Τσελέντης για σεισμούς στη Θήβα: Πάνω από 5.500 μικροσεισμοί σε δύο χρόνια – Ακόμη και 5 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν ζημιά

Τσελέντης για σεισμούς στη Θήβα: Πάνω από 5.500 μικροσεισμοί σε δύο χρόνια – Ακόμη και 5 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν ζημιά

Στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Θήβα, αναφέρθηκε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών καθηγητής Άκης Τσελέντης επισημαίνοντας πως έχουν γίνει 5.500 μικροσεισμοί σε δύο χρόνια.

«Ανησυχώ διότι το 1914 είχαμε ένα σεισμό 6,3 Ρίχτερ και είχε προκαλέσει τρομακτικές ζημιές στη Θήβα. Δε σημαίνει ότι αυτή η ακολουθία τώρα είναι προσεισμική διότι κοιτάμε διάφορες παραμέτρους οι οποίες δεν μας δείχνουν ότι είναι προσεισμική ακολουθία. Αλλά και ένας σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ, άμα γίνει κάτω από τη Θήβα, επειδή η Θήβα έχει πολύ άσχημες εδαφικές συνθήκες… υπάρχουν πολλά σπίτια που είναι σε άσχημες συνθήκες θεμελίωσης όπως υπάρχει και αυθαίρετη δόμηση και αυθαίρετες επεκτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης επισήμανε πως η περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα ωστόσο όπως διευκρίνισε δε βλέπει κάποια μετατόπιση σε αυτά τα ρήγματα. Υπάρχει όπως είπε μια δράση ανατολικά της Θήβας και ένα ρήγμα βόρεια της Θήβας αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση άλλων μεγάλων ρηγμάτων στην περιοχή.

Ο κ. Τσελέντης προχώρησε επίσης και σε μια σχετική ανάρτηση στο facebook όπου και αναφέρεται στο ρήγμα της Θήβας. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 05:12 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 48 χλμ. ΒΔ των Αθηνών όπου έγινε αισθητός.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χλμ. Α της πόλης της Θήβας με εστιακό βάθος 14Χμ.
Στο χάρτη παρουσιάζονται όλοι οι σεισμοί με μέγεθος >=4 που έχουν γίνει από το 2020 που ξεκίνησε η δράση στη περιοχή (4.4R, 4 Δεκ. 2020 ) με το τελευταίο το σημερινό με τον αριθμό [5].
Η σεισμική δράση συσχετίζεται με δύο ρήγματα, που είναι στις τεκτονικές δομές του ρήγματος Υλίκης και ρήγματος Καλλιθέας (Ανατολικά).
Μετατόπιση της σεισμικότητας προς άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής δεν βλέπουμε. Βέβαια το ρήγμα της Καλλιθέας θέλει κάποια προσοχή γιατί το 1914 μας είχε δώσει ένα κάπως ισχυρό σεισμό αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία ακρίβεια στον υπολογισμό των επικέντρων κσι των μεγεθών. Υπήρξαν όμως σημαντικές καταστροφές στη Θήβα!
Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρός σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο.
Όπως συνιστούμε πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, που έχουμε αυξημένη σεισμική δράση, κοντά σε αστικά κέντρα απαιτείται κάποιος βαθμός ετοιμότητας και οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης.
Το Γεωδυναμικό έχει πυκνώσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στη περιοχή και μελετά με μεγάλη ακρίβεια το φαινόμενο.
(**) Στο διάγραμμα ο χρόνος είναι Greenwich (-3h)
(**) Οι σεισμικές τομές είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης που έκανε ο εξαιρετικός συνεργάτης μου Αναπλ. Καθηγ Γιώργος Καβύρης στο Παν/μιο Αθηνών με τον οποίο έχουμε στενή συνεργασία για την ερμηνεία του φαινομένου.

Ετικέτες

Documento Newsletter