«Εξαιρετικά καλή δουλειά έχει κάνει η νέα διοίκηση της ΕΒΕΤΑΜ σε ένα δύσκολο έτος, υπό συνθήκες Covid» δήλωνε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Δεκέμβριο του 2020 για τον απολογισμό της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ. Δυστυχώς για τον υπουργό και την εταιρία που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η ΕΒΕΤΑΜ παρουσίασε για το ίδιο έτος ζημία μετά φόρων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 60.500 ευρώ το 2019.
Η Ανώνυμη Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) δραστηριοποιείται στο πεδίο των εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης, όντας μικτού χαρακτήρα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου, συμμετέχουν με μικρό ποσοστό φορείς και εταιρείες του δημόσιου τομέα και ιδιωτικές εταιρείες.
Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρία υπάγεται στη σφαίρα ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης. Εξ ου και οι συνδέσεις που προκύπτουν μεταξύ του Άδωνη Γεωργιάδη και των προσώπων που στελέχωσαν το ΔΣ της ΕΒΕΤΑΜ μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019. Έως τον Αύγουστο του 2021, όταν και ανέλαβε η πολιτευτής της ΝΔ Μερόπη – Marie Κατσιουγιάννη-Stridborg, πρόεδρος της εταιρίας ήταν ο Νίκος Σοφιανός.
Το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη έδινε το «παρών» στις δίκες του Νίκου Γεωργιάδη για την υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στη Μολδαβία. Όταν το documentonews.gr του ζήτησε να γνωστοποιήσει το ονοματεπώνυμό του μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής λόγω παραγραφής του αδικήματος του πρώην στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη από την έδρα του Ά Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων εξαιτίας της αλλαγής του ποινικού κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος αρνήθηκε να το εκστομίσει.
Διαβάστε σχετικά: Το «αβάπτιστο» στέλεχος της ΝΔ που βρέθηκε στη δίκη στο πλευρό του Ν. Γεωργιάδη
Αντιπρόεδρος της εταιρίας είναι ο Σκιπίων Αποστολάκης. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του υπουργού, με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν πως είναι τόσο διευρυμένες οι αρμοδιότητες που του έχει αναθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης που διατηρεί γραφείο εντός του υπουργείου Ανάπτυξης κι ας εδρεύει η ΕΒΕΤΑΜ στον Βόλο. Άλλες κακοπροαίρετες πηγές αφηγούνταν ιστορίες για τον ρόλο και τα καθήκοντα που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όμως, σε καμία περίπτωση το documentonews.gr δεν υιοθετεί φήμες και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς.
Νοικοκύρεμα με… ζημία 1,3 εκατ.
Σχολιάζοντας τον απολογισμό της ΕΒΕΤΑΜ για το 2020, ο Άδωνις Γεωργιάδης έπλεξε το εγκώμιο των Ν. Σοφιανού και Σκ. Αποστολάκη. «Στα πλαίσια της απαραίτητης λογοδοσίας όλων των εποπτευομένων από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων φορέων, παρουσιάζω με υπερηφάνεια και την εξαιρετικά καλή δουλειά που έχει κάνει η νέα διοίκηση της ΕΒΕΤΑΜ, που, εκτός από τη συμμετοχή σε πληθώρα σημαντικών έργων, κατάφερε να εξοφλήσει τα χρέη προς το ελληνικό δημόσιο που εκκρεμούσαν εδώ και μια δεκαετία και να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές άνω των 10 ετών. Όλα αυτά σ’ ένα δύσκολο έτος, υπό συνθήκες Covid. Συνεχίζουμε το 2021 με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στο ίδιο Δελτίο Τύπου γινόταν λόγος για νοικοκύρεμα των οικονομικών της EBETAM, κάτι που δεν επαληθεύεται από τον ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρίας. «Τα τελικά καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων της Εταιρείας για το έτος 2020 ανήλθαν σε ζημίες 1.308.086,55 ευρώ έναντι ζημιών 60.500,07 ευρώ του 2019» σημειώνεται στην έκθεση τη στιγμή που ο συνολικός κύκλος εργασιών από πωλήσεις υπηρεσιών για το 2020 σε σχέση με το 2019 είναι μειωμένος μόλις κατά 12,48%. Συγκεκριμένα, για το 2020 ο συνολικός κύκλος εργασιών από πωλήσεις υπηρεσιών ανήλθε στο ποσό των 3.694.451,02 ευρώ έναντι 4.221.147,45 ευρώ του 2019. Τουτέστιν, μείον 526.666,43 ευρώ.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πανδημία αποτελεί την αιτία για την πτώση του κύκλου εργασιών της εταιρίας, ωστόσο, απορίας άξιο είναι γιατί η ΕΒΕΤΑΜ εν μέσω υγειονομικής κρίσης και δύο lockdown που επιβλήθηκαν το 2020 παρουσιάζει αύξηση στις αμοιβές τρίτων κατά 546.831,81 ευρώ. Επίσης, εντύπωση προκαλούν οι δαπάνες ύψους 338.323,65 ευρώ που αφορούν τον κορονοϊό. Άραγε, τι είδους δαπάνες είναι και ποιον σκοπό εξυπηρέτησαν;
Η έκθεση:
Γιατί δεν υπογράφει η πρόεδρος;
Πέραν των προαναφερθέντων οικονομικών στοιχείων, απάντηση πρέπει αναφορικά με το γεγονός ότι η πρόεδρος, Μερόπη – Marie Κατσιουγιάννη-Stridborg, δεν έχει υπογράψει την ετήσια έκθεση του ΔΣ για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας, η οποία αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τον Ιανουάριο του 2022. Επιπλέον, καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν για αύξηση των πολυτελών ΙΧ που προσφέρονται μέσω leasing σε υψηλά ιστάμενα διοικητικά στελέχη της εταιρίας, κάτι που εξίσου πρέπει να απαντηθεί από τη διοίκηση.
Ερωτήματα στην πρόεδρο
Το documentonews.gr επικοινώνησε με την κ. Κατσιουγιάννη-Stridborg, προωθώντας της τα εξής ερωτήματα:
1) Ποια η αιτία της ζημίας μετά φόρων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 60.500 ευρώ το 2019;
2) Ποιος ο λόγος αύξησης των δαπανών χρήσης κατά 510.197,50 ευρώ; Από το προαναφερθέν ποσό, τα 338.323,65 ευρώ αφορούν δαπάνες σχετικές με την πανδημία. Τι είδους δαπάνες ήταν αυτές και ποιον σκοπό εξυπηρέτησαν;
3) Γιατί η δημοσιοποίηση του εν λόγω ισολογισμού συντελέστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ τον Ιανουάριο του 2022;
4) Γιατί δεν υπογράφετε τον ισολογισμό;
5) Πόσα είναι τα ΙΧ μέσω leasing που διατίθενται στα στελέχη της εταιρίας και πόσο κοστίζουν; Υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη εξόδων που αφορούν τα καύσιμα; Κι αν ναι, ποιο είναι το όριο;
Οι απαντήσεις της προέδρου θα δημοσιευτούν μόλις αποσταλούν.