Τσακαλώτος: Η Αριστερά πρέπει να είναι ηγεμονική και στην οικονομία και στην κοινωνία

«Αυτό που έζησα περιοδεύοντας στην Ευρώπη τις δυο τελευταίες εβδομάδες με οδηγεί στο να μπορώ να πω με σιγουριά ότι εάν μια μέρα θα υπάρξει μια Ευρώπη αυτή θα είναι η δική μας. Μπορείτε να κερδίσετε σε όλα τα επίπεδα εξουσίας της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε απευθυνόμενος σε κομματικά στελέχη, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκο Κούε, σε πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

«Μετά από δύσκολα χρόνια ξανακτίζετε ένα κοινωνικό κράτος», είπε ο κ. Κούε, ενώ άσκησε κριτική στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας ότι «πρέπει να κοιτάξει πώς να ανεξαρτητοποιηθεί η ΕΚΤ και όχι να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν παίρνει μέτρα κατά της λιτότητας».

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρη Παπαδημούλη, ο βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρο Δανέλλη, και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Άννα Παπαδημητρίου- Τσάτσου, Πάνο Λάμπρου, και Νατάσα Ρωμανού.

«Ο νεοφιλελευθερισμός είναι κυρίαρχος αλλά δεν είναι ηγεμονικός», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Για να είσαι ηγεμονικός», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι σταθερό το πολιτικό σύστημα, να κερδίζεις τις εκλογές και να ενσωματώνεις ένα κομμάτι είτε της εργατικής τάξης, είτε των μεσαίων τάξεων.

Σήμερα βλέπουμε την μεσαία τάξη να πιέζεται και τα λαϊκά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να φέρνουν τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό μας δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό, για πρώτη φορά μετά από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ώρα της Αριστεράς είναι εδώ».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως «οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις μπορεί να οδηγήσουν και στην άκρα Δεξιά η οποία έχει γίνει πιο επιθετική γιατί αντιλαμβάνεται την αδυναμία των παλαιών κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς. Η ακροδεξιά δεν έχει πειστικές κοινωνικές λύσεις», ανέφερε και τόνισε πως «όπου οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη κινούνται προς την Αριστερά πάνε καλύτερα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με εκείνες που επιμένουν στα παλιά δόγματα του Μπλέρ, του Σημίτη, και του Κλίντον.

Κριτική στο ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσακαλώτος, άσκησε έντονη κριτική στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «όταν δηλώνουν πως βασικός τους στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτε».

«Η Αριστερά θέλει και διεύρυνση και εμβάθυνση. Δε μπορούμε να μιλάμε για την Αριστερά και τις ευρωεκλογές χωρίς να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα του περιβάλλοντος.

Η Αριστερά πρέπει να είναι ηγεμονική και στην οικονομία και στην κοινωνία, στα κινήματα και στην ιδεολογία».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «τομή στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτική», όχι μόνο όπως είπε, «γιατί η Αριστερά κατάφερε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε 23 χρόνια αλλά γιατί έδειξε ότι είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η ειρήνη και η ανάπτυξη στα Βαλκάνια είναι μια στρατηγική επιλογή».

Καταλήγοντας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει ευρωπαϊκή πολιτική.

«Τι ακριβώς λέει η ΝΔ; Χρειαζόμαστε ή όχι ένα νέο μηχανισμό στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεν ξέρουμε την απάντηση.

Δεν ξέρουμε ποιες θέσεις έχει για θέματα όπως η νομισματική ένωση και η εγγύηση των καταθέσεων. Δεν έχουμε δει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη, πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Είναι σημαντικό όλη η Αριστερά στην Ευρώπη να αντιληφθεί ότι η διαίρεση δεν οδηγεί σε νίκες. Η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός, οδηγούν σε νίκες», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και τόνισε : «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να ενισχυθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, να περιοριστεί η δεξιά και η ακροδεξιά, να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, να έχουμε ευνοϊκότερους πολιτικούς συσχετισμούς στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα της αριστεράς με τη δική του ταυτότητα και φυσιογνωμία, με όραμα για το αύριο και βούληση για συμμαχίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αν κάτι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια ως κυβερνώσα αριστερά και ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το οφείλουμε στο ότι κρατήσαμε σταθερή την αριστερή πυξίδα και το αριστερό σχέδιο», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Καταφέραμε και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διαμορφώσουμε μια επιτροπή που ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο στα μνημόνια.

Καταφέραμε με την κοινωνική μεροληψία των μέτρων μας, όπως το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς και μείωση της ανεργίας. Το κλίμα φάνηκε να αλλάζει την άνοιξη του 2017 στο Eurogroup της Μάλτας όταν δρομολογήθηκε η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Κανείς στην Ευρώπη και παρά την προπαγάνδα της ΝΔ δεν έφερε αντιρρήσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Γιατί δημιουργήσαμε έναν υγιή δημοσιονομικό χώρο, επειδή, εκτός των άλλων περιορίσαμε την κλεψιά», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και κατέληξε: «Την επόμενη πενταετία έχουμε ως προτεραιότητα την ατζέντα μιας δημοκρατικής, κοινωνικής Ευρώπης με ισχυρότερη πολιτική ενοποίηση, ισχυρότερες παρεμβάσεις για τη μείωση των ανισοτήτων και την κλιματική αλλαγή, ισχυρές πολιτικές απασχόλησης, ενισχυμένο προϋπολογισμό».

Στο έλλειμμα δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην αποξένωση των πολιτών που έχει προκαλέσει, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Δανέλλης.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία διασφαλίζονται με την ενίσχυση του κοινωνικού μοντέλου διακυβέρνησης έναντι του διακυβερνητικού που έχει κάνει το όραμα της Ευρώπης να ασθενεί συνεχώς στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών. Δε μπορεί να υπάρξει ΕΕ ερήμην της βούλησης των πολιτών» είπε ο κ. Δανέλλης και τόνισε: «Λαϊκιστές και ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται τους φόβους των κοινωνιών με στόχο να διαλύσουν την Ευρώπη. Το φαινόμενο των κίτρινων γιλέκων είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και των φοβιών. Στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται μόνο το εάν θέλουμε Ευρώπη συντηρητική ή προοδευτική αλλά ίσως το εάν θα έχουμε Ευρώπη».

Ολοκληρώνοντας, υποστήριξε ότι η πρόοδος δε μπορεί να έρθει από τις συντηρητικές δυνάμεις. Οι ιδεολογίες έχουν χαρακτηριστικά. Το παρελθόν έχει ονοματεπώνυμο. Είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το μέλλον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία», κατέληξε ο κ. Δανέλλης.