«Πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η επιδημία, αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι» είπε επί λέξει από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Σωτήρης Τσιόδρας, παίρνοντας αποστάσεις από την απροθυμία της κυβέρνησης ως προς τη διεκδίκηση της άρσης της πατέντας των εμβολίων.
Ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών προσήλθε στο Κοινοβούλιο μετά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα «διπλά βιβλία» καταγραφής, το ανενημέρωτο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ, το «Μπέργκαμο» της Θεσσαλονίκης, τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων κ.α. Ο καθηγητής παρουσίασε διαφάνειες με σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, δεδομένα που σύμφωνα με τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν είναι ελεύθερα για περαιτέρω επιστημονική επεξεργασία από ερευνητικές ομάδες Πανεπιστημίων. Επιπλέον, δεν ανέφερε λέξη για το αίτημα κατάθεσης των πρακτικών της επιτροπής, γεγονός που έχει κριθεί αναγκαίο ακόμα και από μέλη λοιμωξιολόγους.
Δείτε επίσης: Τσιόδρας: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό
Ο Σ. Τσιόδρας φάνηκε να τάσσεται υπέρ της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «σπάσιμο» της πατέντας των εμβολίων, χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια «δημόσιο αγαθό». Διόλου τυχαίο πως συνέδεσε την ημερομηνία λήξης της πανδημίας με την ανάγκη μετατροπής των πατεντών σε κοινωνικό κτήμα. Όσον αφορά την επιστημονική και την πολιτική αντιπαράθεση που παρατηρείται, έκρινε πως «πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες με συναίνεση και ομόνοια». «Ξέρετε το παράδειγμα των ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο περιοδικό στον κόσμο New England Journal of Medicine να γράφει τα εξής: για τους πολιτικούς ηγέτες: ¨Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανο騻 πρόσθεσε με νόημα.
Κλείνοντας, διατύπωσε την άποψη πως για να τελειώσουμε με την επιδημία πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης. «Αυτά θα συσχετιστούν με την βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο κοινωνικά και οικονομικά, το οποίο θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία και του μειωμένου κοινωνικού κόστους» κατέληξε, με τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και βουλευτή της ΝΔ, Γ. Μπούρα, να σχολιάζει την ώρα που ο κ. Τσιόδρας αποχωρούσε από το βήμα: «Σας ευχαριστούμε για τα πολύ σημαντικά στοιχεία που παρουσιάσατε και μας θυμίσατε τον καθηγητή Τσιόδρα που έγινε ταυτόσημο με τη ζωή όλων μας».