Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε ολική συμφωνία που θα μας οδηγήσει σε νέα εποχή

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε ολική συμφωνία που θα μας οδηγήσει σε νέα εποχή

Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό η Γαλλία στήριξε ενεργά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας και ταυτόχρονα τηρώντας μια φιλοευρωπαϊκή στάση τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Μπερνάρ Καζνέβ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού γίνεται σε μια στιγμή που καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ο κ. Τσίπρας.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.

Είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.

Είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, τόνισε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που λέει: στον βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, 0% επιπλέον λιτότητα.

Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είπε, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε τώρα και όχι από το 2019. Σημείωσε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση θέλει οι ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη είναι θετικοί να αποτυπωθούν και στην πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της αντιμετώπισης της ανεργίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, ως βασικών στοιχείων που θα δώσουν σταθερή τροχιά στην οικονομία και τους θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στην ολοκλήρωση, όχι απλά μιας αξιολόγησης, αλλά μιας ολικής συμφωνίας που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη ταυτόχρονα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Σχετικά με ερώτηση για το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να συνεχίσουν να θέτουν αντιρρήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε την πεποίθηση του πως έχει γίνει πια σε όλους κατανοητό ότι μια ολιστική συμφωνία για την Ελλάδα είναι win-win, αμοιβαία επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχει καταφέρει να δείξει σημάδια ανάκαμψης και σοβαρότητας και έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχολίασε ότι πλέον σε αυτές τις κρίσιμες συζητήσεις δεν θα είναι αποκλειστικά μόνος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, αλλά ότι θα είναι και άλλοι συνάδελφοι του που θα στηρίζουν αυτές τις απόψεις.

Στήριξη από τον Γάλλο πρωθυπουργό

Η Γαλλία εμπιστεύεται το μέλλον της Ελλάδας τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέφ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και όλες τις προσπάθειες που γίνονται μέχρι τώρα», είπε ακόμη ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους αλλά για απτά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και πρέπει να συνεχιστούν, όπως η ίδια ανάγκη υπάρχει και στη Γαλλία, και πως ότι γίνεται από κοινού στην Ευρώπη πρέπει να έχει ως στόχο την απασχόληση, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Ερωτηθείς σχετικά με τη β’ αξιολόγηση και το γεγονός ότι κάποιες χώρες μπλοκάρουν τις αποφάσεις για το χρέος, ο γάλλος πρωθυπουργός, είπε ότι σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και μέσα από τους κατάλληλους συμβιβασμούς, να υπάρξει κατάληξη στις κατάλληλες αποφάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ως προς το θέμα του χρέους, είπε ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα και αισιοδοξία για το μέλλον. Σημείωσε ότι επιθυμούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό, πραγματιστικό και άμεσο. Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες μάλιστα και τηρούνται. Η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα δίνει όλα τα μηνύματα για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας, κατέληξε.

Μήνυμα Σαπέν στο ΔΝΤ

Μήνυμα προς το ΔΝΤ να περιορίσει τις απαιτήσεις του απέστειλε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, μετά το τέλος των διαδοχικών συναντήσεών του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε συγκεκριμένα ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ από το 2010. Εάν φύγει θα είναι κρίμα για την αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει να βρεθούν οι συμφωνίες. Δεν μπορείς να τα ζητείς όλα από την Ελλάδα, που έχει κάνει πολλές προσπάθειες».

Documento Newsletter