Τσιόδρας: Οι έξι λόγοι που οδήγησαν στην εισήγηση για την επαναλειτουργία των σχολείων

Τσιόδρας: Οι έξι λόγοι που οδήγησαν στην εισήγηση για την επαναλειτουργία των σχολείων

Τους έξι λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας να εισηγηθεί την σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων εξήγησε στην σημερινή ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παραθέτει δεδομένα και εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων, το Ευρωπαϊκό CDC. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας: Πρώτον, παρόμοια με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορονοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται με μικρότερη συχνότητα στα παιδιά.

Δεύτερον, τα παιδιά εμφανίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.

Τρίτον, η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μελέτη που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι το ποσοστό των παιδιών που νόσησαν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό ήταν μικρότερο από 1%.

Τέταρτον, τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα εκείνα, σε σχέση με τους ενήλικες. Για την ακρίβεια, τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από ανθρώπους ηλικίας 20 ετών και πάνω, αλλά και τέσσερις φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

Πέμπτον, η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητών. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα γενικές παρατηρήσεις. Μάλιστα, οι μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί σαν πηγή μετάδοσης, έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη επαρκή.

Τέλος, δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να αποτελούν πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου.

«Γιατί έκλεισαν και ανοίγουν ξανά τα σχολεία»

Ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του Documento αναφέρθηκε και στα επιστημονικά δεδομένα που προκάλεσαν το κλείσιμο των σχολείων στις αρχές του Μάρτη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων ήταν λιγότερα. Και ήταν δεδομένα που αφορούσαν όχι το νέο κορονοϊό, αλλά τη γρίπη. Και γίνονταν εκτιμήσεις και προεκτάσεις των εκτιμήσεων, με βάση τα δεδομένα της γρίπης.Βλέποντας όμως την ανησυχητική εκθετική διασπορά του ιού, υπολογίζοντας ότι ένα περίπου 10% θα ήταν σημαντική μείωση της διασποράς στον πληθυσμό εάν αυτή προερχόταν από τα παιδιά, και κάπου τόσο υπολογιζόταν από διάφορα μαθηματικά μοντέλα, θα είχαμε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα να παρέμβουμε.

Και έπρεπε να το κάνουμε νωρίς, έπρεπε να το κάνουμε με ευαισθησία. Έπρεπε να ξέρουμε περισσότερα δεδομένα για το αν τα παιδιά είναι ή δεν είναι ευπαθής ομάδα. Και τότε, είχαμε πολύ λιγότερα δεδομένα από αυτά που έχουμε σήμερα.

Άρα ναι, τα σχολεία δεν τα κλείσαμε, τα σχολεία εισηγηθήκαμε να κλείσουν, ώστε να υπάρχει μια περιορισμένη διασπορά της νόσου σε αυτή την αρχική φάση, με τις αβεβαιότητες που είχαμε τότε, που είναι λιγότερες τώρα. Και νομίζω καλά το κάναμε.

Οι μαθηματικές μας εκτιμήσεις μάς έχουν οδηγήσει, παρά το γεγονός ότι έγιναν ταυτόχρονα το κλείσιμο των σχολείων με κάποιους άλλους χώρους όπως οι χώροι εστίασης των καφέ, των κινηματογράφων εκείνη την εβδομάδα, θεωρούμε πως συμμετείχε σε ένα μικρό ποσοστό στη μείωση του αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας, ο οποίος έπεσε ραγδαία μετά την εφαρμογή του απαγορευτικού.

Άρα, θεωρούμε ότι υπήρξε μια μικρή συμμετοχή των σχολείων και αυτό δεν αναιρεί την απόφαση για να προχωρήσουμε στο άνοιγμα των σχολείων και εξήγησα νομίζω τους λόγους».

Documento Newsletter