Τσίπρας: «Βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων»

Τσίπρας: «Βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων»

Σε έναν πολιτικό απολογισμό της πορείας της κυβέρνησης προέβη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της επόμενης μέρας, όταν δηλαδή κλείσει και τυπικά τον Αύγουστο του 2018 ο φαύλος κύκλος των προγραμμάτων προσαρμογής.

«Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται ουσιαστικά το δύσκολο μέρος του προγράμματος με την τρίτη αξιολόγηση και πλέον «βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων».

Ψέγοντας τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την κριτική όσων βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως η τρέχουσα συγκυρία «γεννά εκνευρισμό σε πολλούς». «Γίνεται φανερό πως εκεί που απέτυχαν ξανά και ξανά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει» διαπίστωσε και υποστήριξε πως διαψεύδονται όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις, με βάση τους συγκεκριμένους συσχετισμούς και τη σημερινή συγκυρία, αποκαλώντας τους «χιλιαστές».

«Εμείς πήραμε μία δύσκολη και ιστορική απόφαση τον Ιούλιο του 2015. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας και να μην αποδράσουμε» αφηγήθηκε, θυμίζοντας πως όλοι είχαν προαποφασίσει ότι το εγχείρημα αυτό θα αποτύχει. Ωστόσο, κατά τα λεγόμενά του, η ιστορία διαρκεί πολύ, με τους δύο παράγοντες που ακολουθήθηκαν πιστά από την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα να είναι οι εξής: οι εναλλακτικές επιλογές που είχε η κυβέρνηση μπροστά της και το παραγόμενο αποτέλεσμα.

«Αρχίζει να γίνεται ορατό ότι το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η χώρα από το 1974» συμπέρανε και ξεκίνησε την κριτική επί της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- έχει μονίμως ανοικτό το Κουτί της Πανδώρας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του καταλόγισε μία πρωτιά και συγκεκριμένα αυτή που αφορά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες λίγους μήνες μετά την ανάληψη ηγεσίας ζήτησε εκλογές. Παρέθεσε εν συνεχεία και το ευρύτερο πλαίσιο της καταστροφολογίας που διοχέτευε στο δημόσιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικότερα ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση, ότι θα είχε ενεργοποιηθεί ο κόφτης κ.ο.κ.. «Αντί για κόφτης ήρθε το μέρισμα» είπε, επικρίνοντας το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνέχισε στο ίδιο βιολί και διαβεβαίωνε πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και πως η χώρα όδευε προς τα βράχια». «Κι όταν έκλεισε με μηδενικό ισοζύγιο, μας είπε έκλεισε μεν αλλά με τέταρτο μνημόνιο» υπενθύμισε και συνέχισε λέγοντας: «Όταν βγήκαμε στις αγορές το αμφισβήτησε, συγκρίνοντάς την έξοδο αυτή με την έξοδο επί Σαμαρά που είχε επιτόκια στο 5%». Ανέφερε, επίσης, ότι η τωρινή ρητορική της ΝΔ επικεντρώνεται στο ότι το πιθανότερο είναι να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και πως κάποια στελέχη της ΝΔ ή του περιβάλλοντός της ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται κρίση και δεν θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε δηκτικά πως κάθε χρονιά που πέρασε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν εκλογική! «Δεν ξέρω κ. Μητσοτάκη αν έχετε προσλάβει για σύμβουλο σας κάνα αστρολόγο, κάνα χειρομάντη ή μέντιουμ, αλλά ξέρω ότι σας λένε αυτά που πιστεύετε» τόνισε και συμβούλεψε τον πρόεδρος της ΝΔ να δει την πραγματικότητα.

«Σήμερα η χώρα, ό,τι και να πείτε, είναι μία χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει και πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ρυθμούς που δεν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας» υποστήριξε, επικαλούμενος τη μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες το 2017, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τις αποδόσεις δεκαετών ομολόγων πολύ πιο κάτω από 4%. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως θα αποκρυσταλλωθούν τα επιτεύγματα αυτά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που θα ακολουθήσουν για τη ρύθμιση χρέους και την ποσοτικοποίηση των μέτρων, γεγονός που το χαρακτήρισε ως κρίσιμο για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

«Στο πολυνομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες»

«Κάθε διαπραγμάτευση οδηγεί και σε επιτυχίες και σε υποχωρήσεις. Όμως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να διευρύνουμε τις δυνατότητες για τη λήψη μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό το πετύχαμε και στις τρεις αξιολογήσεις» είπε, παραδεχόμενος πως υπήρξαν και σημαντικές απώλειες. Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση και το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από εκείνες που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην «αυτονόητη μεταρρύθμιση» του Κτηματολογίου και της Έγκριση των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, αναρωτήθηκε: «Εσείς που αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές γιατί δεν μπορέσατε σε 40 χρόνια να προχωρήσετε σε αυτή την τομή;».

Μετά τη σύντομη αναφορά στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αποκάλεσε ως «θετικό προνόμιο» την τροποποίηση της σειράς κατάταξης των πιστωτών υπέρ της καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης μίας εταιρίας. 

Δέσμευση για την αναπλήρωση της απώλειας σε όσους δουν μειωμένο το οικογενειακό επίδομα

Περνώντας στο ζήτημα του οικογενειακού επιδόματος, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ακραία στρέβλωση που καταλήγει σε παραπλάνηση και εν τέλει σε υποκρισία. Ανέλυσε πως δίνονται περί τα 260 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 910 εκατ. ευρώ και παράλληλα συντελείται μία προσπάθεια εξορθολογισμού της κατανομής του οικογενειακού επιδόματος. Κατά τον κ. Τσίπρα, αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία κατά των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά, υποστηρίζοντας πως 730.000 οικογένειες θα δουν αυξημένο ακόμα και διπλασιασμένο το ποσό. Χαρακτήρισε δε προϊόν πελατειακής και ψηφοθηρικής σκοπιμότητας το προηγούμενο καθεστώς διανομής, προαναγγέλλοντας πως θα καλυφθεί η απώλεια για τις οικογένειες που θα υποστούν μικρές μειώσεις. «Είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε δηλώσεις για να καλυφθεί αυτή η απώλεια» δεσμεύτηκε.

«Η ΓΣΕΕ στόμα είχε και μιλιά δεν είχε»

Όσον αφορά την επίμαχη διάταξη των απεργιών, ο πρωθυπουργός αρχικά περιέγραψε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε σχέση με τα εργασιακά. Όπως είπε, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονταν οι συλλογικές συμβάσεις, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η θέσπιση ανταπεργίας – lock out από εργοδότες και ο Συνδικαλιστικός Νόμος που υπήρχε η απαίτηση για τη ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών.

«Τι πετύχαμε όταν δεν είδαμε καμία υποστήριξη από τους συνδικαλιστικούς φορείς και ειδικότερα από τη ΓΣΕΕ που το 2015 ήξερε να μιλάει υπέρ του ΝΑΙ, αλλά στη διαπραγμάτευση στόμα είχε και μιλιά δεν είχε» κριτίκαρε και πέρασε στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, αποσαφηνίζοντας πως από όλες αυτές τις αντιεργατικές απαιτήσεις έμεινε μόνο το ζήτημα της απαρτίας. Αφού εξήγησε το περιεχόμενο της διάταξης και πως η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από την σχετική πλειοψηφία των παρόντων, κατήγγειλε ότι διεξάγεται μία καμπάνια σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση για την απαρτία καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και πως η κυβέρνηση εφαρμόζει τις επιταγές των ΔΝΤ και ΣΕΒ. «Αν πιστεύετε αυτό, να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη που είναι γνήσιος εκφραστής των ΔΝΤ και ΣΕΒ για το τι ζητούσαν και ζητούν ακόμα» είπε στρεφόμενος στα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ.

«Ζητά όχι την απαρτία αλλά την πλειοψηφία και σε όλα τα Σωματεία» τόνισε για την στάση της ΝΔ και κάλεσε το ΚΚΕ να μη σκορπά ηττοπάθεια στον κόσμο της εργασίας. «Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης και ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση» ξεκαθάρισε.

«Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν παρέμεναν αυτοί εδώ» επισήμανε δείχνοντας την πτέρυγα της ΝΔ, προκαλώντας αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ποιοι είναι αυτοί εδώ; Με ρωτούν…» είπε και ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του εξήγησε:

«Είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο, είναι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης έπαιρναν μίζες και θαλασσοδάνεια, είναι αυτοί που έχουν τη μεγάλη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και τώρα μας κουνούν το δάχτυλο. Αλλά μην ενοχλείστε, σε λίγο θα μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και θα αναδείξει τις πραγματικές ιδεολογικές διαφορές, θα αναδείξει την πραγματική διαφορά απέναντι σε μια κυβέρνηση που παλεύει προς όφελος των εργαζομένων παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς».

Σχετικά με την παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, στράφηκε προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, σχολιάζοντας πως δεν χρειάζονται κάμερες και σπασμένες τζαμαρίες, αλλά διάλογος και επαγρύπνηση.

Το πολιτικό πρόταγμα της επόμενης μέρας

«Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου από τα μνημόνια σε επτά μήνες από τώρα. Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη προσπάθεια να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε τη χώρα εκεί που πιστεύουμε ότι πραγματικά της αξίζει. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα και το έχουμε περιγράψει ως το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης, το στοίχημα της αύξησης του παραγόμενου πλούτου και των μισθών, της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, των επενδύσεων και της καινοτομίας. Και ξέρετε αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί μόνο στο επίπεδο των δεικτών και των αριθμών. Θα κριθεί κυρίως στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του εργαζόμενου, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία δημόσιας διοίκησης,» είπε δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Πιστεύω ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, και είμαι πλέον βέβαιος ότι αυτό όσο δύσκολο κι αν είναι θα το καταφέρουμε. Και θα το καταφέρουμε σε πείσμα αυτών που βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εξ αριστερών μας και εκ δεξιών μας».

Documento Newsletter