Τσίπρας: «Από… χθες έπρεπε να αναβαθμιστούν τα F-16»

Τσίπρας: «Από… χθες έπρεπε να αναβαθμιστούν τα F-16»

Εδώ και οκτώ χρόνια έχει τεθεί το επιτακτικό αίτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για αναβάθμιση του στόλου των F-16, που έπρεπε να γίνει από… χθες επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε πως ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16 και παρέθεσε όλο το πλαίσιο με το τι αποκόμισε η χώρα από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «εργαζόμαστε με συνέπεια όχι μόνο για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων αλλά και για την αναβάθμισή του». Υποστήριξε δε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του πιο σύγχρονου στρατού με συνεχή συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού του.

«Εδώ και 8 χρόνια έχει τεθεί η αναβάθμιση των F-16 από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» αποκάλυψε και συνέχισε επισηκαμαίνοντας ότι όσοι συμμετέχουν ή συμμετείχαν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και προφανώς όσοι κυβέρνησαν τον τόπο το γνωρίζουν καλά. «Μιλάμε για αναβάθμιση όχι για αγορά» ξεκαθάρισε και έκανε εκτενή αναφορά στα εξής τρία ζητήματα που τέθηκαν από τον κ. Θεοδωράκη:

  1. Αν είναι αναγκαία η αναβάθμιση.
  2. Αν είναι οικονομικά συμφέρουσα.
  3. Αν ακολουθήθηκαν οι δέουσες πρακτικές ενημέρωσης του Κοινοβουλίου.

Σχετικά με το πρώτο, είπε πως το επιτακτικό αίτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει να κάνει με την παλαιότητα του στόλου και του εξοπλισμού του. «Αν δεν δράσουμε τώρα, στην επόμενη πενταετία θα χάσουμε ένα βασικό όπλο της αποτρεπτικής μας ισχύος λόγω απόσυρσης αεροσκαφών. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση στόλου σύμφωνα με τις οι Ένοπλες Δυνάμεις από… χθες» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το κόστος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αναβάθμιση θα προϋπολογιστεί στην υπάρχουσα δαπάνη του προϋπολογισμού για τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. «Δεν υπάρχουν πρόσθετες δαπάνες» είπε. Κάνοντας αναδρομή στη διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων (letter of agreement) με τις ΗΠΑ προκειμένου να τελεσφορήσει η αναβάθμιση, διαβεβαίωσε πως «το ποσό που μπορεί να δαπανήσει η Ελλάδα για τις εξοπλιστικές δαπάνες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το δικό μας το ταβάνι, είναι 1,1 δισ. ευρώ». Εξηγώντας μάλιστα τον τρόπο που θα αποπληρωθεί η αναβάθμιση, παρέθεσε ότι θα δίνονται 100 εκατ. ευρώ ανά έτος σε βάθος δεκαετίας προκειμένου «να είμαστε εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

Ως προς το ζήτημα των αντισταθμιστικών, ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αποφασισμένος να μην προκύψει συμφωνία με τέτοιους όρους επί δικής του θητείας, αφήνοντας όμως ένα «παραθυράκι» για την περίπτωση των F-16 λόγω της ανάγκης συμμετοχής της ΕΑΒ. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, τα αντισταθμιστικά μόνο κατ’ ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους στο πρόσφατο παρελθόν για την ενίσχυση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Αυτό που συνέβη κατά κανόνα -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- ήταν η διακίνηση μιζών και η γιγάντωση κυκλωμάτων διαπλοκής μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε εκείνο το σημείο, στράφηκε προς την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι πολλοί από όσους ακολούθησαν αυτές τις πρακτικές εδράζουν στην αντιπολίτευση και «μας κουνάν και το δάκτυλο». «Δεν πρόκειται να περιλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε. Αφήνω μία πιθανότητα εξαίρεσης για την ΕΑΒ προκειμένου να συντηρηθεί η πολεμική βιομηχανία, αλλά μπίζνες με εμάς κυβέρνηση δεν θα γίνουν» υποστήριξε.

«Φωτογράφισε» τον Άδωνη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για υποκρισία και φαιδρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία -όπως υποστήριξε- στις 20 Σεπτέμβρη τοποθετήθηκε θετικά στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αλλά στη συνέχεια προέκυψαν διαρροές από πλευράς ΝΔ «για παράκαμψη των διαδικασιών και σπατάλη». Επ’ αυτού, είχε χαρακτηριστικά: «Και πράγματι, πρόκειται για φαιδρότητα, γιατί υπήρξε σαφής τοποθέτηση του αντιπροέδρου σε σχέση με το αν είναι αναγκαία ή όχι η αναβάθμιση. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα εσωτερικά ζητήματα στη ΝΔ και αν αλλάζουν οι υπεύθυνοι και δεν ανταλλάζουν καλημέρα. Αλλά δεν παίζουμε με τα εθνικά ζητήματα…».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι πέρα από τις αγαθές προθέσεις, κυκλοφορούν διάφοροι στους διαδρόμους που εκπροσωπούν συμφέροντα και φωτογραφίζονται δεξιά και αριστερά με εκπροσώπους κομμάτων σε εκδηλώσεις» ήταν το πρώτο καρφί του κ. Τσίπρα προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και έπειτα πρόσθεσε με ειρωνικό ύφος: «Καλά, μια φωτογραφία δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι να αλλάζουν τις θέσεις τους».

Ο μύθος της Σούδας

Στις ερωτήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με τη βάση στη Σούδα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στήθηκε μύθος για μια δήθεν μαμούθ συμφωνία» ενώ η ατζέντα της επίσκεψης ήταν διαφορετική. «Τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε το μύθο» είπε δηκτικά και εξήγησε πως εδώ και 11 χρόνια γίνεται κάθε χρόνο η ανανέωση της Σούδας για τη διευκόλυνση των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε δε πως «συζήτησα το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Σούδας αλλά και το ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση αυτή».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης»

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του από «τα απτά αποτελέσματα, τα facts, και όχι τα fake news», όπως είπε. «Για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ορισμένοι διέδιδαν ότι όχι μόνο δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος αλλά θα αλλάξει πλήρως γραμμή, να μιλάει για ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού» επισήμανε.

Έπειτα, προέβη στην απαρίθμηση των όσων αποκόμισε η χώρα παραθέτοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας για την προώθηση στοχευμένων επενδύσεων. Την αναβάθμιση της σε κόμβο ενεργειακό, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους. «Αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα, η επόμενη ΔΕΘ στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις» υπογράμμισε, ενώ συνέχισε αναφέροντας τις συνομιλίες για τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας που σχετίζονται με τις οπτικές ίνες, τα ναυπηγεία και τις υποδομές. Τόνισε επίσης πως «απτό αποτέλεσμα, το είδαμε σε μια βδομάδα, η διαβεβαίωση της Λαγκάρντ πως η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο και πως δεν χρειάζεται νέα μέτρα». «Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά και απτά αποτελέσματα της επίσκεψης. Δεν είναι φωτογραφίες όπως κάποιοι βιάστηκαν να πουν. Έχω πολλές άλλωστε, ειδικά το τελευταίο διάστημα» είπε ειρωνευόμενος την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι λογικό για ορισμένους, αν το κριτήριο είναι οι επισκέψεις Σαμαρά – Παπανδρέου, τότε που η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία και του μαύρου προβάτου και οι ηγέτες της χώρας πάσχιζαν να μπουν σε ένα φωτογραφικό κάδρο» κατέληξε.

Τα ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι τα εξής:

1. Ποια ανταλλάγματα δόθηκαν προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και του ελληνικού τομέα αμυντικής βιομηχανίας & έρευνας. Ποιο τμήμα της συμφωνίας θα δοθεί στην εγχώρια βιομηχανία για υλοποίηση; (άρθρο Χ.1 & Χ.2 της συμφωνίας);

2. Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για τα F-16 και το τελευταίο πρόγραμμα πενταετούς εκσυγχρονισμού και πότε θα υποβληθεί στην Βουλή για έγκριση; Ποιο το ακριβές κόστος της συμφωνίας και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί;

3. Με δεδομένο το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ιδίως στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στην Σούδα;

Documento Newsletter