Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέλαβε το ρόλο του εκπροσώπου της απώλειας, της ζωής και της ελπίδας ανάλογα με την ταλάντευση της επιδημιολογικής καμπύλης. Διαχειρίζεται μία συνθήκη βιοπολιτικής προκειμένου να αναπτυχθούν τα κοινωνικά αντισώματα για τον περιορισμό του ιού. Όπως όλοι, έχει κάθε δικαίωμα στο λάθος. Ταυτόχρονα, είναι ο μόνος που δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στην πολιτική.
Για τους ετοιμόλογους της κακεντρέχειας, δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης του επιστήμονα Τσιόδρα. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο που καθημερινά καταγράφει, χαράζει και επικοινωνεί την πορεία αντιμετώπισης μίας πανδημίας είναι ανάγκη που δύσκολα υποσκελίζεται. Ωστόσο, κανένα αξίωμα δεν βρίσκεται σε συνθήκες καραντίνας. Ειδικά, όταν έχουν συμβεί τα εξής:
Τον Ιανουάριο, με βάση τα τότε επιστημονικά δεδομένα, ο Σ. Τσιόδρας διαβεβαίωνε πως ο ιός είναι λιγότερο επικίνδυνος από τους κορονοϊούς που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν. Έπειτα, σε συνθήκες καραντίνας, έκανε έκκληση να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας. Ωστόσο, επέλεξε να ψάλλει σε live μετάδοση και με τις κάμερες «παρά πόδα» έξω από το ναό των Σπάτων.
Ακολούθησε η αναδίπλωση ως προς την χρήση της μάσκας. Για να είμαι δίκαιος, ακόμα και όταν ο καθηγητής χαρακτήρισε επικίνδυνη τη χρήση της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Πάρα ταύτα, από εκεί που οι πολίτες αντιλήφθηκαν τη μάσκα ως κίνδυνο, τώρα θα κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου εάν δεν την φορούν.
Από το ένα άκρο στο άλλο πέρασε ο κ. Τσιόδρας και για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα παιδιά στους ενήλικες. «Μία άλλη σημαντική πρόκληση, με αβεβαιότητες για την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα», ήταν η εισαγωγική του αναφορά πριν χαρακτηρίσει ασυνήθιστη τη μετάδοση του ιού από τα παιδιά στους ενήλικες. Ακόμα κι αν τα επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν άρδην, πώς εξηγείται αυτή η απόκλιση; Τη στιγμή, μάλιστα, που «ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική», όπως περιέγραψε την κατάσταση ο καθηγητής, συνοδεύεται με την απουσία έστω κι ενός πολιτικού επιχειρήματος για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία έκλεισαν πριν το lockdown.
Εάν η απάντηση στα παραπάνω είναι η αδιαμφισβήτητη επιτυχία των μέτρων, τότε πρέπει να απαντηθεί γιατί αίρονται συγκεκριμένα μέτρα που οδήγησαν σε αυτήν την επιτυχία. Για παράδειγμα, στις 22 Απριλίου, ο καθηγητής δήλωνε ότι το κλείσιμο των σχολείων επέδρασε 15 έως 20% στον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Αναθεωρήθηκαν και αυτά τα επιστημονικά δεδομένα ή κρίνεται προτιμότερο να προστεθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού κατά 15 έως 20%;
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν εάν η επιστήμη υποχωρεί μπροστά στα διλήμματα της πολιτικής και της οικονομίας. Εάν, τελικά, η ανοσία της αγέλης με χρήση μάσκας και γαντιών είναι η μόνη λύση λόγω έλλειψης εμβολίου, τότε η επιστημονική άποψη πρέπει να είναι κρυστάλλινη και να μην προσαρμόζεται εντός πολιτικών ορίων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι πολιτικός και οφείλει να διαφυλάσσει το επιστημονικό κύρος από τους συμψηφισμούς της διακυβέρνησης. Πρωτίστως, για λόγους κοινωνικής αναγκαιότητας. Γιατί είναι κοινωνικά αναγκαίο οι πολίτες να μην χάσουν την πίστη τους στους ειδικούς τώρα που ξεκινά «ο χορός της αβεβαιότητας».