Στις κυβερνητικές προτεραιότητες στον κρίσιμο τομέα της Υγείας προκειμένου να σταθεί στα πόδια του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο. Έκανε, δε εκτενή αναφορά στα σκάνδαλα που ερευνά η εξεταστική στη Βουλή και κυρίως στο σκάνδαλο Ντυνάν που είχε αποκαλύψει το Documento.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με πόρους και προσωπικό και τέλος, η εξάλειψη χρόνιων στρεβλώσεων και η αντιμετώπιση των φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς, είναι οι βασικοί πυλώνες προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Άμεσος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 τοπικές μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές τις χώρας και να έχουν βγει προκηρύξεις θέσεων στην υγεία.
«Πρόκειται για έναν τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που παρά το ότι ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων», συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ περιγράφοντας την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ο δήλωσε ότι «ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Στα όρια της κατάρρευσης».
Μία κατάρρευση που «έγινε συνειδητά και στοχευμένα, με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές. Επιλογές που λένε ότι ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη, και προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».
Εξωφρενική η λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος στο χώρο της Υγείας
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος. Με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό».
Ένα πάρτι όπου «παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα μέχρι τον Γενάρη του 2015».
«Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της λειτουργικής κατάρρευσης», είπε.
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η εικόνα «δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν». Γνωρίζει όμως, όπως είπε, ότι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και κυρίως το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνουν μια μεγάλη μάχη, έναν δύσκολο αγώνα για να ξαναστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους. «Και τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε και πιστεύω ότι θα τη κερδίσουμε».
Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .