Με αιχμές προς εκείνους που “δεν χαίρονται” όταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τον Εύοσμο νέα Κέντρα Υγείας αλλά και αλλαγή του χάρτη σημειώνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι λαϊκές περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.
«Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές, για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον Εύοσμο ανακοινώνοντας τη δημιουργία 14ων κέντρων υγείας αστικού τύπου.
«Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
‘Οταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».
Εκείνο που θα ήθελα να μείνει πίσω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα.
Στο τέλος του έτους, όπου ολοκληρώνεται η 1η φάση της μεταρρύθμισης, θα λειτουργούν στη χώρα 239 Τοπικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 10, 2017
H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί μια θεσμική πρωτοβουλία στην οποία η παρούσα κυβέρνηση αποδίδει εμβληματική σημασία. (1/2)
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 10, 2017
H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί μια θεσμική πρωτοβουλία στην οποία η παρούσα κυβέρνηση αποδίδει εμβληματική σημασία. (1/2)
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 10, 2017
Τι είπε ο πρωθυπουργός – Δεν χαίρονται όσοι έχουν συμφέρον από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
«Από την απουσία της πρωτοβάθμιας κάποιοι βγήκαν ωφελημένοι, και σήμερα δίνουμε τεράστιες μάχες να λειτουργήσουν δημόσια νοσοκομεία. Το νοσοκομείο στη Σαντορίνη το κρατούσαν κλειστό αυτοί που ήθελαν να πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα, στο νοσοκομείο Ζακύνθου δεν επιτρέπουν τα χειρουργεία εκείνοι που ζητούν να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Δεν χαίρονται με αυτή τη μεταρρύθμιση όσοι έχουν συμφέρον από την ανάπτυξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που αναπτύχθηκαν ραγδαία στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως ραγδαία αυξήθηκε και η ζήτηση φαρμάκων [..], τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: Δεν έχουμε προκατάληψη με τον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να λειτουργεί με κανόνες, όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου. Δέσμευσή μας είναι η απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα Υγείας και για τον τελευταίο πολίτη.»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «δίνουμε μάχη για να σταματήσει» και απευθυνόμενος προς τους νέους γιατρούς, είπε: «Θέλω με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους γιατρούς που τελειώνουν και παίρνουν τώρα την ειδικότητά τους να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν εδώ.»
«Είναι δύσκολες οι συνθήκες, άφησαν τη χώρα με τα ταμεία άδεια, σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση, οι προηγούμενοι. Εμείς πήραμε τους προϋπολογισμούς και τα καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες στην υγεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν λέει κανείς ότι είμαστε στον παράδεισο, επισήμανε, αλλά δώσαμε μάχη απέναντι σε κατεστημένα και τα καταφέραμε και θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά κυρίως τους γιατρούς τους νοσηλευτές τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δίνουν σκληρή μάχη» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όταν ακούμε ότι η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας είναι σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον τομεάρχη της ΝΔ ότι θα τα αλλάξουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο, τους αφήνουμε, γιατί τώρα τελευταία όλα τα ακούνε πέτσινα, τα αντίμετρα πέτσινα, το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινα τα κέντρα υγείας. Πέτσινη είναι η ευαισθησία τους απέναντι στον λαό». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας» για να προσθέσει ότι «όλα θα έρθουν στο φως».
Ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη. Σε αυτές κατοικούν εργαζόμενοι που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Θα λειτουργήσουν 25 Κέντρα Υγείας: 10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελοκήπους και Μενεμένη, 3 στην Τριανδρία.» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Στην Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν 25 Το.Μ.Υ.: 10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελοκήπους και Μενεμένη, 3 στην Τριανδρία.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 10, 2017
Στην Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν 25 Το.Μ.Υ.: 10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελοκήπους και Μενεμένη, 3 στην Τριανδρία.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 10, 2017
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, δυο χρόνια δίνουμε μια δύσκολη μάχη με το παλιό σύστημα και μέσα, αλλά και έξω, μας έχουν βάλει τη σκανδάλη στον κρόταφο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο, γνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες, αλλά, μετά από 7 χρόνια, ο καθένας από εμάς μπορεί να δει που οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος, υπάρχει ορίζοντας υπάρχει προοπτική. Ας συνεχίσουν έτσι τα ΜΜΕ, όραμά μας πρώτο μέλημα η στήριξη του κοινωνικού κράτους που λεηλάτησαν τα χρόνια της ανάπτυξης και αποτελείωσαν τα χρόνια της κρίσης, θα τα καταφέρουμε».
Περισσότερα για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού:
– Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μέχρι το τέλος του 2017 θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.
– Η κάθε μία μονάδα θα καλύπτει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ευθύνης της και θα αναφέρεται σε περίπου 10.000 με 12.000 ανθρώπους το μέγιστο.
– Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό. Θα γίνουν 1.300 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και 1.700 επαγγελματιών υγείας.
– Μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Δέκα στον Εύοσμο και το Κορδελιό, επτά στην περιοχή της Τούμπας, πέντε στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη και τρία στην Τριανδρία.