Τσαβούσογλου: “Τεχνητό ζήτημα” το θέμα με το όνομα των Σκοπίων

Τσαβούσογλου: “Τεχνητό ζήτημα” το θέμα με το όνομα των Σκοπίων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπόσχεται στήριξη του αιτήματος των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ μιλάει για “αδικία” στο θέμα της ονομασίας 

Η Τουρκία θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα από τα Σκόπια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μ. Τσαβούσογλου είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την ΠΓΔΜ μετά την αλλαγή κυβέρνησης και είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλα Γκρουέφσκι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στον ομόλογό του ότι «η “Μακεδονία” αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ περισσότερο από όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη», ενώ για το θέμα του ονόματος υποστήριξε ότι είναι ένα «τεχνητό ζήτημα», που «προκαλεί αδικία έναντι της “Μακεδονίας”».

Εν τω μεταξύ απαντώντας -στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Μ. Τσαβούσογλου- σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά ΜΜΕ, είπε: «Επισκέφθηκα πριν λίγες ημέρες την Αθήνα όπου συναντήθηκα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Από νομική άποψη έχουμε μία ξεκάθαρη κατάσταση: έχουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και έχουμε την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη το 2011, που λέει ότι η “Μακεδονία” δεν πρέπει να αντιμετωπίζει εμπόδια στο να λάβει πρόσκληση και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον αυτό γίνει με την προσωρινή ονομασία (σ.σ. ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Θα προσπαθήσω να δείξω και να πείσω ότι είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας αυτό να γίνει και θα προσπαθήσω μαζί με τα νομικά, να παρουσιάσω και όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά επιχειρήματα. Αυτό είναι σημαντικό και για εμάς, ως χώρα, αλλά και για όλη την περιοχή, γιατί η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα έχει μία θετική επιρροή για την ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter