Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα υποχώρησε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στη συμφωνία της με την Αίγυπτο

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα υποχώρησε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στη συμφωνία της με την Αίγυπτο

«Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε εντολή στα τουρκικά πλοία να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

Στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βολεύει την Τουρκία για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Παρότι μας προτρύνουν, εμείς δεν θα ακούμε. Διότι είναι τώρα φανερό ότι η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο…».

Hurriyet: Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου επιβεβαιώνει τις τουρκικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας

Η αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet φιλοξενεί τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι …υπέρ της Τουρκίας.

«Πρέπει πρώτα να δούμε το χάρτη, αλλά είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην έχει ξεκινήσει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της από την Κρήτη και άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Απ’ ό,τι φαίνεται, [οι Έλληνες] έχουν κάνει υποχωρήσεις ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα που αφορούν τις υφαλοκρηπίδες των νησιών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομάδα δημοσιογράφων που τον συνόδευσε στο ταξίδι του στο Λίβανο το περασμένο σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, μετά από παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η Άγκυρα αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τις σεισμικές έρευνες κοντά στα ελληνικά νησιά σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να δώσει χώρο στη διπλωματία.

«Η δική μας ήταν ένδειξη καλής θέλησης», είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ σοκαρίστηκαν στο άκουσμα της είδησης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου μόλις την παραμονή των συνομιλιών.

«Αυτή η συμφωνία είναι υπέρ της Τουρκίας για δύο λόγους»

Ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ωφελεί στην ουσία την Τουρκία.

«Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να μας πιέσει να μην στείλουμε τα πλοία μας στις συγκεκριμένες περιοχές. Ακόμη κι αν μας πιέσουν, δεν θα τους ακούσουμε. Γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει διάλογο».

Σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρει λύση, όπως υποστηρίζει πάντα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα με την κίνησή της δείχνει ότι δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Η δεδομένη στιγμή που συνήψε την συμφωνία, την παραμονή αυτής της διαδικασίας δείχνει επίσης ότι δεν σέβεται αυτές τις χώρες [που θέλουν να μεσολαβήσουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας]»

Το δεύτερο σημείο αφορά την ουσία της συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Φαίνεται ότι αυτή η υποχώρηση [εκ μέρους της Ελλάδας] έγινε εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Για το ζήτημα αυτό έχει ασκηθεί κριτική και από πρώην υπουργούς της Ελλάδας. Επί της ουσίας, αυτό επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο την θέση μας». 

Documento Newsletter