Τσακαλώτος: «Καλά νέα», έχει αρχίσει η συζήτηση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης

Τσακαλώτος: «Καλά νέα», έχει αρχίσει η συζήτηση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης

«Καλά νέα» χαρακτήρισε ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ε.Ε για τα προβλήματα της ευρωζώνης και κυρίως την πολιτική που ακολουθείται για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, «κινδυνεύει η ευρωζώνη γιατί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τα προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων τάξεων». «Έχει πρόβλημα να ακούσει αυτά τα προβλήματα και δεν τα ενσωματώνει». ‘Όμως, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «τα καλά νέα είναι ότι αυτή η συζήτηση στην Ευρώπη τώρα έχει αρχίσει» υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται από τα Eurogroup. Όπως είπε σήμερα «γίνεται μία έντονη συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις».

«Εγώ ποτέ δεν ήμουν πολέμιος της Ε.Ε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας όμως ότι «αν διαλυθεί η Ε.Ε αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι οι δυνάμεις του εθνικισμού. Θα οδηγηθούμε στην δεκαετία του 1930». Ειδικά για την ευρωζώνη επισήμανε ότι «η άποψή μου σαν οικονομολόγος είναι ότι αν μια χώρα φύγει από την Ευρωζώνη η ευρωζώνη θα έχει τεράστιο πρόβλημα» αφού «η νομισματική ένωση είναι μία αμετάκλητη υπόσχεση ότι καμία χώρα δεν θα κάνει υποτίμηση». Έτσι «αν μία χώρα κάνει υποτίμηση τότε μετατρέπεται σε μία ζώνη σταθερών ισοτιμιών» και είναι ευάλωτη σε φαινόμενα κρίσεων, «εμείς παλεύουμε για να μην φτάσουμε εκεί».

Για το Ελληνικό

«Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις» επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας σχετικά με την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό δηλώνοντας όμως ότι «αυστηρό χρονοδιάγραμμα όταν τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου της ελληνικής κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρχει». Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «όταν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, ή θα υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές ή θα υπάρχουν διαταγές των υπουργών» αφού οι αρχές «δουλεύουν με τους δικούς τους χρόνους». Πάντως αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιμέρους εκκρεμότητες του θέματος λέγοντας ότι «προχωράει το έργο όπως θέλουμε όλοι». Αναφερόμενος στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης σημείωσε «υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης το έργο να τελειώσει όσο πιο γρήγορα» αφού «εκτός από τις δράσεις που σας είπα έχουμε και την στελέχωση του γραφείου του ελληνικού». Εκτίμησε πως «το θέμα με το δασαρχείο και την αρχαιολογική υπηρεσία θα λυθεί πάρα πολύ γρήγορα».

Από την πλευρά του ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως «το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει» αναρωτώμενος επί παραδείγματι «γιατί κάνει 8 μήνες το δασαρχείο» ενώ «το θέμα έχει λυθεί στο γενικό λογιστήριο του κράτους» μιλώντας για πολύμηνη καθυστέρηση.

Για την μεταστέγαση υπηρεσιών

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Λυκούδη, για την μεταστέγαση υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέθεσε αναλυτικά το πρόγραμμα αναφέροντας ότι υπάρχουν σειρά από καθυστερήσεις που οφείλονται σε προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Μάλιστα αναφέρθηκε στην γνωστή βρετανική σειρά “Yes minister” λέγοντας πως όπως εκεί έτσι και στην πραγματικότητα «ο γραφειοκράτης πάντα βρίσκει λόγους να καθυστερήσει την διαδικασία». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμειωσε ότι το 2017 θα υπάρξει «επισκόπηση δαπανών για όλα τα υπουργεία» αφού «υπάρχουν και σπατάλες στις παραγγελίες και στις συμβάσεις με τηλεφωνικές εταιρίες που πρέπει να εξετάσουμε». ‘Όπως επισήμανε «έτσι θα βρούμε πόρους για κοινωνικές δαπάνες και άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Για την Εθνική Ασφαλιστική

Ο Ε. Τσακαλώτος απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη για το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αναφερόμενος στις αιτίες της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής επισήμανε ότι «αυτό το θέμα έχει σχέση με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών» αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, «από την στιγμή που μία τράπεζα παίρνει κρατική βοήθεια έχει ένα πλεονέκτημα». Ο Ε.Τσακαλώτος επισήμανε ότι για την πώληση αυτή «υπάρχει σχέδιο από το 2014». Διευκρίνισε ότι «εμείς νομίζαμε ότι δεν έπρεπε να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική» γιατί «αδικείται η Εθνική Τράπεζα όταν αναγκάζεται να πουλήσει αυτή την θυγατρική» αλλά «δεν μπορέσαμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού». Σημείωσε πάντως πως «η Εθνική Ασφαλιστική είναι επιτυχημένη εταιρία, οι εργαζόμενοι είναι μέρος των στοιχείων που ο επενδυτής θα θέλει να κρατήσει, δεν ανησυχώ». Επισήμανε ότι «διαπραγματευτήκαμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων ακριβώς για να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων» ενώ είπε ότι το «το ΣΕΠΕ δουλεύει πολύ καλά. Πρόστιμα έχουν πέσει και έχει γίνει πολύ δουλειά για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από εργοδοτικές πράξεις». Συνολικά επισήμανε ότι «οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Μετά το μνημόνιο η τάση του νεοφιλελευθερισμού ήταν στο να μειωθεί η δύναμη των εργαζομένων. Το ζήτημα είναι αν οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι στην σωστή κατεύθυνση» και σήμερα «υπάρχει μία κατάσταση που καλυτερεύει το φαινόμενο».

Documento Newsletter