Τσίμπημα από καφέ αράχνη – ερημίτη: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

Σε τραγωδία εξελίχθηκαν οι διακοπές ενός 48χρονου στην Ηλεία, ο οποίος κατέληξε μετά από τσίμπημα, πιθανότατα καφέ αράχνης.

«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Δυστυχώς από τις περιγραφές κι όλα αυτά θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τον τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Ήμασταν πάρα πολύ συγκλονισμένοι», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.

Διαβάστε επίσης: Πύργος: Από τσίμπημα καφέ αράχνης πέθανε ο 48χρονος – Δεν υπάρχει αντίδοτο, λένε οι γιατροί (Video)

Καφέ Αράχνη – Ερημίτης

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα από το τσίμπημα της καφέ αράχνης – ερημίτη, η οποία φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο του 48χρονου; Πώς μπορούμε να τις ξεχωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αποφύγουμε;

Σύμφωνα με άρθρο της Αντωνίας Χαιρετάκη, μοριακής βιολόγου – γενετίστριας, η καφέ αράχνη ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

Αν όμως υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.

Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του -π.χ. σε ένα φορεμένο ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.

Τα συμπτώματα

  • Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος
  • Εφίδρωση
  • Γενικότερη αδιαθεσία
  • Δημιουργία εξανθημάτων

Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτή θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.

Επιπλοκές

Μπορεί το τσίμπημα από την καφέ αράχνη ερημίτη να οδηγήσει κάποιον στο θάνατο;

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται το τσίμπημα από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου και θεραπεύεται μόνο του, χωρίς την παρουσία επιπλοκών.

Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να αναζητήσει κάποιος άμεσα ιατρική βοήθεια εφόσον τσιμπηθεί από μια τέτοια αράχνη, καθώς στην περίπτωση που εμφανίσει επιπλοκές, αυτές είναι αρκετά σοβαρές.

Συγκεκριμένα, οι επιπλοκές είναι τρομερά σπάνιες και περιλαμβάνουν:

  • διαταραχές στην πήξη του αίματος
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • κώμα ή ακόμα και θάνατο
  • Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν κυρίως σε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την καφέ αράχνη ερημίτη;

Οι καφέ αράχνες ερημίτες προτιμούν τα ζεστά κλίματα, ζουν κυρίως στο σκοτάδι και βρίσκονται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, όπου μπορούν να προστατευτούν. Ακόμα είναι αρκετά πιθανό να της βρει κανείς στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα. Οι αράχνες αυτές εμφανίζονται κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αμερική.

Διαβάστε επίσης:

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Κάλεσμα ΗΠΑ, Αίγυπτου και Κατάρ σε Ισραήλ-Χαμάς για νέες διαπραγματεύσεις

Γαλάζια παιδιά του κομματικού σωλήνα οι διοικητές ΥΠΕ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη, εκκενώθηκαν 9 χωριά – Ανυπολόγιστη καταστροφή (Photos-Video)

Μισή φέτα, μισό αρνί, μισές διακοπές, μισή ζωή

Ετικέτες