Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα και την «ένταξη της Ελλάδας στο QE».
Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για ΠΝΠ σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε συναινετικοί, αλλά συναίνεση δεν σημαίνει να αφήνουμε να ακούγονται ψέματα», απαντώντας στη συνέχεια στα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας τον να καταθέσει τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του 2015.
«Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα ταμειακά διαθέσιμα και είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να μας βάλει στο QE ενώ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν αποκλεισμένοι από αυτό το πρόγραμμα από το 2015. Του απαντώ. Η χώρα το 2015 είχε άδεια ταμεία και μη βιώσιμο χρέος.
Τον καλώ να καταθέσει τώρα τα επίσημα τα στοιχεία. Τι διαθέσιμα άφησε η ΝΔ τον Γενάρη του 2015; Αν η πανδημία είχε χτυπήσει την χώρα αντί για τον Μάρτη του 2020, τον Μάρτη του 2015 θα είχε ή όχι χρεοκοπήσει άμεσα η χώρα με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ; Ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι μας έβαλε ο κ. Μητσοτάκης τώρα στο QE. Λες και η ένταξη στο Pandemic Emergency Purchase Programme- και όχι QE- είναι άσχετη με την πανδημία (pandemic=πανδημία).
Θα κάνει ποτέ ο κ. Σταϊκούρας μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει τώρα στην ελληνική οικονομία;
Συναίνεση κ. Σταϊκούρα σημαίνει να καταθέτουμε προτάσεις. Κοστολογημένες και εφαρμόσιμες. Επίσης σημαίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διαφορετικές θεωρήσεις για την πραγματικότητα που ζούμε και για το πώς θα βγούμε από την οικονομική πτυχή της κρίσης.
Αυτό θα πει χρήσιμη αντιπολίτευση. Έχετε ακούσει κάποιες από τις προτάσεις μας και καλώς. Με τις υπόλοιπες που διαφωνείτε θα μας πείτε γιατί; Είστε ικανοποιημένοι με όσα έχετε κάνει; Είναι 533 αρκετά για τον κόσμο; Καλώς απολύθηκαν όσοι απολύθηκαν; Είναι αρκετά τα μέτρα για την οικονομία;
Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να ακούγονται τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα του παρελθόντος, να λαμβάνονται ημίμετρα, να μην γίνεται ουσιαστική συζήτηση».