Τρύπα 800 εκατομμυρίων για το 2020

Τρύπα 800 εκατομμυρίων για το 2020

Στο 1,8 δισ. ευρώ αποτιμούν οι θεσμοί το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τρύπα 800 εκατ. ευρώ ξεκινά ο προϋπολογισμός του 2020, προτού καν συνταχθεί, προτού καν κατατεθεί ως προσχέδιο στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή, αφού οι δανειστές ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στο 1,8 δισ. ευρώ, όταν πηγές πολύ κοντά στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα υποστηρίζουν ότι το κόστος ανέρχεται το πολύ στο 1 δισ. ευρώ. 

Κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει κλίμα συμφωνίας στην 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, με συνομιλητές του ίδιου του Χρ. Σταϊκούρα να δηλώνουν ότι «εμείς ξέρουμε από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τη διετία 20122014…», οι δανειστές και το ΔΝΤ, που αποχώρησαν την περασμένη Τετάρτη και την περασμένη Παρασκευή αντίστοιχα, άφησαν εντολή στον έκτο όροφο της οδού Νίκης να βρεθούν ισοδύναμα. Λέξη την οποία ο Χρ. Σταϊκούρας δεν θέλει καν να ακούει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, επινοώντας τη λέξη «παρέμβαση».

Για τα δημόσια έσοδα

«Παρέμβαση» όχι με νέα φορολογικά μέτρα, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, αλλά για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Και μία από αυτές τις «παρεμβάσεις» είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καταργώντας τις πληρωμές μετρητοίς για ποσά άνω των 500 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπορέσει να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού και να καλύψει το κενό που χωρίζει τους υπολογισμούς των δανειστών από αυτούς του Μαξίμου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αλλά φτάνουν μόνο αυτά;

Πηγές από το ΓΛΚ αναφέρουν ότι εξετάζεται να μπει όριο στις παροχές της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για να μην ξεφύγουν οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ερχόμενης χρονιάς.

Χαρακτηριστικά, για το επίδομα γέννας –έχει προσδιοριστεί στις 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020– το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να οριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πετάει έξω από το επίδομα το 10% των πολιτών που εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα υψηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων ώστε να οριστεί το ακριβές εισοδηματικό όριο. Με βάση τα δεδομένα των περσινών φορολογικών δηλώσεων, το 10% των νοικοκυριών που δηλώνει ετήσια εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω. Δηλαδή η… μεσαία τάξη για την οποία μοίραζε υποσχέσεις προεκλογικά η κυβέρνηση! Για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2018 όπως αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το συνολικό κονδύλι έχει προϋπολογιστεί στα 170 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2020. Οσον αφορά τον τρόπο διανομής του επιδόματος, εξετάζεται η καταβολή ολόκληρου του ποσού των 2.000 ευρώ αυτομάτως με τη δήλωση της γέννησης του παιδιού.

Το νέο αφορολόγητο

Oι «παρεμβάσεις» αφορούν και το νέο αφορολόγητο, το οποίο τελικά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στις 8.460 ευρώ, αφού δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα για το 2019, όπως φέρεται να έχουν συμφωνήσει και οι δανειστές. Η έκπτωση φόρου θα μειωθεί αισθητά από το επίπεδο των 1.900 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε το τελικό φορολογικό όφελος για τους φορολογούμενους (μισθωτούς και συνταξιούχους) να συγκρατηθεί στα 177 έως και 540 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Εκπτώσεις αναμένονται και στην… εξαγγελθείσα έκπτωση φόρου για δαπάνες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, εξετάζεται να οριστεί ανώτατο ποσό έκπτωσης.

24άμηνη πάγια ρύθμιση

«Παρεμβάσεις» σχεδιάζονται και για την πάγια ρύθμιση, για την οποία η τρόικα διαφωνεί κάθετα. Η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης σε 36, όμως οι αντιρρήσεις των θεσμών την αναγκάζουν να οπισθοχωρήσει και να δεχτεί ως μέγιστο αριθμό δόσεων για την πάγια ρύθμιση τις 24. Πλην, όμως, η ένταξη των φορολογούμενων στη νέα ρύθμιση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό διότι οι δανειστές αξιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει εισοδηματικά κριτήρια ένταξης με βάση τα εισοδήματα 2018 κι εφόσον οι οφειλέτες δεν έκαναν χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Τέλος, ο τελικός αριθμός των δόσεων εξετάζεται να προκύπτει ξεχωριστά για κάθε οφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) με κριτήριο το ποσό που δηλώνεται στη φορολογική του δήλωση είτε ως ατομικό εισόδημα είτε ως φορολογητέο κέρδος.

Documento Newsletter