Τσακαλώτος: «You haven’t seen anything yet»

Τσακαλώτος: «You haven’t seen anything yet»

Ως προμήνυμα αλλαγής συσχετισμών θεωρεί το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, με τον επίλογο του στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών να συμπυκνώνει σε λίγες γραμμές τα προγραφόμενα.

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το πολυνομοσχέδιο δίνει το αφήγημα για το πώς θα βγούμε από την κρίση, αλλάζοντας την ισορροπία «για το τι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και τί κάνουμε για τις ανάγκες της κοινωνίας». «You haven’t seen anything yet», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε το λόγο του ο υπουργός, εννοώντας πως πλέον οι ετεροβαρείς ισορροπίες νομοθέτησης σε σχέση με το τι ζητούν οι πιστωτές και το τι πραγματικά απαιτεί η κοινωνία αλλάζουν προς το καλύτερο.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και είναι το πρώτο πολυνομοσχέδιο που κατά κόρον υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά» τόνισε. «Η σοβαρή ερώτηση κ. Μαυρωτά είναι γιατί καμία κυβέρνηση πριν από μας δεν έφερε το Κτηματολόγιο. Από την οθωμανική περίοδο περιμένουμε κάποιος να φέρει κάτι για αυτό το πράγμα και το φέραμε εμείς», ήταν η απάντηση στις σχετικές αναφορές του βουλευτή του Ποταμιού. Συμπέρανε δε πως αυτή η κυβέρνηση λύνει προβλήματα που χρονίζουν και το έχει καταλάβει τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και στο εξωτερικό.

Οικογενειακά επιδόματα

Αντικρούοντας την κριτική του ΚΚΕ περί αναδιανομή της φτώχειας για τις αλλαγές που επέρχονται στα οικογενειακά επιδόματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε περήφανος που η Θεανώ Φωτίου «έκανε προσπάθειες για να έχουμε αυτήν την στρατηγική για το παιδί», συμπληρώνοντας πως το 80% από αυτά τα λεφτά προήλθαν από την επισκόπηση δαπανών. «Όλα τα λεφτά πήγαν για επιδόματα παιδιών ή άλλα πράγματα που αφορούν τα παιδιά» εξήγησε.

Πλειστηριασμοί Δημοσίου

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το μόνο που αλλάζει είναι ότι η ΑΑΔΕ θα κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο. Επ’ αυτού, προανήγγειλε πως θα κατατεθεί σχετική τροπολογία που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Απεργίες σε πρωτοβάθμια σωματεία

«Πέρασε και το χάσαμε» είπε σχετικά με την τροποποίηση που θα επέλθει για την απαρτία που θα απαιτείται (50% από οικονομικά τακτοποιημένα μέλη) σε μια συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου για την κήρυξη απεργίας. «Δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε» τόνισε και πρόσθεσε πως «ούτε θα δεχόμασταν αυτό που λέει η ΝΔ». Εξήγησε, επίσης, πως υπήρχαν τρεις διαπραγματευτικοί πυλώνες με τους δανειστές:

  • Συλλογικές διαπραγματεύσεις,
  • Συνδικαλιστικός Νόμος,
  • Ομαδικές Απολύσεις.

«Μόνο αυτό πέρασε από το ΔΝΤ» παραδέχτηκε και συμπλήρωσε πως πρέπει να δούμε πόσο βάρος έχει αυτό το μέτρο, αναλύοντας ότι πιο κομβική παράμετρος σε αυτή την προβληματική είναι «το πώς θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους για να συμμετέχουν στα συνδικάτα».

«Η συζήτηση πρέπει να έχει διάφορα σκέλη» υπογράμμισε, παραθέτοντας στη συνέχεια πως ο πρώτος είναι το γιατί δεν είναι διεκδικητικοί οι εργαζόμενοι, ο δεύτερος είναι ο σαθρός συνδικαλισμός ΠΑΣΟΚ– ΝΔ που κληρονομήσαμε, και ο τρίτος είναι το πώς ενεργοποιούνται οι εργαζόμενοι. «Δεν θωρώ ότι αυτό το μέτρο είναι εμπόδιο στην ενεργοποίηση των εργαζομένων» υπογράμμισε.

Documento Newsletter