Τσίπρας από την Κρήτη: «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε»

Τσίπρας από την Κρήτη: «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε»

Την πολιτική βούληση έως το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές, να έχουν δρομολογηθεί τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιφέρεια της Κρήτης, όπως ο βόρειος οδικός άξονας αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Συγκεκριμένα, για τον βόρειο οδικό άξονα είπε ότι στόχος είναι, το 2018 να ξεκινήσει το έργο ενώ για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, είπε ότι στόχος είναι η τρίτη φάση του έργου να ξεκινήσει το 2017, καθώς η πρώτη έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως όποιο περιθώριο υπάρχει από τη σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση θα δίνεται στους πιο αδύναμους, για να σημειώσει ότι από την εφάπαξ 13η σύνταξη, το 40% κατευθύνεται στους δικαιούχους τού ΟΓΑ που είναι οι πιο αδύναμοι συνταξιούχοι.

Οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των αγροτικών συλλογικοτήτων (κίνητρα συμμετοχής, χαμηλότερη φορολογία). Τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν το όχημα για παραγωγή υψηλής υπεραξίας τόνισαν αγρότες. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η απουσία συλλογικής θεσμικής εκπροσώπησης αγροτών, μετά την παρακμή της ΠΑΣΕΓΕΣ. “Δεν μπορεί να κάνει διάλογο η κυβέρνηση με μπλόκα”, ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε.

Οι αγρότες έθεσαν το πρόβλημα με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (εισοδήματος και ΦΠΑ), όπως και για την προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν είναι εξασφαλισμένο (καιρός, ασθένειες, κ.λπ.). 

“Θέλησα να βρεθώ ενώπιος ενωπίω με τους ανθρώπους του μόχθου”

Θέλησα να βρεθώ ενώπιος ενωπίω με τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να ακούσω τα προβλήματα τους και να τους καταθέσω την δική μας οπτική, το σχέδιο μας», τόνισε από τη Μεσαρά ο πρωθυπουργός.

“Βασικό μας μέλημα”, τόνισε, “είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε για ένα νέο μοντέλο για την αγροτική οικονομία και αν δεν συνδυασθεί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας”.

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία που -όπως είπε- δείχνουν ότι η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες, άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια, καταγράφοντας αύξηση των εξαγωγών κατά 12% το 2015, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για το πρώτο εξάμηνο του 2106. Επίσης, όπως ανέφερε, φέτος έχομε σημαντικό ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών που θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. τόνους. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια -κυρίως το 2015 και 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών», τόνισε.

«Αυτό οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες», που «μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να αυξήσετε την παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

“Αποφασισμένοι ό,τι περίσσευμα υπάρχει  να δίνεται κατά προτεραιότητα σ’ αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης”

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας  για μάχες που δίνει η κυβέρνηση, τόνισε πως υπάρχουν θετικά μηνύματα, όπως ότι το 2016 ήταν μια χρονιά που γυρίσαμε στην ανάπτυξη και είχαμε υπεραπόδοση των στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα. «Και όλες οι ενδείξεις λένε ότι το 2016 θα γυρίσομε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι προβλέψεις για το 2017 είναι υπερβολικά θετικές και αισιόδοξες. 

“Ερχόμενοι εδώ παίρνουμε δύναμη για να βγάλουμε τη χώρα έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε”, δήλωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις πιέσεις, ότι περίσσευμα υπάρχει από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε μέχρι σήμερα να δίνεται κατά προτεραιότητα σ’ αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το νόημα είχε η προσπάθεια που κάναμε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και με τη 13η σύνταξη, που την κάνουμε πράξη παρά τις όποιες αντιρρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Βασικός στόχος είναι τα επόμενα χρόνια που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση η ανάπτυξη να μην είναι μια κούφια λέξη», τόνισε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, είναι αυτοί οι αριθμοί να μην είναι κούφια λόγια. Για αυτό, εμείς έχουμε ονομάσει αυτόν το στόχο, στόχο για τη δίκαιη ανάπτυξη, να υπάρξει μέρισμα, κοινωνική αναδιανομή σ’ αυτούς που πρωτίστως έχουν ανάγκη και πλήρωσαν τα βάρη τα χρόνια της κρίσης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το χωροταξικό του Ηρακλείου είναι για ‘Οσκαρ». Αναφερόμενος στο θέμα του Παγκρητίου Σταδίου ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε λέγοντας επί λέξη: «Γνωρίζω το Παγκρήτιο Στάδιο, έχουμε φάει πολλά γκολ από τον ΟΦΗ και τον Εργοτέλη».

Τέλος, υποσχέθηκε αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», εωσότου κατασκευστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι, και ανακοίνωσε τη δρομολόγηση παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Ηρακλείου στον Δήμο, «προς όφελος των δημοτών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με το ekriti.gr στο τέλος της συζήτησης ο κ. Λαμπρινός προσέφερε στον κ. Τσίπρα δύο βιβλία, τη Λέσχη των Ευγενών της Λιάνας Σταρίδα που περιέχει την ιστορία της Λότζια και το Κρητικό Γλωσσάρι του Μαρίνου Ιδομενέως αλλά και το μετάλλιο της πόλης του Ηρακλείου.

Όταν έδωσε στον κ. Τσίπρα το Κρητικό γλωσσάρι με κρητικές λέξεις και τι σημαίνουν ο δήμαρχος τον ρώτησε εάν γνωρίζει τι σημαίνει αφορδακός. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνωρίζει και ο δήμαρχος εξήγησε ότι είναι ο βάτραχος. “Θα το μελετήσω το βιβλίο είναι χρήσιμο” απάντησε ο κ. Τσίπρας. 

Το πρώτο tweet Τσίπρα από την Κρήτη

Το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο twitter για την επίσκεψή του στην Κρήτη, αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως επισημαίνει, «άντεξε στην κρίση και βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Αποτελεί βασικό πυλώνα ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης». 










Documento Newsletter