Τσεκούρι από τον Σεπτέμβριο στα επιδόματα ανεργίας – Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους

Τσεκούρι από τον Σεπτέμβριο στα επιδόματα ανεργίας – Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους

Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους με στόχο το ψαλίδισμα των δαπανών της ΔΥΠΑ και το ροκάνισμα χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυτήν τη φορά ανέλαβε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιτεθεί στους ανέργους ώστε να εγείρει τον κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον τους. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει «να είναι αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν» προκαλεί μεν θυμηδία, ωστόσο γίνεται την κατάλληλη στιγμή δεδομένου ότι έρχεται «φωτιά και λεπίδι» από τον Σεπτέμβριο σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους.

Ο στόχος διττός: από τη μια το ψαλίδισμα του συνολικού ποσού που δαπανάται για επιδόματα ανεργίας μέσω της βαθιά ελλειμματικής από τη δράση του διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτη ΔΥΠΑ και από την άλλη το «φάγωμα» του πακτωλού εκατομμύριων, άνω του 1 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα κατάρτισης.

Η κλιμακωτή μείωση που βαφτίζεται αύξηση

Ο τρόπος για να αρχίσουν τις επικοινωνιακές τσιχλόφουσκες περί αύξησης του επιδόματος ανεργίας και κυβερνητικής «ευαισθησίας» απέναντι στο φαινόμενο της ανεργίας έχει ήδη βρεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που έχει ετοιμαστεί και οσονούπω, εντός του Ιουλίου, θα δημοσιευτεί θα προβλέπεται η αύξηση του ποσού του επιδόματος στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου (από 55% που είναι σήμερα) για το πρώτο τρίμηνο και μετά θα ακολουθεί μείωση για κάθε επόμενο τρίμηνο μέχρι να συμπληρωθεί το δωδεκάμηνο.

Εδώ τίθενται τα δύο πρώτα φίλτρα που θα φέρουν μειώσεις στο τελικό ποσό που δαπανά η ΔΥΠΑ για τα επιδόματα ανεργίας καθότι το τελικό ποσό αλλά και η διάρκεια που θα λαμβάνει το επίδομα ο δικαιούχος προτού αρχίσουν οι τρίμηνες μειώσεις θα εξαρτώνται από τη διάρκεια της εργασίας και το ύψος των αποδοχών. Η άμεση συνέπεια είναι να βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι όσοι εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή έχουν μικρό διάστημα εργασίας σε κάποιον εργοδότη. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Εργάνης για το 2023, 578.744 μισθωτοί εργάζονταν κάτω από 35 ώρες εβδομαδιαίως. Ολοι αυτοί, που είναι προφανές ότι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα βρεθούν «γυμνοί» αν απολέσουν την εργασία τους, υπό το βάρος του κόστους ζωής που γεννά ο πληθωρισμός της απληστίας, αφού θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν!

 

Τα φίλτρα της κατάρτισης

Από την άλλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδοτούμενης ανεργίας το επίδομα θα είναι συνδεδεμένο αφενός με τα προγράμματα κατάρτισης και αφετέρου με την εξεύρεση θέσης εργασίας διά της ΔΥΠΑ. Αν κάτι είναι δεδομένο, είναι ότι τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης καθίστανται αναγκαία για το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού. Ομως, όποιος έχει εντρυφήσει στα προγράμματα κατάρτισης κυρίως του πρώην ΟΑΕΔ αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης εύκολα συνάγει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μηχανή που απορροφά κεφάλαια και αλέθει κρατικό και κοινοτικό χρήμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να μη διακοπεί το επίδομα ανεργίας θα πρέπει ο άνεργος:

Υποχρεωτικά να παρακολουθεί προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ. Αν κάποιος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, τότε θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος.

Υποχρεωτικά, αν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του, θα πρέπει ακόμη και αν δεν τον καλύπτει (λόγω απόστασης, κακών συνθηκών εργασίας κ.λπ.) να μην τη διακόψει.

 

Θα διακοπεί το εποχικό επίδομα ανεργίας;

Η κυβέρνηση το είχε ήδη αποφασίσει πριν από τις ευρωεκλογές. Για να μειώσει το ετήσιο κονδύλι των επιδομάτων ανεργίας θα καταργούσε τόσο το εποχικό επίδομα όσο και το επίδομα της μακροχρόνιας ανεργίας. Σε αυτή την κατηγορία των ανέργων που το καλοκαίρι εργάζονται στον τουριστικό τομέα επιτέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, τρεις μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών όταν ανέφερε ότι «το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει να είναι αντικίνητρο για την εργασία».

Το συντριπτικό εναντίον της αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει θέσει εν αμφιβόλω την πρόθεση κατάργησης. Αλλωστε με βάση την εγγεγραμμένη ανεργία του Φεβρουαρίου 2024, όταν δεν υφίσταται τουριστική περίοδος, οι άνεργοι που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχονται περίπου σε 115.000. Η κυβερνητική πρόθεση κατάργησης είναι ενεργή και για το επίδομα ύψους 200 ευρώ που αφορά τη μακροχρόνια ανεργία.

 

Το κρυπτόμενο φίλτρο των μισθών

Αλλη μια «ψευδής έκρηξη» κυβερνητικής ευαισθησίας σε βάρος όσων χάσουν την εργασία τους είναι η συνάρτηση του καταβαλλόμενου μισθού όσο διαρκούσε η εργασία με το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις συντείνουν στο γεγονός ότι το επίδομα με βάση τους μισθούς για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών (ας μην ξεχνάμε ότι ο μέσος μεικτός μισθός είναι 1.250 ευρώ αλλά ο καθαρός είναι 984 ευρώ) θα μειωθεί και θα είναι αυξημένος για μισθωτούς που ανήκουν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Για να δώσουμε απολύτως την εικόνα, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2023, μόλις 433.077 σε σύνολο 2,3 εκατ. μισθωτών αμείβονται με μηνιαίο μισθό άνω των 1.500 ευρώ. Αυτοί αναμένεται να ωφεληθούν από τις επερχόμενες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας. Οι υπόλοιποι 1,8 εκατ. μισθωτοί αν απολέσουν την εργασία τους, θα βρεθούν να αντιμετωπίσουν την περίοδο της ανεργίας με πετσοκομμένα τα ήδη ισχνά επιδόματα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν χάνει τα λόγια του στο debate… (Video)

Politico: Ψυχρολουσία στους Δημοκρατικούς με τον Μπάιντεν στο ντιμπέιτ – «Πρέπει να αποσυρθεί»

Κύρτσος: Η Δύση απαξιώνεται με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό

Πετάνε το μπαλάκι για τις τρύπες στο ΕΣΥ – Μητσοτάκης και Αδωνης επέμεναν ότι έκαναν τις προσλήψεις που χρειάζονταν, ωστόσο τα κενά παραμένουν

«Πράσινο φως» στις Βρυξέλλες: Ποια είναι η τριάδα στην κορυφή της ΕΕ – «Καρφιά» από τη Μελόνι

Της υπογραφής το κάγκελο

Αβοήθητοι στη λεωφόρο της αδιαφορίας

Ενας μισθός μόνο για τα ναύλα – Είδος πολυτελείας οι διακοπές

Ιστορικό draft στο NBA: Ο πατέρας ΛεΜπρόν και ο γιος Μπρόνι Τζέιμς θα παίξουν μαζί στην ίδια ομάδα (Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter