Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας είχε ως σκοπό να αναδείξει αυτό που ο ίδιος έχει πολλάκις σημειώσει δημόσια και ιδιωτικά ότι η ανάπτυξη των αριθμών δεν είναι πανάκεια εάν αυτή δεν γίνει αισθητή στην κοινωνία και ειδικά στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και τα μεσαία στρώματα που σηκώνουν και έχουν σηκώσει στις πλάτες τους μεγάλο μέρος της κρίσης.
Βασικός πυλώνας αυτής της στόχευσης είναι η μείωση της ανεργίας (για «εθνικό στόχο» έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός) αφού τόσο στο Μαξίμου όσο και στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι αποτελεί κλειδί για τη σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνία. Ο έτερος πυλώνας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της εργασίας. Ο κ. Τσίπρας νωρίτερα μιλώντας στο υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε την «έννοια» όπως είπε χαρακτηριστικά της «Αξιοπρεπούς εργασίας».
Στόχος του Μαξίμου είναι οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στα «ευαίσθητα» υπουργεία, οι οποίες θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα, να «κουμπώσουν» με τα 13 περιφερειακά συνέδρια το πρώτο εκ των οποίων έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία και το δεύτερο θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου στη Στερεά Ελλάδα και θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο στην Αττική. Και φυσικά όλα τα παραπάνω θα συμπληρωθούν – εμπλουτιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες – νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή και εντός της θερινής περιόδου.
Παράλληλα το Μαξίμου σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ έχουν επεξεργαστεί ένα πλάνο σταδιακής εξόδου στις αγορές με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να χρειαστεί η χώρα να μπει στην προληπτική γραμμή στήριξης. Ο πρώτος πυλώνας αυτού του σχεδίου είναι η δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου που θα λειτουργήσει κατά κάποιον τρόπο ως εγγύηση για τον δανεισμό από τις αγορές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και ο δεύτερος το γρήγορο και έγκαιρο κλείσιμο των τρίμηνων αξιολογήσεων (απομένουν άλλες τρεις). Αν και όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος «η έξοδος στις αγορές είναι σαν τον ανασχηματισμό, δεν ανακοινώνεται γίνεται» αυτή θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες με στόχο την αναχρηματοδότηση του τετραετούς ομολόγου που είχε εκδώσει η τότε Κυβέρνηση το 2014 με επιτόκιο 4,95% πιθανότατα για να «προλάβει» και τη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και η όπως όλα δείχνουν αρνητική έκθεσή του (DSA) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Κυβερνητική πηγή πάντως, μιλώντας πριν από λίγο στο ΑΠΕ για το θέμα είπε πως «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση» και «Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα στις δύο συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στην Πολιτική Γραμματεία που θα προηγηθεί. Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του πρωθυπουργού η πορεία όλων των παραπάνω θα κρίνουν όπως είναι φυσικό και την ημερομηνία των εκλογών και η εισήγηση αρκετών είναι ότι «όσο πιο κοντά φτάσουμε στην εξάντληση της τετραετίας τόσο πιο ορατά θα είναι στην κοινωνία τα αποτελέσματα της ανάπτυξης».