Τσακαλώτος: Το 2,8% ανάπτυξη δεν βγαίνει, θα κόψουν κοινωνικό κράτος (Audio)

Τσακαλώτος: Το 2,8% ανάπτυξη δεν βγαίνει, θα κόψουν κοινωνικό κράτος (Audio)

«Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες, τι θα κάνουν στην Υγεία, την Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Από πουθενά δεν «βγαίνει» η ανάπτυξη 2,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει και ευχολόγια για το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας στον πρόλογό του, τόσο αυτοί που «έχουν δαγκώσει τη λαμαρίνα» του νεοφιλελευθερισμού όσο και οι ρεαλιστές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτουν αυτό το στόχο για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό -και το χειρότερο, αν δεν βγει, θα κόψουν κοινωνικό κράτος, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες, τι θα κάνουν στην Υγεία, την Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος», είπε ξεκινώντας ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες, φαντάζομαι ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δεν είναι σίγουρο εάν θα γίνουν αποδεκτά, θα τα συζητήσουν ή θα έχουν ερωτήματα οι θεσμοί».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν το διαβάσετε -και βλέπετε να χαμογελάω, αλλά είναι μία πικρία- για το χρέος, αυτά που λέει είναι σαν να μιλούσα εγώ: τι ωραία έγινε, πώς κανονίστηκε, πώς έχουμε καθαρό διάδρομο, πώς χτίστηκε το μαξιλάρι, πώς το μαξιλάρι μας επιτρέπει να βγούμε στις αγορές… Η πρώτη αναντιστοιχία με όσα έλεγαν πριν είναι σε αυτό: έχουμε μία κυβέρνηση που καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού που αναιρεί όλη την ρητορική» της προεκλογικά και την περασμένη τετραετία.

«Το μεγάλο ερωτηματικό», όπως τόνισε, είναι τα πλεονάσματα, καθώς «αφού είχε σχέδιο φοροελαφρύνσεων, γιατί να μην χτίσει πάνω στο μαξιλάρι για να μειώσει 1% το πλεόνασμα, να έχει 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα μέτρα για τις δικές της φοροελαφρύνσεις; Είναι παράξενο. Ήθελε να κάνει το καλό παιδί; … Άκουσα τον κ. Σταϊκούρα να λέει ότι “δεν είναι της ώρας” και θα χτίσουν πρώτα την αξιοπιστία της κυβέρνησης», αλλά «η αξιοπιστία δεν χτίζεται με το να λες “θα είμαι αξιόπιστος”, το κάνεις με το περιεχόμενο ενός προϋπολογισμού. Όταν μιλάς αυθαίρετα για ανάπτυξη 2,8% -αφήνω το 4% που έλεγαν και δεν υπάρχει πουθενά, αυτό το 2,8% δεν βγαίνει από πουθενά. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο λέει ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ όσων λέει η κυβέρνηση και όλων των διεθνών οργανισμών που κυμαίνονται στο 2%». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στον πρόλογό του, το προσχέδιο θέτει και σειρά επιπλέον αστάθμητων παραγόντων, για την πορεία του Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, κτλ., προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

«Το 2,8% δεν είναι ο αριθμός που πραγματικά προβλέπουν, είναι αυτό που χρειάζονται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, backward engineering όπως λέγεται … Λες τι χρειάζομαι για να κλείσει ο προϋπολογισμός; 2,8%. Τι πρέπει να υπάρξει για να έχω 2,8%; Αυτά. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μέτρα. Κλείνουν το κενό με μεγαλύτερη ανάπτυξη, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που υποτίθεται ότι θα φέρουν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, μειώνουν το “ταβάνι” των δαπανών (και δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι στην Υγεία, την Παιδεία, κτλ. κ.ά)», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σημείωσε μάλιστα ότι «μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν… true believers που “έχουν δαγκώσει την λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού”, ότι αν μειωθεί η φορολογία θα υπάρχει φοβερή ώθηση στην οικονομία … ο κ. Σκυλακάκης π.χ. το πιστεύει ο άνθρωπος … υπάρχουν και οι ρεαλιστές … αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν τους πολυπειράζει αν δεν τους βγει. Αν έχουν έλλειμμα, θα κόψουν το κοινωνικό κράτος … κάθε εμπόδιο σε καλό, γι’ αυτούς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπήρχε μνημονιακή δέσμευση για σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές και έτσι αυξανόταν, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μην πάρει περισσότερα από τους πολίτες αλλάζοντας τους συντελεστές, «δεν επιτρέπαμε η αύξηση των αντικειμενικών να οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα … αυτοί τα αυξάνουν, κατά 140 εκατ. ευρώ. Το Καλοκαίρι λένε “δίνουμε 200 εκατ. ευρώ”, το Φθινόπωρο λένε “παίρνουμε πίσω 140 εκατ. ευρώ” … πρέπει να περιμένουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, να δούμε ποιος θα το πληρώσει αυτό».

«Όταν φέρνεις 1,2 δισ. ευρώ μέτρα και τα μισά είναι για τον φόρο των επιχειρήσεων, δείχνεις την ταξική σου μεροληψία … με κατηγορούσαν στη Βουλή, αλλά μπροστά σε αυτούς, δεν είμαι άξιος ούτε κορδόνια παπουτσιού να δέσω, είναι εντελώς ταξικό αυτό το 50% στις επιχειρήσεις», όπως σχολίασε ο ίδιος.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις «κωλοτούμπες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, σχολιάζοντας ότι «μετά την φάση της καταστροφολογίας για συντάξεις, μνημόνια, χρέος, για 2-3 μήνες είχε μία έξυπνη πολιτική: μείωση φόρων, νέες θέσεις εργασίας, ασφάλεια. Πολύ εύκολο μήνυμα για τον καθένα, ενώ στην Αριστερά είναι πάντα πιο πολύπλοκο το μήνυμα, γιατί παλεύει στις κυρίαρχες ιδέες». Ωστόσο, στη συνέχεια «αυτό το simple story πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική … έτσι, για την ανάπτυξη 4% “είπα μία κουβέντα, το κάνω 2,8% και να δούμε” … είπαν για φοβερές φοροελαφρύνσεις … δεν θα κάνουν οι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, την μεγάλη διαφορά στην μεσαία τάξη … αυτό είναι το κόστος του να έχεις ένα simple story … στην αρχή όλοι λένε ότι θα κερδίσουν … μετά, φαίνεται αν θα κερδίσει ο ένας ή ο άλλος».

Το δεύτερο είναι, κατά τον ίδιο, ότι στην Πορτογαλία «η Αριστερά μπορούσε να συνεννοηθεί, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών συνεργάστηκε με το Μπλόκο που δεν του “κόστισε” καθόλου, από 10,3% πήγε στο 9,7%, μόνο το ΚΚ έχασε».

«Δεν δημιουργήθηκε επίσης αντικυβερνητικό μπλοκ», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος για την Πορτογαλία, ενώ «εδώ δημιουργήθηκε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν αντιμετωπίσαμε όσο γρήγορα έπρεπε, με την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛΛ, το νέο σχήμα του Βαρουφάκη, το ΚΚΕ. Αυτό δημιούργησε μία απομόνωση». Ειδικά για το ΚΙΝΑΛΛ, είπε ότι είναι «αχαρακτήριστη η θέση του, σε όλα τα ζητήματα. Με ποια μεριά είναι, τόσο το ΚΙΝΑΛΛ όσο και η βάση του; αναρωτήθηκε. Για τις ανισότητες τις κοινωνικές, τις περιφερειακές, τους μετανάστες, την κλιματική αλλαγή; Σε όλη την Ευρώπη οι Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν να αναθεωρούν … οι δικοί μας εδώ πέρα, δεν το έπιασαν», ενώ «έχουμε και ένα ΚΚΕ πολύ σκληρό, δεν καταλαβαίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να θεωρείς ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε χειρότερα για να πάνε καλύτερα».

Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί οργανωτικά στο εκλογικό του ποσοστό, ο ίδιος είπε ότι «χρειάζεται και να έρθει κόσμος με κοινωνικές εμπειρίες, από τους συλλόγους γονέων ως την τοπική αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια … χρειαζόμαστε να μάθουμε από τους νέους ανθρώπους», όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι αν και δεν πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διάδραση στην διαδικασία, είναι καλό να αναζητηθούν καινούργιες μέθοδοι επικοινωνίας και μία νέα οργάνωση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων για κάποια θέματα μέσω ψηφιακών εργαλείων.

Πηγή: Στο Κόκκινο 

Documento Newsletter