλαμβάνει τρεις βασικές ειδικότητες γιατρών – παιδιάτρους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς – οι οποίοι θα πλαισιώνονται από το απαραίτητο νοσηλευτικό και ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μια ολοκληρωμένη φροντίδα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Είπε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει και πολιτική βούληση και σχέδιο ώστε να εξασφαλίζει πόρους που θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και πώς επιτεύχθηκε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο στην πρώτη φάση θα έχει τετραετή διάρκεια, να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από Κοινοτικούς πόρους. Στόχος είναι σταδιακά να αντικαθίσται το τμήμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από πόρους που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων χρόνων, να συνεχίσει να υφίσταται ως αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Μας χωρίζει άβυσσος»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση:

-Προχωρά στην ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου.

-Προχωρά στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Δημοσίων Νοσοκομείων με 465 νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών, τις οποίες συστήνει καθώς αυτές δεν προβλέπονταν στους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων.

Επισήμανε ότι αυτές οι προσλήψεις, είναι κομμάτι της στρατηγικής για τη στοχευμένη αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Θύμισε ότι έως σήμερα έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό (παραϊατρικό και διοικητικό)προσωπικό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα, το επόμενο διάστημα.

-Προχωρά στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

-Προχωρά στη μετατροπή των σχέσεων εργασίας, συνάπτοντας συμβάσεις πλήρους εργασίας, των γιατρών, των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

«Κατανοεί λοιπόν κανείς, την άβυσσο που μας χωρίζει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της Υγείας, μόνο και μόνο αν συγκρίνει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τα όσα έφερε ο νόμος 4238 του 2014», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αλ. Χαρίτσης: Είναι πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης που συντελείται στον χώρο της Υγείας

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του συστήματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφού επισήμανε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης των νέων παρεμβάσεων και ως προς την χρηματοδότησή τους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό «χώρο» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα της. Την ίδια στιγμή, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις άλλες βαθμίδες Υγείας με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα επανεπενδυθούν στο ΕΣΥ, διευρύνοντας τις δυνατότητες και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του.

Ο αρμόδιος υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ξεκίνημα του εγχειρήματος με 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί, για μία τετραετία, 75 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, στην αρχή η χρηματοδότηση θα γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τον πρώτο χρόνο, από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τον επόμενο) και σταδιακά θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους μέχρι την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2020. Όπως πρόσθεσε, για το ξεκίνημα αυτής της μεταρρύθμισης έχουν δεσμευτεί 126 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μέρος του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ, από τον οποίο χρηματοδοτείται μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, που ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, τόνισε ότι τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτείται ένα πλήθος δράσεων στον τομέα της Υγείας που περιλαμβάνουν από την ανέγερση νέων νοσοκομείων, όπως αυτό της Χαλκίδας, μέχρι την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και του απαραίτητου εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Συνολικά -ανέφερε χαρακτηριστικά- στα πρώτα δύο χρόνια του νέου ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα υποδομών στον χώρο της Υγείας που ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 31/12/2016 το υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει δαπάνες που ξεπερνάνε τα 54 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με ειδικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Ταμείο Υποδομών, προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας και όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, πρόκειται για το πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και θα μειώσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, με ευεργετικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον.

«Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν παραμένει σε επίπεδο προθέσεων. Δεν ακολουθούμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές των προκατόχων μας, οι οποίοι ξεκινούσαν προγράμματα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για να τα εγκαταλείψουν κακήν κακώς όταν εξαντλούνταν οι κοινοτικοί πόροι, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσο τους πολίτες, όσο τους εργαζόμενους. Δεν είχαν, βλέπετε, εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας τους με εθνικούς πόρους», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τι ακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία πρόχειρο και ανεδαφικό. «Τι ακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;» ρώτησε με νόημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε επικριτικά και την απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα ενώ εκείνος ήταν στο βήμα, και ανέβασε τους τόνους της κριτικής του και για τα θέματα της παιδείας. «Δεν πάτε τη χώρα μόνο πίσω. Την πάτε στο πουθενά. Εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος» ανέφερε, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αναδεικνύονται οι σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. «Σας ενοχλούν αυτοί που τα καταφέρνουν. Αυτός που κρατάει τη σημαία δεν το κάνει από κίνητρο, αλλά του προσφέρεται ως επιβράβευση για την προσπάθεια που κάνει» πρόσθεσε και διερωτήθη: «Αλήθεια τι λένε οι ΑΝΕΛ για όλα αυτά;».

«Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Που είναι ο κ. Καμμένος αυτήν την εβδομάδα της πυκνής νομοθετικής εργασίας, να μας πει αν συμφωνεί με αυτά τα ωραία τα οποία κάνετε;» πρόσθεσε, ενώ διερωτήθη γιατί η κυβέρνηση δεν καταδικάζει και όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα αυτές τις ημέρες:«Πραξικόπημα δεν είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο; Αλλά, βέβαια, ο Μαδούρο είναι το ίδιο πρόσωπο που θέλατε να κάνετε συνάντηση να σας υποστηρίξει στο σχέδιό σας να βγούμε από την Ευρωζώνη… Φοβάστε μήπως να πάτε κόντρα στο καθεστώς Μαδούρο γιατί φοβάστε αυτά που ξέρουν, και ότι δημόσια μπορούν να πουν για τις συνεννοήσεις που κάνατε μαζί τους; Θα τα μάθουμε όλα στην εξεταστική που θα κάνει η ΝΔ».

Ειδικότερα για τα θέματα της Υγείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν πατάει πάνω στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επ’ αυτού έφερε ως παράδειγμα τον νόμο 4238 του Φεβρουαρίου του 2014 και είπε, μεταξύ άλλων, ότι διασφάλιζε αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Αυτό επί της αρχής σάς ενοχλεί βαθιά. Το αντικαθιστάτε με μία φαραωνική δομή που είναι περιττή» τόνισε, επισημαίνοντας πως «σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημοσίους υπαλλήλους».

«Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας», συμπλήρωσε και σχολίασε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δράσεις στον τομέα της υγείας.

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι αναπτυξιακοί και όχι για να χρηματοδοτούν επ’ άπειρο το πελατειακό κράτος που πάει να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα ραντεβού των ασθενών. Όπως υποστήριξε, με το υφιστάμενο σύστημα από 1-1-2017 κλείστηκαν 3.584.143 ραντεβού και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 106.688. «Σταματήστε να κοροίδεύετε τους πολίτες… Και μετά στεναχωριέστε όταν σας λέμε ψεύτες… ή ψεύτες είστε ή άσχετοι», σημείωσε.

Επίσης, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ότι με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 28-7-2017 καταργούνται οι ποινές για όσους έκλεβαν τον κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ. «Κλείνετε τα μάτια σε κάθε είδους διαφθορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως θα ήθελε να ήταν στην αίθουσα ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για όλα αυτά.

Η Φώφη για το ΕΣΥ του Γενημματά

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που όχι απλώς δεν έπρεπε να διχάζει αλλά να ενώνει» ανέφερε στην ομιλία της στη επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία στην Ολομέλεια, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η παρακαταθήκη μας είναι όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι « καλύπτει την περίοδο 2004-2009» οπότε σύμφωνα με την ίδια «το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείφθηκε και η σπατάλη στο φάρμακο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη». Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και σήμερα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς και η αδιαφάνεια κυριαρχεί».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός της είναι «να σταματήσει η διάλυση και η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και κατήγγειλε ότι με όσα πράττει η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας «θίγονται πρώτα τα χαμηλά στρώματα». Επίσης, ζήτησε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων «να πάρουν θέση στην πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημιουργία νόμου που θα διασφαλίζει τις συντάξεις χηρείας.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ, μετά από 35 χρόνια λειτουργίας του και μετά την κακοποίηση που υπέστη αυτά τα χρόνια, χρειάζεται αναγέννηση και ανασυγκρότηση: «Χρειαζόμαστε ένα νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Ένα σύστημα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δομές, διακυρρήσει ότι θα δημιουργήσει άλλες, χωρίς μελέτες και πόρους, προφανώς για να κάνει προσλήψεις συμβασιούχων. «Συμβασιούχους που θα αφήσετε πίσω για την επόμενη κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει χρήματα όταν θα λήξουν οι συμβάσεις τους» είπε με δεικτικό τρόπο, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εις βάρος ανθρώπων και της υγείας και δη με κοινοτικούς πόρους».

«Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου τα κέντρα υγείας δεινοπαθούν», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση πρόσθεσε ότι κλείνει τα μάτια στα μεγάλα προβλήματα και παίζει πελατειακά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος πολιτών. «Κάνετε τον ΕΟΠΥΥ λογιστή της κυβέρνησης» είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας, που δεν θα πληρώνει ο ασφαλισμένος, αλλά ο ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα συναινέσει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «καθώς δεν βοηθά τους πολίτες και τα προβλήματά τους».

«Θα καταψηφίσουμε με σεβασμό στους πολίτες που ταλαιπωρούνται, με τη δέσμευσά μας ότι θα είναι προτεραιότητά μας ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο θα συμβάλλουμε στη δημιουργία του», τόνισε.

Τέλος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα του συστήσω γυαλιά. Όμως, σε μία κοινωνία που η νεολαία δεν χαμογελά, δεν μπορεί να μιλάει για χαμογελαστά πρόσωπα».

Λεβέντης: Πρέπει να εισάγουμε την ιδιωτική ασφάλεια

Την άποψη ότι «πρέπει κανείς να μπαίνει στα νοσοκομεία με απλή ταυτότητα, αλλά μοιραία πρέπει να εισάγουμε και την ιδιωτική ασφάλεια, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η κρατική δαπάνη για την υγεία με ίσης ποιότητας υπηρεσίες στην Υγεία» διετύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερηφανεύεται πως έχει κάνει κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας, χωρίς να συνυπολογίζει ότι «έχουν κοπεί συντάξεις, έχουν μπει σκληρότερα κριτήρια για επιδόματα που έχουν κατεβάσει τον αριθμό των δικαιούχων και έχουν γίνει και πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να συνυπολογίζονται. Γιατί αν βλέπεις ένα μόνο καλό που έχεις κάνει και όχι τα άλλα, στρουθοκαμηλίζεις».

Επίσης, έκανε μνεία στον Γιώργο Γεννηματά, λέγοντας ότι όταν τον επισκέφτηκε τυχαία στο υπουργείο Εργασίας, ο αείμνηστος υπουργός τού είπε: «Ίδρυσα πρωτοβάθμιες μονάδες και δεν είχα υπολογίσει την απροθυμία ή την αδυναμία των ιατρών και μείνανε τα κτίρια». Ο κ. Λεβέντης προέτρεψε τον κ. Τσίπρα «να προσέξει μην είναι ο δεύτερος που όταν τον επισκεφτεί, όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός, του πει ότι ίδρυσε πρωτοβάθμιες μονάδες και μείνανε μόνο οι δαπάνες που γίνονται με λεφτά Ελλάδας. «Όταν ιδρύσεις μονάδες πρέπει να έχεις πρώτα αναβαθμίσει και μεταρρυθμίσει το σύστημα» υποστήριξε και σημείωσε ότι η χώρα μας σε σχέση με το ΑΕΠ έχει τεράστιες δαπάνες στην κρατική υγεία. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τα φάρμακα. «Είστε η κυβέρνηση που βγάλατε λίστα μη παρεχομένων φαρμάκων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει μεταρρυθμίσεις υπέρ των φτωχών. Μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να κόβει συντάξεις;» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην Εξεταστική για την Υγεία, τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Να περιμένετε ότι όταν πέσει η κυβέρνησή σας θα πάτε και εσείς κατηγορούμενοι, αυτά είναι δανεικά. Εκτός αν έχετε φιλοδοξία να κυβερνήσετε πολλά χρόνια “τύπου Φράνκο”».

Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που φέρνει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα του κόσμου τα λύνουμε με σχέδιο, όχι με τροπολογίες. Μοιάζετε με παλαιού τύπου πολιτικούς» και εκτίμησε ότι μία άλλη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και αυτό το νομοσχέδιο.

Documento Newsletter