Τσίπρας: Βασικός στόχος η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία

Τσίπρας: Βασικός στόχος η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία

“Σήμερα χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που να διαπνέεται από αυτοπεποίθηση για την βιωσιμότητα του. Να ανοίξουμε το δρόμο της καταπολέμησης των ανισοτήτων, μέσα από απλούς κατανοητούς και ώριμους στόχους. Η θέληση των κοινωνιών για αλλαγή υπάρχει”, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Ανισότητες.

“Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την υπέρβαση του συστήματος που τις αναπαράγει. Να αγωνιστούμε για την εναλλακτική προοπτική, μέσα από ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας”, τόνισε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανισότητες οι οποίες δημιουργούν ένα πλέγμα αδικίας που καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες. Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε την ατυχία να το γνωρίσει αυτό πολύ καλά καθώς στο διάστημα 2010 – 2014, τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, εκτίναξαν την ανεργία στο 27% και οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανασφάλεια και την φτώχεια, κάτι που όπως πρόσφατα παραδέχτηκε και δημοσίως ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, έγινε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

“Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας δείχνει ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια κατεύθυνση μείωσης των ανισοτήτων αυτών, τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα κλυδωνίζονται, η απήχηση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας εξανεμίζεται, αλλά αυτή που ανεβαίνει είναι της ακροδεξιάς.

Ο ευρωσκεπτικισμός επικράτησε πολιτικά στην Βρετανία και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης” είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε.

“θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η μεγάλη εκλογική επιτυχία των εργατικών στη Βρετανία είναι ίσως τα πιο αισιόδοξα χρώματα σε μια γενικότερη ροπή προς το γκρίζο. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Η κυβέρνηση αυτή, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία” είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει ως στόχο ταυτόχρονα να στηρίξει τους ασθενέστερους, να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές και να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά.

“Το πιο σημαντικό όμως είναι να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κοινωνία, τα θετικά αποτελέσματα της ανάκαμψης, μετασχηματισμένα σε θέσεις αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας και κοινωνική προστασία” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να πιστέψουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε κυρίαρχη κατάσταση αντλεί την νομιμοποίησή της από την αίσθηση που δημιουργεί στους ανθρώπους ότι ήταν πάντα εκεί” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Κάποτε ο Λένιν, μιλώντας σε νέους σοσιαλιστές στην εξορία, είπε ότι η επανάσταση θα γινόταν, αλλά η δική του γενιά δεν θα την προλάβαινε.

Ήταν Ιανουάριος του 1917. Εννιά μήνες αργότερα, ο Λένιν βρισκόταν στην Πετρούπολη και η επανάσταση ήταν γεγονός. Το λέω αυτό για να αποδείξω ότι η δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι πάντα γραμμική” είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

“Οι τράπεζες, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι φορολογικοί παράδεισοι, είναι ανθρώπινες επινοήσεις. Δεν μας παραδόθηκαν σε πέτρινες πλάκες από τον Θεό. ‘Ανθρωποι τις έφτιαξαν, άνθρωποι μπορούν να ορίσουν τα πλαίσια λειτουργίας τους. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος έχει το επάνω χέρι” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν αρκεί να φωνάζουμε «κάτω οι ανισότητες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι όσο πιο βέβαιος μπορεί να είναι κάποιος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τόσο πιο άνετος είναι και στο να μιλάει δημοσίως για την ανάγκη να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

“Η ουσία της συζήτησης, όμως, δεν είναι το τι πρέπει να αλλάξει, αλλά το πώς πρέπει να γίνει αυτό” τόνισε.

Μιλώντας για ώριμους στόχους που καταργούν τις ανισότητες σημείωσε μεταξύ άλλων τη δίκαιη φορολογία του πλούτου και του κέρδους, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικό κράτος. Επίσης τα όρια στην χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία, την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων αλλά και τον περιορισμό των μισθολογικών ανισοτήτων.

“Πρέπει να σημειώσουμε πόσο καθοριστικό προς μια τέτοια εξέλιξη είναι το να αποκτήσει νέο περιεχόμενο η δημοκρατία, έτσι ώστε από θεσμό που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών.

Σε μοχλό αλλαγής του συσχετισμού δύναμης” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσιπρας ζήτησε να συγκροτηθεί μια ισχυρή κοινωνική και πολιτική συμμαχία. “Συμμαχία ανάμεσα σε όλους αυτούς που είναι όντως αποφασισμένοι να προωθήσουν ένα σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ανισότητας” τόνισε.

Βασικό πρόβλημα στη Ευρώπη είναι το έλλειμμα δημοκρατίας .

Δεν έχει σημασία η πολιτική συμμαχία αλλά η κοινωνική συμμαχία, ανέφερε

Σήμερα τρεις τάσεις επικρατούν, η τάση του φιλελευθερισμού που πιστεύει στη αύξηση των αγορών και ελαστικοποίηση της εργασίας

Η δεύτερη τάση είναι η τάση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς

Και η τρίτη τάση βρίσκεται απέναντι στις δύο πρώτες τάσεις και είναι της αριστερής και προοδευτικής ιδεολογίας Είναι η εναλλακτική προοπτική για την οποία οφείλουμε να αγωνιστούμε και να την κάνουμε ρεαλιστική προοπτική τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ετικέτες

Documento Newsletter